Niskie ciśnienie w układzie sprzęgła hydraulicznego 2,4D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Niskie ciśnienie w układzie sprzęgła hydraulicznego 2,4D
Witajcie.
Co mogło się popsuć w układzie wysprzęglania - mam chyba za niskie ciśnienie w układzie hydraulicznym i wskazuje to na zapowietrzenie lub awarię pompki takiej jak ta http://allegro.pl/pompka-pompa-sprzegla ... 46409.html
Tylko co tam się może popsuć - uszczelki 2 szt są w niej nowe, odpowietrzałem już cały układ kilka godzin zarówno przez odpowietrznik wysprzęglika (nowego) jak i poprzez odpowietrznik hamulców łącząc go rurką z odpowietrznikiem wysprzęglika.
EDYTA
Dziś znowu odpowietrzanie, wysprzęglik odkręcony od skrzyni by odpowietrznik był pionowo i dalej nic.
Ewidentnie pompka nie daje ciśnienia tylko co tam się mogło zepsuć?
Jutro kupię nową i zobaczymy.
Co mogło się popsuć w układzie wysprzęglania - mam chyba za niskie ciśnienie w układzie hydraulicznym i wskazuje to na zapowietrzenie lub awarię pompki takiej jak ta http://allegro.pl/pompka-pompa-sprzegla ... 46409.html
Tylko co tam się może popsuć - uszczelki 2 szt są w niej nowe, odpowietrzałem już cały układ kilka godzin zarówno przez odpowietrznik wysprzęglika (nowego) jak i poprzez odpowietrznik hamulców łącząc go rurką z odpowietrznikiem wysprzęglika.
EDYTA
Dziś znowu odpowietrzanie, wysprzęglik odkręcony od skrzyni by odpowietrznik był pionowo i dalej nic.
Ewidentnie pompka nie daje ciśnienia tylko co tam się mogło zepsuć?
Jutro kupię nową i zobaczymy.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Niskie ciśnienie w układzie sprzęgła hydraulicznego 2,4D
A jak odpowietrzałeś? Jeśli w taki sposób, jak odpowietrza się hamulce, czyli pompując pedałem sprzęgła i odkręcając zaworek, to bardzo rzadko odnosi się sukces, częściej przy tym sprzęgło zapowietrza sięcałkowicie. Aby skutecznie odpowietrzyć sprzęgło należy:
- odkręcić pokrywę zbiorniczka płynu /hamulcowego, bo to jeden zbiornik/ i w jakiś chytry sposób wytworzyć w zbiorniczku ciśnienie 1-2 atn.
- odkręcić na kilka sekund zaworek w siłowniku, aby odpowietrzyć układ.
Jeśli nie pomogło, co się zdarza przy dużym zapowietrzeniu, to powtórzyć operację.
Podanie ciśnienia do zbiorniczka może być kłopotliwe - korki, końcówki, uszczelnianie itp. Ja do tej operacji skombinowałem dodatkowy korek - zakrętkę od zbiorniczka, zrobiłem w niej otwór i umocowałem w nim wentyl jak w kole, razem z zaworkiem oczywiście. Zakręcam ten swój korek, łączę z pompką, robię jedno "pompnięcie" i odpowietrzam. Skutek zawsze!
Jest jeszcze drugi sposób - trzeba połączyć wężykiem odkręcony zaworek w siłowniku z odkręconym zaworkiem w którymś hamulcu - i pompować pedałem, aby przez hamulce napełnić siłownik sprzęgła płynem /powietrze uchodzi przez zbiorniczek/. Ale w ten sposób łatwo stracić cały płyn z hamulców, więc takiej operacji nie polecam.
- odkręcić pokrywę zbiorniczka płynu /hamulcowego, bo to jeden zbiornik/ i w jakiś chytry sposób wytworzyć w zbiorniczku ciśnienie 1-2 atn.
- odkręcić na kilka sekund zaworek w siłowniku, aby odpowietrzyć układ.
Jeśli nie pomogło, co się zdarza przy dużym zapowietrzeniu, to powtórzyć operację.
Podanie ciśnienia do zbiorniczka może być kłopotliwe - korki, końcówki, uszczelnianie itp. Ja do tej operacji skombinowałem dodatkowy korek - zakrętkę od zbiorniczka, zrobiłem w niej otwór i umocowałem w nim wentyl jak w kole, razem z zaworkiem oczywiście. Zakręcam ten swój korek, łączę z pompką, robię jedno "pompnięcie" i odpowietrzam. Skutek zawsze!
