2.5 tdi 151KM czy były takie wersje ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
koooosmo
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Mixt vel żółcior
- podziekowal za post: 14 razy
- Kontakt:
2.5 tdi 151KM czy były takie wersje ?
Dzisiaj odebrałem jedną część którą zmuszony zostałem zamówić w serwisie VW i otrzymałem nie to co chciałem. Mam t4 long holenderka z silnikiem 2,5 TDI 151KM i nowym przodem liftem. Zamówiłem w serwisie takie mocowania zderzaka przedniego bo były u mnie połamane i dostałem całkiem inne. Sprawdzane było w serwisie po nr nadwozia i w/g numeru zamówione. Dziś pan w serwisie twierdził że moje auto miało w takim razie stary przód kiedyś i ktoś go przerobił na nowy. Gdzieś czytałem że nie było silnikow 2,5 TDI 151KM w t4 ze starym przodem , czy to prawda ? , czy moje auto to jakaś zamota z kilku ? Kupiłem go i sprzedawca zapierał się że to oryginalna taka wersja była. Zdziwił mnie fakt bo auto ma szyby na korby , wsumie nie ma wcale wyposażenia typu elektryczne szyby , klimatyzacja , nawet centralnego zamka nie ma , ale silnik najmocniejszy z disli. Zaczynam się bać że ten samochód to z jakiegoś przystanku jest zrobiony.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 tdi 151KM czy były takie wersje ?
porób zdjęcia jak to wszystko wygląda to może coś podpowiemy, bo tak to co my możemy nie widząc tego
w teorii była możliwość zamówienia sobie dowolnej konfiguracji
opisz coś więcej który rok, jaki kod silnika itp to już by więcej wyjaśniło, bo w temacie o kupnie T4 pisałeś, że kupiłeś żółtego z silnikiem 102km
opisz coś więcej który rok, jaki kod silnika itp to już by więcej wyjaśniło, bo w temacie o kupnie T4 pisałeś, że kupiłeś żółtego z silnikiem 102km
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jaki masz kod silnika na wlepce przy skrzynce bezpiecznikow?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to co napisałem w kwestii dowolności konfiguracji w przypadku silnika 151km i starego przodu to bzdura
nie ma opcji aby 151km był wsadzony do krótkiego przodu ze względu na inter cooler który jest w jego przypadku umieszczony przed chłodnicą i by się po prostu nie zmieścił
także coś jest nie tak - z doświadczenia napiszę, że wiedza ludzi w serwisach bywa mizerna
nie ma opcji aby 151km był wsadzony do krótkiego przodu ze względu na inter cooler który jest w jego przypadku umieszczony przed chłodnicą i by się po prostu nie zmieścił
także coś jest nie tak - z doświadczenia napiszę, że wiedza ludzi w serwisach bywa mizerna
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
a po VINie nie dojdzie się przypadkiem czy mial dlugi przod czy krótki ??
