Nośność felg BBs rg 043 16'
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Bondos
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Nośność felg BBs rg 043 16'
Witam wszystkich
Czy ktoś zna nośność kół seryjnie montowanych w Audi V8 ?
Model jak w temacie
Od niedawna mam multivana, nie planuję dużych ciężarów wozić : )
Czy ktoś zna nośność kół seryjnie montowanych w Audi V8 ?
Model jak w temacie
Od niedawna mam multivana, nie planuję dużych ciężarów wozić : )
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Nośność felg BBs rg 043 16'
Audi v8 waży porównywalnie co t4. Nie miał bym obaw na twoim miejscu. Sam jeżdze na alu 17 z Audi A4 których nośność jest trochę za niska jednak przejechałem 15tys. nieraz mocno załadowanym autem i nie ma żadnych śladów uszkodzenia felgi. Po 10tys. sprawdziłem je na wyważarce oraz każdą oglądałem dokładnie czy nie ma jakiś pęknięć itp. Podstawa to opony moim zdaniem indeks 100 to minimum.
-
Bondos
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za info, jestem spokojniejszy ^_^
Podobno na feldze jest podana nośność, jak będę w domu to zerknę ; )
Podobno na feldze jest podana nośność, jak będę w domu to zerknę ; )
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
hahahaa, a co ci z nośności jak profil będzie za niski hahahahaa,woj250 pisze:Podstawa to opony moim zdaniem indeks 100 to minimum.
czy wy myślicie ,że felga jeśli nie ma odpowiedniej nośności to pęknie od razu??? Jeśli felga ma nośność 650kg,to wcale nie oznacza ,że jak załadujemy do busa 500kg na pakę ,to pęknie po przejechaniu paru kilometrów. Owszem ,jest ona poddana większym obciążeniem, ale, to akurat na pewno konstruktorzy takiej felgi wzięli pod uwagę .
Śmiało można zakładać oryginalne ,niemieckie wyroby ,choć niektóre japońskie czy nawet włoskie są bardzo wytrzymałe .
Ważny jest profil opony,chodzi mi o wysokość ( i nośność nie ma tu nic do rzeczy ,bo ten kto ma jakiekolwiek pojęcie ,nigdy nie założy opony od osobówki z nośnością 86 do busa ,gdzie nośnośc powinna wynosić ninimum 95xl )
I tak z moich spostrzeżeń to na 17ki profil minimum 45 ( przy dobrej glebie , jak ktoś lubi taki styl - czyli JA <śmiech> )
do tego dochodzi szerokość opony, czyli w tym przypadku tylko i wyłącznie 235 czyli razem 235/45/r17 a to zależy także od szerokości felgi ,czyli np:
235/45/r17 na felgę 8J i 8,5J choć na 8J można także naciągnąć pospolitą gumę 225/50/r17 i też będzie dobrze leżeć .
Widziałem także 235/45/r17 naciągnięte na felgę 7,5J ,ale felga miała fajne "małe " ET i ciekawie to wyglądało .
Jak kolega będzie miał jakieś zapytania to niech wali śmiało na PW to coś podpowiem .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Kuba tylko my jeździmy po pl a tu są dziury i w tym jest największy problem, w nl jest rewelacja, a co do opon to 215/55-17 i 225/50-17 na felgę 8 i 8,5 cala a 235/45-17 8,5-9cali
-
Bondos
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Do wiosny odświeżę felgi, wypoleruje, skompletuje brakujący dekielek i wtedy dopasujemy oponki ; )