Wentylatory chlodnicy 1.9 TD 1995
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Grzechoo
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 Caravel '95 ABL
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Wentylatory chlodnicy 1.9 TD 1995
Witam.
Prosze o pomoc i wyjasnienie:
Gdy temperatura osiagnie ok 90~92 st. zalaczaja sie wentylatory. A precyzyjniej: lewy wieje wtedy jak diabli a prawy "tak normalnie".
Czy tak powinno to dzialac? Nie chce przegrzac silnika.
Nie mam klimatyzacji.
Prosze o pomoc i wyjasnienie:
Gdy temperatura osiagnie ok 90~92 st. zalaczaja sie wentylatory. A precyzyjniej: lewy wieje wtedy jak diabli a prawy "tak normalnie".
Czy tak powinno to dzialac? Nie chce przegrzac silnika.
Nie mam klimatyzacji.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Wentylatory chlodnicy 1.9 TD 1995
O działaniu wentylatorów jest na forum napisane praktycznie wszystko. jak powinny działac jak je sprawdzic itp.
poszukaj, bez względu na silnik wentylatory mają identyczną instalację i sposób działania
poszukaj, bez względu na silnik wentylatory mają identyczną instalację i sposób działania
-
Grzechoo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Poczytalem kilka postów i sprawa wyglada tak:
Odczepilem czujnik na chlodnicy i zwarlem czerwony z czerwono-bialym. Wentylator ruszyl tylko jeden.
Gdy zwarlem przewod czerwony z czerwono-czarnym slychac tylko klikniecie w przekazniku.
Staram sie uporac z wentylatorem ale nadal nie wiem czy padl przekaznik nad lewa lampa czy tylko wentylator.
Prosze o pomoc.
Dziekuje
Odczepilem czujnik na chlodnicy i zwarlem czerwony z czerwono-bialym. Wentylator ruszyl tylko jeden.
Gdy zwarlem przewod czerwony z czerwono-czarnym slychac tylko klikniecie w przekazniku.
Staram sie uporac z wentylatorem ale nadal nie wiem czy padl przekaznik nad lewa lampa czy tylko wentylator.
Prosze o pomoc.
Dziekuje
-
Grzechoo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zapomnialem dodac ze po spieciu na kostce od chlodnicy, dziala tylko jeden wentylator (na wylaczonym zaplonie)
Prosze nadal o pomoc gdzie szukac: wentylator (jak go sprawdzic) czy po prostu przekaznik (czytalem o jego sklejeniu)
dzieki
Prosze nadal o pomoc gdzie szukac: wentylator (jak go sprawdzic) czy po prostu przekaznik (czytalem o jego sklejeniu)
dzieki
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
podaj prąd kablem bezpośrednio z aku na nie działający wentylator, wtyczki są poniżej wentylatorów od strony silnika
jak nie ruszy to znaczy, że padnięty, jak ruszy to trzeba szukać dalej
jak nie ruszy to znaczy, że padnięty, jak ruszy to trzeba szukać dalej
-
Grzechoo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Testy wykonane. Podalem prad bezposrednio na wentylatory i tak: ten ktory dzialal - dziala ;-)
Natomiast ten "podejrzany", po pierwszym podaniu pradu ruszyl ale jakos tak wolniej niz ten dzialajacy. Potem znow proba z dzialalajacym - OK, natomiast ten podejrzany juz nie.
Wentylator do wymiany ?
PS. i jeszce jedno. Mam zaluzje. Jak sprawdzic czy dzialaja poprawnie ?
Natomiast ten "podejrzany", po pierwszym podaniu pradu ruszyl ale jakos tak wolniej niz ten dzialajacy. Potem znow proba z dzialalajacym - OK, natomiast ten podejrzany juz nie.
Wentylator do wymiany ?
PS. i jeszce jedno. Mam zaluzje. Jak sprawdzic czy dzialaja poprawnie ?
-
janmechanik1
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam
Pomiędzy dwoma żaluzjami w górnej części od strony silnika jest termostat, w literaturze opisany jest jako nastawnik, który otwiera żaluzje ale musi osiągnąć swoją temperaturę, ja nie pamiętam jaką ale wystarczy skierować strumień ciepłego powietrza np z opalarki na ten nastawnik i obserwować czy żaluzje się otwierają . Pozdrawiam.