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Równie dobrze może być tak że po strzale ktoś wyrzeźbił mocowanie zderzaka.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
151 PS były tylko w przodzie po lifcie, podzespoły od tych wersji nie wejdą do przedliftowego (chłodnika wody z chłodnicą turbiny). Jeśli miałeś wymieniany przód to i silnik był wymieniany, nie wspomnę o skrzyni, większych zaciskach i tarczach hamulcowych przez co 15-to calowych kół do 151 nie założysz. A to że masz korbki to nic nowego, pełna elektryka była za dopłatą, a ty masz najmocniejszego golasa. Domniemywam że masz ori silnik, ale wrzuć zdjęcia auta z uwzględnieniem na komorę silnika bo teraz to gdybamykoooosmo pisze:Dzisiaj odebrałem jedną część którą zmuszony zostałem zamówić w serwisie VW i otrzymałem nie to co chciałem. Mam t4 long holenderka z silnikiem 2,5 TDI 151KM i nowym przodem liftem. Zamówiłem w serwisie takie mocowania zderzaka przedniego bo były u mnie połamane i dostałem całkiem inne. Sprawdzane było w serwisie po nr nadwozia i w/g numeru zamówione. Dziś pan w serwisie twierdził że moje auto miało w takim razie stary przód kiedyś i ktoś go przerobił na nowy. Gdzieś czytałem że nie było silnikow 2,5 TDI 151KM w t4 ze starym przodem , czy to prawda ? , czy moje auto to jakaś zamota z kilku ? Kupiłem go i sprzedawca zapierał się że to oryginalna taka wersja była. Zdziwił mnie fakt bo auto ma szyby na korby , wsumie nie ma wcale wyposażenia typu elektryczne szyby , klimatyzacja , nawet centralnego zamka nie ma , ale silnik najmocniejszy z disli. Zaczynam się bać że ten samochód to z jakiegoś przystanku jest zrobiony.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jak ktos przełożył silnik na 151km wcale nie musiał dawać dużych zacisków gdyż skrzynia nawet od 88km będzie pasować, tak samo od 102km pasuje a jak wiadomo ona jest duza a hamulce dalej małe
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja chemik mówię o ori zestawie - o tym co mówisz to i ja dobrze wiemchemik211 pisze:Jak ktos przełożył silnik na 151km wcale nie musiał dawać dużych zacisków gdyż skrzynia nawet od 88km będzie pasować, tak samo od 102km pasuje a jak wiadomo ona jest duza a hamulce dalej małe
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...jakie hamulce masz przód/tył,
jaka średnica wydechu,
od ilu masz czerwone pole na obrotomierzu,
jaka prędkość przy 3000rpm na 5 biegu,
plus dane z wlepy o której pisali koledzy wcześniej
i zaraz będzie więcej wiadomo.
jaka średnica wydechu,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jaka prędkość na poszczególnych biegach to mało bo duża skrzynia w acv miała takie same przełożenia jak w 151km
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to nie prawda !chemik211 pisze:bo duża skrzynia w acv miała takie same przełożenia jak w 151km
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I tu muszę przyznać rację tylko 1 i 2 bieg takie samo przełożenie a 3,4i5 już szybsze były w 151km ale za to przekładnia główna była szybsza w acvKenobi pisze:to nie prawda !chemik211 pisze:bo duża skrzynia w acv miała takie same przełożenia jak w 151km
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A jednak miałem racje były dwa rodzaje skrzyń w 151km jedna miała identyczne przełożenia jak szybka w acv a druga była szybsza
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie prawda, w 151km były dwa rodzaje skrzyń EEZ i DQR i obydwie miały takie same przełożenia i poza 1 i 2 biegiem inne niż jakakolwiek skrzynia do ACVchemik211 pisze:A jednak miałem racje były dwa rodzaje skrzyń w 151km jedna miała identyczne przełożenia jak szybka w acv
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja tam widziałem co innego jutro siądę i popatrzę na spokojne
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ogólnie nie temat o skrzyniach więc i tak śmieciara pewnie wyrówna
-
koooosmo
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
rok produkcji to jest 1999 , kod silnika na naklejce pod bezpiecznikami AJA ale ta klapka była chyba zmieniana bo nr nadwozia się nie zgadza z numerem w dowodzie i na podszybiu , tzn w dowodzie jest ten sam co na podszybiu tylko na naklejce jest inny. To nie jest ten zółty , ten jest taki szary metalik , zółtego chciałem sprzedać jak tego kupiłem ale wkońcu został jako drugi samochod w mojej małej firemce i mam dwa t4 jak narazie ale ja jeżdze codziennie tym 151KM. Ten zółty spisuje się rewelacyjnie , ten wsumie też tylko podłamało mnie to że może on być mocno bity i ktoś dlatego nowy przód zrobił. Licznik ma w niebieskich zegarach i obrotomierz ma obroty wyznaczone tak jak w 151KM z tymże ja założyłem dzięki pomocy forum pełny fiz i licznik był od 151KM kupiony , a nie zwróciłem uwagi jaki wczesniej był.Kenobi pisze:porób zdjęcia jak to wszystko wygląda to może coś podpowiemy, bo tak to co my możemy nie widząc tego
hamulce nie wiem jakie mam ale kola 225/60R16 i co ciekawsze jak kupiłem auto to nie sprawdziłem tego a koło zapasowe miałem nowe jakby nigdy nie używane 195/70R15, jak przyszło co do czego i byłem w potrzebie założyc koło zapasowe to nie dałem rady bo felga za mała była.dariuspolo pisze:...jakie hamulce masz przód/tył,
jaka średnica wydechu,
Obrotomierz tak jak pisałem ma czerwone pole jak w 151KM bo mam licznik napewno ze 151KM z pełnym fizem który zakładałem sam , wcześniej nie pamiętam jak czerwone pole się zaczynało na starym liczniku.
