wrzucam zebrane posty kilku pomocnych mi osob - dzieki - z watku 'co dzis zrobilismy ..':
Zrobilem hydraulike klimy, uklad szczelny, wypompowane 720g, wrzucone 750. Niestety sprezarka nie rusza. Podmienilem przekaznik 140 z californi kumpla - tez cisza.
Jakies rady? Klima manualna.
---
Zrób zworke na czujniku przy grodzi
---
Ja bym zaczął od diagnozy sprzęgiełka kompresora.
---
Robiąc zworke właśnie je sprawdzi. Pin 1 z 2 trzeba na wtyczce zmostkować, wtedy musi ruszyć sprężarka. Pin 3 z 4 włączy wentylatory
---
Ok, wentylatory chodza, sprzeglo niet..
Wymiana?
---
Oczywiście silnik miałeś odpalony?
Sprawdź jeszcze czy po zrobieniu zworki jest napięcie na wtyczce przy kompresorze. Jeśli jest to cewka na kompresorze do wymiany bez lub ze sprzęgłem. Cewke można też chyba na krótko sprawdzić, czy chodzi
Lektura obowiązkowa http://www.t4-wiki.de/wiki/Klimaanlage_(Fehlersuche)
---
Cewkę najłatwiej sprawdzić mierząc przejście przez nią zwykłym miernikiem. Często lubi się też uszkodzić kabel idący od kostki do cewki. Wymiana samej cewki nie jest ani droga ani trudna o ile nakrętka sprzęgła się odkręci. U mnie niestety uwała się razem z gwintem wychodzącym z kompresora...
---
Sprzegielko do wymiany, robicie to bez zdejmowania sprezary??
U mnie masakra z dostepem..
---
Oczywiście, że nie demontowac kompresora. Dostęp nie jest idealny jednak do zrobienia. Zanim kupisz samą cewkę sprawdź stan tarczki sprzęgła, całe nowe koło pasowe kosztuje poniżej 200zł razem z nową cewką i łożyskiem.
---
Dzieki za info, wspomniany warsztat chce mi demontowac sprezare :-/
---
Niech się nie rozpędzają, pewnie od razu będą chcieli regenerować kompresor... Najpierw wyeliminuj uszkodzoną cewkę, jeśli wtedy klimatyzacja nie będzie działać można zacząć szukać kolejnych niedomagających elementów układu.
---
Sprezarka ponoc kreci.. Zawinalem stamtad.
---
Miernik w dłoń i sprawdź cewkę na ciągłość obwodu jak odepniesz wtyczkę na jej konektorach tak jak rafwlkp radzi
---
A sama wymiana całego sprzęgła to jedna nakrętka i jeden pierścień segera (niezbędne szczypce do ściągania segerów). Naprawa jest banalna (jeśli odkręci się nakrętka ;))
---
Ja zmieniałem u siebie samo łożysko na nowe i kompresor dalej śmiga
---
Ja ogólnie miałem przygodę ze sprzęgłem kompresora. Padła mi cewka, przy jej wymianie urwała mi się śruba o której już wspominałem. Nie miałem czasu na nic więcej niż na założenie nowej cewki i przyspawanie nowej śruby. Nowa cewka padła po miesiącu (w środku było coś nie tak...) i musiałem pociąć całe sprzęgło, odszlifować przyspawaną nakrętkę i założyć nowe sprzęgło jak Pan Bóg przykazał. Jazda na skróty zawsze się tak kończy...
---
Ciaglosci brak, nakretka zeszla, dostep luksusowy. Naciagaja jak sie da w serwisach :-(
Po odkreceniu nakretki kolo powinno zejsc cale czy samo sprzegielko? Nie widze pierscienia..
---
Ja kupowałem na aledrogo samą cewkę. Nie pamiętam dokładnie ale coś 50-70 zł płaciłem.
Do zdjęcia sprzęgiełka dorabiałem ściągacz,bo mocno siedziało.
Ważna rzecz jak zdejmiesz sprzęgiełko to są tam takie cieniutkie podkładki dystansującę-nie zgub ich bo może obcierać sprzęgiełko. Ja zapomniałem zalożyć i rozbierałem jeszcze raz. Spisz nazwę i nr z kompresora i dobierz odpowiednie.
Tu ma do grupy VW,ale jakie jest w T4 tego nie wiem,bo nie robilem jeszcze u siebie:
http://allegro.pl/cewka-klimatyzacji-sa ... 45580.html
Mniej więcej tak to wyglada:
https://www.youtube.com/watch?v=5Ot1FXWhCtM
Ciebie interesuje do momentu około 58 sekundy filmu.
---
Wydlubalem go. Oznaczenie na cewce CRN63R.
Na t4 wiki pisza, ze w srodku siedzi termozapbezpieczenie, mogl bym zajzec, ale jak pomysle, ze znow poleci i bede musial walczyc z oslona silnika to mi sie odechciewa. Najchetniej dal bym nowa cewke, tylko musze poszukac w Lodzi w jakims sklepie.
---
dobralem to:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#prod ... zacji.html
Cewka kompresora klimatyzacji SANDEN SD7V16 średn. zewn. 103, wewn. 63,7, szer. 30,7
KTT030004
numer vw:
7H0820803B
'03 klima manualna nie dziala
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: '03 klima manualna nie dziala
Fotka dla potomnych, klima juz smiga.
Jeszcze uwaga: przy montazu zewnetrznej czesci sprzegielka prosze pamietac o klinie …login to view the rest of this post
Jeszcze uwaga: przy montazu zewnetrznej czesci sprzegielka prosze pamietac o klinie …login to view the rest of this post
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
This topic has 3 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się