Pomiędzy dwoma żaluzjami w górnej części od strony silnika jest termostat, w literaturze opisany jest jako nastawnik, który otwiera żaluzje ale musi osiągnąć swoją temperaturę, ja nie pamiętam jaką ale wystarczy skierować strumień ciepłego powietrza np z opalarki na ten nastawnik i obserwować czy żaluzje się otwierają . Pozdrawiam.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak rano masz zamknięte żaluzje a po trasie (gdy silnik zagrzany) są otwarte to wszystko z nimi ok ;)
Tak, wentylator do wymiany ( o ile wiązka idąca do niego jest cała )
Tak, wentylator do wymiany ( o ile wiązka idąca do niego jest cała )
-
Grzechoo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wiazka wyglada na nie uszkodzona.
Podejrzewam ze wentylator zatarty bo jak za pierwszym razem poruszyl sie to tak ciezko/powoli dzialal. Po krotkiej przerwie i ponownym podaniu pradu juz nie ruszyl.
Mam jeszcze jedna prosbe: szukalem po postach i w jednym czy dwoch znalazlem "serwisowke" dot. wymiany wentylatorow.
Doczytalem tez ze tam jest tylko kilka srubek i niby latwy demontaz i montaz wiatrakow.
Czulbym sie pewniej gdybym mial jednak podglad.
Czy moze ktos podrzucic aktywny link do wymiany wiatrakow?
Dziekuje
Podejrzewam ze wentylator zatarty bo jak za pierwszym razem poruszyl sie to tak ciezko/powoli dzialal. Po krotkiej przerwie i ponownym podaniu pradu juz nie ruszyl.
Mam jeszcze jedna prosbe: szukalem po postach i w jednym czy dwoch znalazlem "serwisowke" dot. wymiany wentylatorow.
Doczytalem tez ze tam jest tylko kilka srubek i niby latwy demontaz i montaz wiatrakow.
Czulbym sie pewniej gdybym mial jednak podglad.
Czy moze ktos podrzucic aktywny link do wymiany wiatrakow?
Dziekuje
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Odchylasz przód w pozycję serwisową, wiatrak jest przykręcony w 3 miejscach nakrętkami. Gwinty są zatopione w plastiku obudowy chłodnicy, bardziej niż pewne że któryś się ukręci. Ja psikałem środkiem penetrującym a i tak po jednym na stronę poukręcałem i wiatraki sie u mnie trzymają w 2 punktach.
Nie pamietam tylko czy trzeba wykręcać termistor sterujący żaluzjami ale jest na 2 śrubach od góry, więc żaden problem go odkręcić
Nie pamietam tylko czy trzeba wykręcać termistor sterujący żaluzjami ale jest na 2 śrubach od góry, więc żaden problem go odkręcić
-
Grzechoo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Bardzo serdecznie wszystkim zainteresowanym za pomoc. Wentylator wymieniony <yes>
Faktycznie bardzo latwo. Odchylilem sobie chlodnice wykrecilem wentylator (wszystkie 3 sruby ladnie trzymaja) zamienilem wentylatory i co najwazniejsze dzialaja tak jak nalezy.
Teraz przy ~92 st. zaczynaja sie krecic na 1 biegu. Poprzednio dzialal mi tylko jeden wentylator wiec jak dobilo do wspomnianej temp - wial pelna swoja predkoscia. Sprawdzilem tez na czujniku w chlodnicy i oba biegi sa.
Jeszcze raz dziekuje.
Pzdr
Faktycznie bardzo latwo. Odchylilem sobie chlodnice wykrecilem wentylator (wszystkie 3 sruby ladnie trzymaja) zamienilem wentylatory i co najwazniejsze dzialaja tak jak nalezy.
Teraz przy ~92 st. zaczynaja sie krecic na 1 biegu. Poprzednio dzialal mi tylko jeden wentylator wiec jak dobilo do wspomnianej temp - wial pelna swoja predkoscia. Sprawdzilem tez na czujniku w chlodnicy i oba biegi sa.
Jeszcze raz dziekuje.
Pzdr