Jest jeszcze drugi sposób - trzeba połączyć wężykiem odkręcony zaworek w siłowniku z odkręconym zaworkiem w którymś hamulcu - i pompować pedałem, aby przez hamulce napełnić siłownik sprzęgła płynem /powietrze uchodzi przez zbiorniczek/. Ale w ten sposób łatwo stracić cały płyn z hamulców, więc takiej operacji nie polecam.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Jak wypompuje cały płyn z hamulców, jeśli będzie go wtłaczał przez wysprzęglik do zbiorniczka wyrównawczego
Najłatwiej to robić z koła kierowcy bo wtedy krótszy wężyk starcza.
I pilnować aby płynu było zawsze więcej jak ta rurka wychodząca z boku zbiorniczka bo to właśnie zasilanie sprzęgła jest.
Najłatwiej to robić z koła kierowcy bo wtedy krótszy wężyk starcza.
I pilnować aby płynu było zawsze więcej jak ta rurka wychodząca z boku zbiorniczka bo to właśnie zasilanie sprzęgła jest.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Niby tak, ale jeśli wężyk spadnie z którejś końcówki /a o to nietrudno/, to wtedy cały płyn na glebie i do odpowietrzenia nie tylko sprzęgło...
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Przez hamulce też odpowietrzałem i nic nie dało.
Jak wyjmę pompkę i włożę ją do wiadra z wodą to po zatkaniu palcem miejsca wypływu do wysprzęglika jest spore ciśnienie - na aucie nie ma.
Pedał sprzęgła niby twardy a ciśnienia nie wytwarza.
Odpowietrzałem już miesiąc temu samym wysprzęglikiem i jakoś poszło - od tego się zaczęło bo nie dopilnowałem stanu płynu i się zapowietrzyło sprzęgło. Po odpowietrzaniu też nie było sprzęgła więc wracałem do domu około 70 km bez sprzęgła i pod samym domem zaczęło samo działać (powietrze od drgań wyszło do zbiorniczka?)
Na jutro mam zamówioną nową pompkę za 200 zł i nie wiem co robić jak po wymianie będzie to samo.
Jak wyjmę pompkę i włożę ją do wiadra z wodą to po zatkaniu palcem miejsca wypływu do wysprzęglika jest spore ciśnienie - na aucie nie ma.
Pedał sprzęgła niby twardy a ciśnienia nie wytwarza.
Odpowietrzałem już miesiąc temu samym wysprzęglikiem i jakoś poszło - od tego się zaczęło bo nie dopilnowałem stanu płynu i się zapowietrzyło sprzęgło. Po odpowietrzaniu też nie było sprzęgła więc wracałem do domu około 70 km bez sprzęgła i pod samym domem zaczęło samo działać (powietrze od drgań wyszło do zbiorniczka?)
Na jutro mam zamówioną nową pompkę za 200 zł i nie wiem co robić jak po wymianie będzie to samo.
-
czarny1x1x
łapa od wysprzęglika się wygina mogła się złamać ,(kiedyś dałem ciała wstyd się przyznać ) po wymianie sprzęgła w 2,4 nie było sprzęgła ! odkręciłem rozrusznik i sie okazało że zapomniałem docisk dociągnąć mała poprawka auto śmiga <cisza>
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Łapa trzyma aż za mocno.
Po odkręceniu wysprzęglika naciskałem prętem i stawia duży opór.
Po odkręceniu wysprzęglika naciskałem prętem i stawia duży opór.
-
czarny1x1x
a nie było robione sprzęgło ? powinieneś palcem ją dociskać ,,musi być mały skok ja nie dawałem rady nie dokręciłem docisku wymieniłem wysprzęglik pompę i dupa wywlekłem rozrusznik i tą dziurką dociągnołem docisk zaczeło działać .nie musi być to bo nie wiem czy coś robiłeś czy sie samo stało może bolec wysprzęglika się wytarł i jakaś podkładka pomoże
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Sprzęgło nie robione.
Zaczęło się od zapowietrzenia z powodu niskiego stanu płynu.
Po dolaniu i odpowietrzenia na około miesiąc spokój.
Teraz jak padło to już nie chce wrócić (jednego dnia zaczęło działać ale po około 6 km padło znowu i już nie udało mi się naprawić).
Wysprzęglik nowy.
Ta łapa którą naciska bolec wysprzęglika to jak ciężko ma chodzić? Palcem da się nacisnąć? Coś nie wierzę bo po co wtedy wspomaganie.
Zaczęło się od zapowietrzenia z powodu niskiego stanu płynu.
