Witam,
Mam problem z moim T4. Postanowiłem wyjechać sobie w góry z rodzinka i ok 100km za domem pojawiło się piszczenie na piatym biegu. Wyczytałem w internecie ze to prawdopodobnie poluzowala sie nakretka od choinki piątego biegu i gdzieś tam przyciera. Piszczenie po pewnym czasie znikło i później znów się pojawiło. Ale zawsze na piatym biegu. Gdy wracałem do domu piszczenie praktycznie nie było. Po zjechaniu z ekspresowki gdzie jechałem około 120km/h nie mogłem wrzucić żadnego biegu. Chwilę meczarni i biegi wskoczyło ale występowały drobne problemy z piatym biegiem. I po jakimś czasie wszystko wróciło do normy i jechałem normalnie. Teraz raczej wchodzą ale obawiam się co dalej.
Jakiś czas temu słyszałem na biegu jałowym dziwne klekotanie z silnika które było nieregularne. I teraz skojarzylem czy ta może popuszczona nakretka nie ma z tym związku.
Proszę co może być przyczyną i gdzie szukać oraz co sprawdzić. Czy ktoś może poradzić czy wymienić olej w skrzyni na w razie czego. Dodam że rok temu było wymieniane sprzęgło kompletne bo stare było zajechane.
Pozdrawiam
Piszczenie na piątym biegu przy dodawaniu gazu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Piszczenie na piątym biegu przy dodawaniu gazu.
Co tu radzić, jeśli to ACV to i tak skrzynia do zdjęcia a jeśli 1.9TD to podnieś auto po stronie kierowcy i zdejmij dekiel 5 biegu i zobacz jak to wygląda od środka