Prędkość jaką mam przy 3000 obrotów musiałbym dopiero sprawdzić bo nie mam pojęcia , nigdy nie zwracałem uwagi na to.
Nie miałem też tej nakładki na silnik jak jest w 151KM , musiałem ją sobie dokupić na allegro.
Interculer mam chyba z przodu , nie mam w tym t4 tak jak w drugim u góry.
W serwisie mi powiedział gościu że po numerze nadwozia wychodzi mu że auto ma stary przód i tak zamówił część.
A czy istnieje jakaś możliwość wzrokowo sprawdzić czy nie jest on przerabiany ze starego przodu na nowy ?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprawdz rant przednich blotników czy masz wąski czy szeroki. Ori wersja 151KM miała wąski , pozostałe diesle szeroki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zawsze uważałem, że najprostsze rozwiązania są najtrafniejsze - gość w serwisie coś pomieszał i tyle
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
do tego samego wniosku dochodzę - coś mu się walnęłoKenobi pisze:zawsze uważałem, że najprostsze rozwiązania są najtrafniejsze - gość w serwisie coś pomieszał i tyle
-
koooosmo
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Mierzyłem to zagięcie , ten rant w błotnikach przednich jest taki sam jak w drugim t4 o którego wcześniej Kenobi pytał. Czyli jak , jak jest taki sam szeroki jak w 102KM lub 88KM to znaczy że silnik nieoryginalny ? <44>Sterciu pisze:Sprawdz rant przednich blotników czy masz wąski czy szeroki. Ori wersja 151KM miała wąski , pozostałe diesle szeroki.
Kod silnika znalazłem na naklejce na silniku i jest to AHY.
Coraz więcej rzeczy złych się dowiaduję o tym aucie , lepiej nie pytać było i żyć w nieświadomości <w>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niech kolega nie placze , wielu by chcialo miec nawet taką przekładke u siebie. Jeżeli miałes swapa robionego i jest to zrobione zgodnie ze sztuka to nie ma się czego bać :).
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
panowie o ktorym rancie w blotniku piszecie,bo o tym nawet nie wiedzialem ze jest inny w 150 od 102 mfg tomas
-
MarKris
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Dobrze tutaj przedmówcy napisali , rant błotnika w AXG oraz AHY jest inny niż w pozostałych t4 , jest węższy. A chodzi dokładnie o rant przedniego błotnika.
Jeżeli serwisant pytał o nr vin to jeżeli poprawnie go wpisał to mu wyświetliło się czy była to wersja z tak zwanym długim przodem lub krótkim przodem.
Najprościej rozpoznać czy fabrycznie był silnik w aucie AXG lub AHY właśnie po rancie błotnika przedniego. No chyba że ktoś bawił się w blacharkę i wymienił "łezki" na takie z wąskim rantem i błotniki na takie z wąskim rantem.
Jeżeli serwisant pytał o nr vin to jeżeli poprawnie go wpisał to mu wyświetliło się czy była to wersja z tak zwanym długim przodem lub krótkim przodem.
Najprościej rozpoznać czy fabrycznie był silnik w aucie AXG lub AHY właśnie po rancie błotnika przedniego. No chyba że ktoś bawił się w blacharkę i wymienił "łezki" na takie z wąskim rantem i błotniki na takie z wąskim rantem.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Notri, a czego kolega koooosmo ma wrzucic zdjęcia , silnika czy rantu ?? ;)