uturbione 2.4.d problem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
uturbione 2.4.d problem
Witam. mam zalozone turbo do swojego aab, i problem polega na tym ze laduje tylko 0,5 bara mimo ze mbc wkrecone na maxa, czy to jakas nieszczelnosc w dolocie czy co? Od WG idzie przewod do MBC dalej wskaznik doladowania (na trojniku) i do kolektora ssacego. IC jeszcze czeka. Na takim doładowaniu nie widze roznicy.
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: uturbione 2.4.d problem
turbo pochodzi od v70 kolektory tez, powypadkowe volvo mialo 700 tysi <brawo> ale turbawka sucha i bez luzow wyczuwalnych.
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja mam turbo z auta po zerwanym pasku rozrządu i koło wirnika na wydechu miało pozaginane łopatki jakby coś wpadło i je uszkodziło (widać to dopiero po rozebraniu turbiny) a czytam że turbo jest z auta po wypadku , drugie co mi się nasuwa na myśl czy podnosiłeś już dawkę paliwa ? Bo na zwykłej pompie od aab bez tego się nie obędzie a zwiększenie dawki podniesie ciśnienie doładowania
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzięki panowie za odpowiedzi. zacznę od dawki bo to chyba najprostsze, mimo tego że jeszcze nie wiem która śruba i o ile :-) a jak nie pomoże to turbina do sprawdzenia co w niej jest.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jest też kwestia regulacji na sztandze. U mnie na początku dawało 0,3 bara. Dopiero jak sporo przeregulowałem sztangę pojawia się 0,7 bar.
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dawka podniesiona. śruba regulacyjna przekrecona o 360 ° (to dużo czy mało?) obroty podskoczyły na ok 1500. pisze około bo obrotek z b3 raczej oszukuje. jak przygazuje to kupa dymu tylko nie wiem jaki bo ciemno już było. wydaje się że lepiej się zbiera (chyba że tylko w głowie) ale... po przejeździe pół km ciśnienie Doładowania spadło z 0.5 na 0.3. pozostaje przegląd turbiny.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
360" to mamy jeden obrót. Ja zrobiłem pewnie 3600" lub więcej :) Kręć dalej śmiało.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niech pokręci. Ja naprawdę musiałem przeregulować cięgno chyba o 1,5 cm. I doładowanie się pojawiło.FocusMED pisze:Raczej turbina leży.
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Albo odłączyć całkiem i zobaczyć co będzieRadauskas pisze:Niech pokręci. Ja naprawdę musiałem przeregulować cięgno chyba o 1,5 cm. I doładowanie się pojawiło.FocusMED pisze:Raczej turbina leży.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Warto spróbować ale jak po podniesieniu dawki ciśnienie spadło to raczej turbina się nie wkręca lub sprężarka ma uszkodzone łopaty.
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jednak suszara jest do duszy, pcha olej w wydech. I znowu wydatek :-(
"nowa" pompuje 0.45 szlag mnie trafia, ale tak dumam czy w dobrym miejscu założyłem mbc. czytałem o kreceniu ta całą sztanga a u mnie takowej brak. wykręcilem ta gruche zawor ładnie chodzi ale nie widzę tam żadnej regulacji. stąd moje pytanie czy mbc ma byc miedzy turbina a tym zaworem (polaczone jest to metalowym przewodem) czy tak jak mam czyli pomiędzy grucha a kolektorem?
"nowa" pompuje 0.45 szlag mnie trafia, ale tak dumam czy w dobrym miejscu założyłem mbc. czytałem o kreceniu ta całą sztanga a u mnie takowej brak. wykręcilem ta gruche zawor ładnie chodzi ale nie widzę tam żadnej regulacji. stąd moje pytanie czy mbc ma byc miedzy turbina a tym zaworem (polaczone jest to metalowym przewodem) czy tak jak mam czyli pomiędzy grucha a kolektorem?