Prostownik / Ładowanie na postoju

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
PiotreKarol
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 10
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Prostownik / Ładowanie na postoju

Nieprzeczytany post autor: PiotreKarol »

Panowie jako, że korzystam z mojego busa przez cały rok, ale szczególnie w okresie letnim - zaopatrzyłem się w Westfalię z wnętrzem multivana.
Bus w czasie wakacyjnym stoi na półwyspie Helskim min 1 miesiąc, czasami dłużej.
Taki już urok pracy na wodzie <38>
W fabrycznym wyposażeniu znajduje się lodówka umieszczona pod siedzeniem pasażera jadącego tyłem do kierunku jazdy (2rząd).
Pracuje ona na okrągło przez cały czas gdy bus wykorzystywany jest w roli kampera.
Początkowo zastosowałem prostownik BOSCH C7 podpięty na stałe w czasie postoju.
Jednak po dłuższym czasie miałem wrażenie jakby akumulator się rozładował.
Prostownik ten został mi skradziony i stoję teraz ponownie przed wyborem sposobu ładowania.
Jakie parametry według was powinien mieć prostownik aby optymalnie zasilał wnętrze, nie niszcząc akumulatora?
Albo może inaczej - ile prądu pobiera lodówka w multivanie?
Z góry dzięki za pomoc.
mateusz2920
Początkujący T4

13
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Prostownik / Ładowanie na postoju

Nieprzeczytany post autor: mateusz2920 »

W takim przypadku ja bym się zaopatrzył w przetwornice z 230V na 12V i wtedy by coś się udało. Ewentualnie bateria słoneczna.
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

Rozumiem, że masz nie dwa, a jeden akumulator? Moc lodówki, czyli ile prądu pobiera, powinno być opisane na tabliczce znamionowej. Przeczytaj. Wg mnie jest to zapewne gdzieś 20 do 60 W, czyli 2,5 do 5 A. Nawet duży i dobry akumulator po kilkunastu godzinach padnie. W opisanej przez ciebie sytuacji najlepiej by było mieć jakikolwiek prostownik i podłączać go do auta w nocy, może nawet w co drugą noc. Ale nie na stałe.
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

Nie wiem na ile temat aktualny ale na półwyspie nie ma problemu z prądem,.. na campingach. Więc czemu doić prąd z aku? Chyba, że parkujesz na boisku.
P.S.
Po chwili zastanowienia pomyślałem, że być może ta lodówka nie ma osobnego zasilania na 230V i musi być zasilana z aku. Tak? To może taki mały ( teraz są popularne ) prostownik impulsowy? One mają funkcję podłączenia na stałe i utrzymywanie napięcia. Ja mam np. taki http://allegro.pl/ladowarka-samochodowa ... 97804.html
Ale chyba lepszym rozwiązaniem byłby zasilacz 230/12V i podłączenie lodóweczki do zasilacza, a nie do aku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”