T4 1.9TD nie odpala

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
piotruuch
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
podziekowal za post: 38 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

T4 1.9TD nie odpala

Post autor: piotruuch »

Witam,
tematów wiele już w tej dziedzinie ale mam niespotykany problem przynajmniej tak mi się wydaje.

Na wstępie mówię, że bez auta jestem jak bez ręki. W piątek kiedy ruszałem spod domu w momencie wciśnięcia sprzęgła żeby zmienić z bieg z jedynki na dwójkę zgasło mi auto. Byłem zaskoczony ale stwierdziłem, że zadusiłem. Odpaliłem i ruszyłem i znów identyczna sytuacja. Odpaliłem trzeci raz przegazowałem i sytuacji nie powtórzyła się już ani razu a od tego czasu zrobiłem z 800km. W sobotę rodzinka pojechała na działkę (pożyczyłem ojcu auto) i kiedy dojechał na działkę zaparkował pod domkiem. W niedzielę czyli ok po 1,5dnia stania auto nie odpaliło. Aku i rozrusznik kręcił jak głupi ale ani silnik drgnął. Przyszedł jakiś sąsiad, który jeździ na tirze i stwierdził, że na pewno nie ma paliwa (na wskaźniku było z 2 kreski i według kilometrów nie powinna nawet włączyć się rezerwa - załącza się od 800km a ja miałem przejechane z 750km). Wzięli go na hol bo im kazałem spróbować auto odpalało ale po chwili gasło. Przyjechałem z 10l ON i zalałem odpalił za pierwszym razem na dotyk. Stwierdziłem, że dziwne że nie ma paliwa ale najważniejsze, że chodzi. Jeszcze ok. 22 i 24 przemieszczałem się autem i było wszystko ok może nie duże odległości ale ok 3-4km. Rano wsiadam ok 11 i nic. Kręci jak głupi aku nowy i nic nie ma szans na zapalenie. Dzwonie do mechanika jedyny, który jest tu w okolicy mojej bo mieszkam na wsi i kazał mi sprawdzić czy mam napięcie na grzaniu świec i miałem z 12,5V. Mówi, że jak go przyholuję bez odpalania to zajrzy tam tylko musi być zimny silnik. Po krótkiej ale długiej podróży holując terenówką ważącą ledwo tonę wielu szarpnięciach dojechałem do mechanika. Mechanik mówi że podłączy go na chwilę do prostownika (herkules - taki duży co ma regulowany prąd ładowania i ustawił że ładował go ok 30A, ja wcześniej tak długo kręciłem że aku do zera siadł) Ładował może minute i gadamy co może być przyczyną i stwierdził że możliwe że świecie ale kazał mi spróbować odpalić. Wsiadłem i odpaliłem na dotyk. Potem sprawdził ładowanie aku i mówi że jest za mało bo na normalnych obrotach (jak stoi) przy włączonych światłach ma ok 13,3V i mówi że jest mało. Kazał podłączyć na noc prostownik i będzie niby dobrze na pewno to jest przyczyną. Ładowałem aku całą noc i rano dziś wstaję kręce i nic. Kręciłem 30min i mówię znów to samo. Walnąłem z nerwów w kierownicę rękoma i mówię ostatni raz a aku już był rozładowany prawie i odpalił po delikatnym przekręceniu (dosłownie jak nowy). Po zgaszeniu i do teraz odpalam go bez problemów.

Trochę zawile ale jak opiszę moją sytuację mam nadzieję że mi ktoś pomoże bo mechanik uważa, że to wina ładowania.

Co to może być. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Re: T4 1.9TD nie odpala

Post autor: Probe041 »

Sprawdź styki, bezpiecznik nr 15 o ile dobrze pamiętam (8 od prawej licząc). Do tego wszystkie kabelki przy pompie czy są całe.

Możesz jeszcze sprób…login to view the rest of this post

This topic has 35 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”