Po dolaniu i odpowietrzenia na około miesiąc spokój.
Teraz jak padło to już nie chce wrócić (jednego dnia zaczęło działać ale po około 6 km padło znowu i już nie udało mi się naprawić).
Wysprzęglik nowy.
Ta łapa którą naciska bolec wysprzęglika to jak ciężko ma chodzić? Palcem da się nacisnąć? Coś nie wierzę bo po co wtedy wspomaganie.
-
czarny1x1x
musi być mały luzik lekko ma dać się nacisnąć nie może być oporu ,,trudno wytłumaczyć ,, ruch ok 0,5cm ? delikatnie musi pracować nie może być sztywne jak wyciągniesz wysprzęglik
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
-
czarny1x1x
masz mały luz ? jak palcem naciskasz stawiam że konczy się sprzęgło lub wygieła się ,,wytarła łapa ,, na takie odpowietrzanie powinno zacząć śmigać
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Ale jak naciskam pedał sprzęgła i odkręcam odpowietrznik wysprzęglika to nie ma tam za wielkiego ciśnienia.
A wcześniej było aż pryskało na boki.
Teraz tak jest bo jest.
Nie patrzyłem czy łapa ma mały luz.
A wcześniej było aż pryskało na boki.
Teraz tak jest bo jest.
Nie patrzyłem czy łapa ma mały luz.
-
czarny1x1x
samo naciśnięcie nic nie da popompować i dopiero druga osoba popuszcza odpowietrznik wężykiem do butelki co by sie nie zapowietrzało (pewnie tak robisz ) ale w nerwach popełnia się błędy i drepcze się w miejscu
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
-
czarny1x1x
skoro nowy wysprzęglik nowa pompa ! odpowietrzanie prawidłowe wygięta lub wytarta łapa sprzęgła nic innego mi do głowy nie przychodzi załóż jakiś kapturek na bolec wysprzęglika ,,ten pręt ,,nakrętkę i zobaczysz czy będzie zmiana ,musisz pokombinować zaczym wywleczesz skrzynię ta łapa się wyciera lub łamie
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Pompa nie jest nowa tylko wymienione 2 uszczelki w pompie.
I wydaje mi się że jest za niskie ciśnienie w układzie czyli pompa, ale wydać 200 zł bez pewności to mi się nie uśmiecha.
I wydaje mi się że jest za niskie ciśnienie w układzie czyli pompa, ale wydać 200 zł bez pewności to mi się nie uśmiecha.
-
czarny1x1x
i tu może być zonk ,może przepuszcza. tańsze są kupowałem w podróbce i smigała pasaty miały chyba tak samo a były tańsze no mam taką ale koszt wysyłki to kupisz nową !
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
A czemu wymieniałeś?
Jakie były objawy?
Jakie były objawy?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A nie przykręciłeś pompy sprzęgła za wysoko, popuść ją przy pedałach i obniż tak aby miała jak największy luz i wtedy odpowietrzaj.
-
czarny1x1x
no ja dałem ciała ,,za dużo browara przy wymianie sprzęgła ,, i biegi wchodziły tylko na zgaszonym autku idealnie na odpalonym zgrzyt nie dociągnołem na max docisku i był problem wymieniłem używkę pompę wysprzęglik i to samo wywlekłem rozrusznik i tą dziurką dociągnołem docisk bo już nie miałem pomysłu .często wytarte jest to gniazdo wysprzęglika ,ale fakt może być padaczka ta pompa sprzęgła u ciebie
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Pedał sprzęgła ciągnie pompę na tyle że zatrzymuje go skok pompy. Jak wyjmę sworzeń łączący to pedał idzie deko wyżej a tłok pompy nie.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Problem rozwiązany.
Sprawdziliśmy ręcznie (zamiast wysprzęglika wciśnięty pręt) i skrzynia nadal zablokowana.
Zdemontowana skrzynia i wyskoczyła sprężynka z tarczy a druga się rozsypała w palcach. Tarcza prawie nie zużyta chociaż u mnie przejechała ponad 100 kkm.
Wymieniona tarcza z dociskiem i teraz sprzęgło miód malina.
Sprawdziliśmy ręcznie (zamiast wysprzęglika wciśnięty pręt) i skrzynia nadal zablokowana.
Zdemontowana skrzynia i wyskoczyła sprężynka z tarczy a druga się rozsypała w palcach. Tarcza prawie nie zużyta chociaż u mnie przejechała ponad 100 kkm.
Wymieniona tarcza z dociskiem i teraz sprzęgło miód malina.