Problem z 2.4 AAB po wymianie uszczelki pod głowicą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
VWmaniak1992
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Problem z 2.4 AAB po wymianie uszczelki pod głowicą.
Witam jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość. Kupiłem swoja t4 zimą i wszystko było ok jednak wiosną wybrałem sie w 500km podroz do krakowa. na stacji benzynowej w polowie trasy zostawilem samochod odpalony a gdy wrocilem juz sie w nim "gotowalo" > Po powrocie zrzucilem glowice ktora okazala sie byc popekana wiec dalem ją do regeneracji.odziwo uszczelka byla cala. Ostatecznie jednak wymienilem uszczelke , zregenerowalem kompletnie glowice, sprawdzona na szczelnmosc tez byla, termostat i czujnik wiatrakow tez zostal wymieniony, Po zlozeniu jednak gdy samochod zostal odpalony popracowal kilkanascie minut i wode znow wywala ze zbiorniczka wyrownawczego, a gdy odkreci sie korek od odpowitrzania nagrzewnicy to tamtedy tryska woda. Dla pewnosci uszczelka zostala wymieniona jeszcze raz a glowica ponownie przeszlifowana ale po wymianie ciagle to samo, dodatkowo wymienilem pompe wody ale wszystko na nic, jeste zalamany i prosze o sugestie.
Zapomnialem dodac ze przyczynazagotowania sie samochodu bylo bezposrednio zepsuty czujnik zalanczajacy wiatraki i posrednio glupota poprzedniego wlasciciela ktory pompke malego obiegu zamienil na kolanko miedziane <bezradny> <płacz>
Zapomnialem dodac ze przyczynazagotowania sie samochodu bylo bezposrednio zepsuty czujnik zalanczajacy wiatraki i posrednio glupota poprzedniego wlasciciela ktory pompke malego obiegu zamienil na kolanko miedziane <bezradny> <płacz>
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: Problem z 2.4 AAB po wymianie uszczelki pod głowicą.
Może być zatkane odpowietrzenie głowicy, taki cieniutki króciec z lewej strony. Musisz zobaczyć czy tym cienkim przewodem wraca płyn do zbiorniczka. Sprawdź czy węże do chłodnicy równomiernie się nagrzewają, może gdzieś nie ma przepływu. Może też być pęknięty lub krzywy blok albo źle sprawdzona głowica. Może też być pęknięcie które ujawnia się dopiero po rozgrzaniu silnika, ja u siebie kupiłem nową głowicę żeby uniknąć takich problemów.
czy to oznacza że rozpatrywałeś możliwość założenia starej?....odziwo uszczelka byla cala. Ostatecznie jednak wymienilem uszczelke...
-
VWmaniak1992
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
nie tyle rozpatrywałem co zdziwił mnie fakt że stara jest w całości no ale stwierdziłem że skoro i tak juz mam rozbebeszone wszystko to niema sensu zakładac starej i kupłem nowa
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Wymontuj termostat i zobacz co się będzie działo. Nowe nie zawsze znaczy dobre
-
VWmaniak1992
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Bez termostatu to samo sie dzieje, powoli zaczynam sie godzić z mysla ze to wlasnie blok szlag trafil :( i tylko wyrzucilem kase w bloto. Sprawdze jeszcze czy jak podlacze wiatraki na krotko i bedzie chlodzil sie odrazu czy tez bedzie wywalac
-
czarny1x1x
sprawdź go na co2 nie wiem jakie koszty ale do 50 zł
-
VWmaniak1992
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
co masz konkretnie na mysli?czarny1x1x pisze:sprawdź go na co2 nie wiem jakie koszty ale do 50 zł
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Wstawia się w miejsce korka w zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego specjalny pojemniczek w którym znajduje się specjalny płyn.
Płyn pod wpływem pewnych substancji znajdujących sie w spalinach zmienia kolor.
Jednym słowem jeśli spaliny dostają się do płynu chłodzącego ten test to powinien wykazać.
Jeśli test potwierdzi obecność spalin w układzie to i tak dalej nie będziesz wiedział co jest przyczyną przedmuchu.
Płyn musi byś specjalny do diesli.
Płyn pod wpływem pewnych substancji znajdujących sie w spalinach zmienia kolor.
Jednym słowem jeśli spaliny dostają się do płynu chłodzącego ten test to powinien wykazać.
Jeśli test potwierdzi obecność spalin w układzie to i tak dalej nie będziesz wiedział co jest przyczyną przedmuchu.
Płyn musi byś specjalny do diesli.
-
czarny1x1x
będzie wiedział głowica do wymiany pewnie mikro pęknięcia ,sprawdzenie bloku czy prosty . skopana naprawa
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
panowie zostaje jeszcze "próba powietrzna" też dużo pokaże w relacji płaszcza wodnego czy też uszczelki pod główką,jak wyjdzie pozytywnie to przynajmniej będzie wiadomo gdzie szukać
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Ja bym jednak proponował sprawdzić odpowietrzenie głowicy, tam jest bardzo mały przekrój króćca.