T4 Instalacja elektryczna 2,4 D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
marcin81
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
T4 Instalacja elektryczna 2,4 D
Witam mam taki mały problem,w moim t4 spaliła się instalacja elektryczna,nie wiem z jakich przyczyn odpaliłem przejechałem 8 km po czym zgasiłem i ponownie odpaliłem przejechałem 100 metrów i zgasiłem po 1 minucie ogień w okolicy prawego reflektora i akumulatora.
Instalacje wymieniłem na inną wszystko działa lecz bardzo grzeje się gruby kabel który leci gdzieś od silnika do bezpiecznika na prawym błotniku i dalej do środka prawdopodobnie do przekażnika 102,przekażnik wymieniłem na bodajże 65 który podobno szybciej się wyłącza,kabel mniej się grzeje tylko przy zapalaniu,lecz na tym przekażniku po rozgrzaniu ciężko zapala i przekażnik bardzo tyka jak zapali to puszcza kopcia,Boje się jażdzić na tym przekażniku 102 bo boje się ponownego pożaru.Prosze o pomoc co może być przyczyną takiego grzania się kabla,od czego jest ten kabel?,może jakiś schemat z góry dziękuje za pomoc.
Instalacje wymieniłem na inną wszystko działa lecz bardzo grzeje się gruby kabel który leci gdzieś od silnika do bezpiecznika na prawym błotniku i dalej do środka prawdopodobnie do przekażnika 102,przekażnik wymieniłem na bodajże 65 który podobno szybciej się wyłącza,kabel mniej się grzeje tylko przy zapalaniu,lecz na tym przekażniku po rozgrzaniu ciężko zapala i przekażnik bardzo tyka jak zapali to puszcza kopcia,Boje się jażdzić na tym przekażniku 102 bo boje się ponownego pożaru.Prosze o pomoc co może być przyczyną takiego grzania się kabla,od czego jest ten kabel?,może jakiś schemat z góry dziękuje za pomoc.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: T4 Instalacja elektryczna 2,4 D
krótko - spaliła ci się instalacja rozgrzewania świec żarowych
ona pobiera prawie 50 amperów
zacznij od zmiany na porządny oryginalny przekaźnik świec żarowych, prawdopodobnie nie rozłączał on świec i grzały się non stop
o świecach żarowych jest na forum napisane wszystko więc poczytaj
ona pobiera prawie 50 amperów
oryginał to ewentualnie 60marcin81 pisze:przekażnik wymieniłem na bodajże 65 który podobno szybciej się wyłącza
zacznij od zmiany na porządny oryginalny przekaźnik świec żarowych, prawdopodobnie nie rozłączał on świec i grzały się non stop
o świecach żarowych jest na forum napisane wszystko więc poczytaj
-
marcin81
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
ten stary przekaźnik działa tylko on ma funkcje dogrzewania 2 minuty.i jaka jest przyczyna takiego obciążenia ? że przewody tak się grzeją.Plis o POMOC
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie jestem ekspertem od elektryki ale jak się przewód topi to przyczyna jest zazwyczaj jedna - jest gdzieś zwarciemarcin81 pisze:i jaka jest przyczyna takiego obciążenia ? że przewody tak się grzeją
a gdzie to niestety nikt jasnowidzem nie jest - trzeba szukać, pomierzyć itp.
-
marcin81
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
To i ja wiem że jest zwara tylko gdzie szukać,czy świece mają zwarcie ,jest to możliwe ?,i żeby bezpiecznik nie zadziałał?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Schematy zasilania świec żarowych. Jaki przekrój ma kabel do świec w Twoim aucie? Piszesz o pożarze przy akumulatorze i prawym reflektorze, miałeś ogień po dwóch stronach auta?
-
marcin81
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nie ogień był po prawej stronie patrząc od przodu (źle to to określiłem) .Kabel ma przekrój około 5-7mm,stary przekaźnik rozłączał tylko po 2 minutach a wtedy kabel aż parzył w ręce i to przy bezpieczniku w komorze silnika jak i w kabinie przy bezpiecznikach,więc pewnie grzeje się na całej długości.Facet od którego kupowałem wiązkę zajmuje się dziabaniem t4 powiedział że t4 lubią się często palić tylko nie potrafił określić przyczyn.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Dlatego, że w starszych wersjach kabel zasilający rozrusznik czasem robi zwarcie do masy. Zwłaszcza jeśli jest luźny i może swobodnie ocierać się o inne części auta.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Posprawdzaj dokręcenie śrub przy zaciskach oraz stan wtyczek w skrzynce bezpiecznikowej - jak jest luz to będzie się grzało.
-
marcin81
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
przy bezpieczniku wyczyściłem a w skrzynce też parę razy wsuwałem i wysuwałem wtyczkę i zero zmian,przyczyna jest gdzieś indziej ,zwara powstaje podczas zapalania, jak i przekręcę stacyjkę i świece się świecom to kable czerwone,czy świeca żarowa może mieć takom zwarę że tak obciąża instalację, bo zaczynam twierdzić że to wina świec żarowych, pewnie jakiś cap zanim kupiłem założył chine,, ale nie wiem, jak to sprawdzić ile taka świeca ciągnie prądu i czy może dostać zwary.Proszę dołączcie się do tego postu bo przecież chyba wszyscy jeździmy tymi brykami.To nie miły widok nikomu nie życzę ja nie wiedziałem co się dzieje ,myślałem najpierw że wodę mi zgotowało i idzie para otworzyłem maskę a tu ogień i znowu nie wiadomo co,pierwsza myśl gasić tylko mało skuteczne a płomień nadal, człowiek w szoku nie pamięta prostych reguł żeby odłączyć akumulator,dopiero po kilku minutach na to wpadłem. Co za los?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Odłącz od bezpiecznika przewód zasilający świece i zobacz czy będzie się grzało przy bezpieczniku (jest tam bezpiecznik blaszkowy czy jakiś drut). Później odłącz pięć kabelków od świec które łączą się poprzez wtyczkę z przewodem zasilającym - odłącz tą wtyczkę i zobacz czy będzie się grzało.
Możliwe że świece robią zwarcie ale to powinien przepalić się bezpiecznik.
Możliwe że świece robią zwarcie ale to powinien przepalić się bezpiecznik.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był