Witam,
rozpocząłem remont w sumie całego przedniego zawieszenia. I tu niestety już mam kilka pytań:
1) Jak wyciągnąć cały dolny wahacz. Potrzebuję wymienić wszystkie tuleje i sworznie. Odkręciłem sworzeń dolny (2 śruby SPLINE), odkręciłem też przednią tuleję i tu śruba wysunęła się elegancko. Niestety tylna tuleja była tak wyrąbana że został w sumie tylko środkowy metal a guma wypadła i zewnętrzny kołnierz też został w resztkach. Odkręciłem nakrętkę od tej śruby od strony baku i wyjąłem płaską okrągłą podkładkę z "wcięciem". Nie wiem dlaczego ale śruba nadal nie chce wyjść. Kręcę ją, uderzam młotkiem a ona w sumie ani drgnie, żeby wyjść. Proszę o wyjaśnienie jak ją można wyjąć?
2) To jak wyjąć górny sworzeń z otworu (tzn. nie wycisnąć z wahacza tylko od tej strony gdzie jest gwint) Za boga nie mogę go wyjąć. Próbowałem już wbijać widelec ale nic nawet nie drgnął.
3) Jak wyjąć cały górny wahacz. Mechanik kiedyś mi powiedział, że odkręcam jedną śrubę i wyjmuję ale widzę, że są tam jeszcze dwie śruby od drążka skrętnego. Do jednej mam całkiem całkiem dojście i jakoś się odkręci a druga jest schowana z tyłu. Jakie macie na to sposoby. Ewentualnie jak wymienić sworzeń górny bez wyjmowania wahacza, takiej praski jak na zdjęciach z forum nie jestem w stanie zrobić bo nie mam jak powycinać otwory. Może ktoś ma dużo łatwiejszą konstrukcję tak więc proszę o radę.
Proszę o pomoc:) Dla zainteresowanych mam chyba części LENFORDERA w stosunkowo dobrych cenach. Jeżeli by ktoś był zainteresowany to później przedstawię za ile kupiłem ale szukałem w wielu miejscach i w moim malutkim sklepiku wyszedłem o wiele lepiej.
Remont przedniego zawieszenia - kilka pytań...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
staszek
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: Remont przedniego zawieszenia - kilka pytań...
Co do tych śrub to po prostu za korodowało ja u siebie wycinałem wyrzynarką bo inaczej nie dało rady
This topic has 10 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się