alarm - podlączenie c.zamka
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
alarm - podlączenie c.zamka
Orientuje się ktos moze dlaczego.... i ponizej opis mojego problemu ;)
Montowalem alarm dziś i wszystko podłączone zostało w/g schematu , alarm pod c.zamek rowniez i naciskając w pilocie przycisk włączający alarm , alarm sie wlącza ale nie zamyka drzwi. Próbowałem programowac alarm programatorem który mam do niego ale pomimo zaprogramowania funkcji c.zamka 1s , lub 3s nadal drzwi nie zamyka po włączeniu alarmu. Alarm to Proxima ZK.
Alarm sterowanie ma poprzez aktywną masę , z tego co wiem t4 ma sterowany plusami centralny więc zastosowane zostaly inwertery z minusa na plus. Na przewodach zaraz za modułem dałem tez diody , pomiędzy modułem c.zamka tym za licznikiem a diodą włączyłem się z kablami od alarmu/inwertera (kabli sterowania zamkiem), wszystko w/g schematu. Schemat mialem co prawda do SEO Perfect w/g ktorego podłączałem c.zamek, podpierałem sie kolorami kabli pod ktore się podpiąc , reszte podlączalem w/g nędznego schematu z Proximy. Alarm działa poprawnie , po otwarciu drzwi włącza się syrena , blokada równiez działa i jak jest "zaaktywowany alarm" to nie da się odpalić auta, jedynie ten c.zamek nie działa. Ktos ma jakąs wiekszą wiedze co to moze być ??
I teraz zastanawiam sie czy bezpilotówka seo jest podpieta pod te same przewody od c.zamka co proxima z oddzielnymi pilotami ? Czy z racji ze alarmem steruje c.zamek w seo to moze być on podłączony inaczej jak w przypadku gdy to alarm steruje c.zamkiem ?
Wsumie dopiero wróciłem do domu z garazu więc juz zbytnio nie mysle , jutro moze dojde do tego dlaczego tak , ale moze ktos coś podpowie w między czasie jak będzie wiedzial...
Dodam ze z pilota z kluczyka fabrycznego c.zamek się zamyka , nie zamyka sie z pilota od alarmu....
Nie jest to alarm bezpilotowy , tylko z dodatkowymi pilotami , ale c.zamek powinien zamykac sie z tych pilotow od alarmu również...
Montowalem alarm dziś i wszystko podłączone zostało w/g schematu , alarm pod c.zamek rowniez i naciskając w pilocie przycisk włączający alarm , alarm sie wlącza ale nie zamyka drzwi. Próbowałem programowac alarm programatorem który mam do niego ale pomimo zaprogramowania funkcji c.zamka 1s , lub 3s nadal drzwi nie zamyka po włączeniu alarmu. Alarm to Proxima ZK.
Alarm sterowanie ma poprzez aktywną masę , z tego co wiem t4 ma sterowany plusami centralny więc zastosowane zostaly inwertery z minusa na plus. Na przewodach zaraz za modułem dałem tez diody , pomiędzy modułem c.zamka tym za licznikiem a diodą włączyłem się z kablami od alarmu/inwertera (kabli sterowania zamkiem), wszystko w/g schematu. Schemat mialem co prawda do SEO Perfect w/g ktorego podłączałem c.zamek, podpierałem sie kolorami kabli pod ktore się podpiąc , reszte podlączalem w/g nędznego schematu z Proximy. Alarm działa poprawnie , po otwarciu drzwi włącza się syrena , blokada równiez działa i jak jest "zaaktywowany alarm" to nie da się odpalić auta, jedynie ten c.zamek nie działa. Ktos ma jakąs wiekszą wiedze co to moze być ??
I teraz zastanawiam sie czy bezpilotówka seo jest podpieta pod te same przewody od c.zamka co proxima z oddzielnymi pilotami ? Czy z racji ze alarmem steruje c.zamek w seo to moze być on podłączony inaczej jak w przypadku gdy to alarm steruje c.zamkiem ?
Wsumie dopiero wróciłem do domu z garazu więc juz zbytnio nie mysle , jutro moze dojde do tego dlaczego tak , ale moze ktos coś podpowie w między czasie jak będzie wiedzial...
Dodam ze z pilota z kluczyka fabrycznego c.zamek się zamyka , nie zamyka sie z pilota od alarmu....
Nie jest to alarm bezpilotowy , tylko z dodatkowymi pilotami , ale c.zamek powinien zamykac sie z tych pilotow od alarmu również...
-
czarny1x1x
Re: alarm - podlączenie c.zamka
diody dobrze wstawiłeś ? na pewno schematy by dużo pomogły ,odłącz te kable od centralnego i zobacz czy masz na nich plusy sygnały zamknij otwórz ,ja podłączam się do żółty i biały w okolicy skrzynki bezpieczników wejście na drzwi kierowcy ,,przelotka ,,myślę że nie pomieszałem kolorów
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tez sie podłączyłem do zóltego i białego ale zaraz pod modułem za licznikiem , diody są wstawione w/g schematu. Dioda ma czarną obwódke oznaczająca w która strone ma iśc i jest ona równiez na schemacie w ten sam sposob narysowana jak wstawiłem ją. Podłączenie mam następujące , moduł c.zamka ---> za modułem jest wpięte sterowanie z alarmu ---> następnie zaraz za tym jest dioda na przewodach z instalacji samochodu , nie alarmu. Takze tym bardziej nie pomieszałem kolorow poniewaz do modułu idzie tylko jeden biały i jeden zółty kabel. Teraz zastanawiam sie czy moze w przypadku kiedy to alarm wysyła impulsy do zamykania i otwierania drzwi nie trzeba się podłączyc pod inne kolory kabli jak w przypadku kiedy to c. zamek steruje alarmem w alarmach bezpilotowych gdzie wtedy się pod zółty i biały trzeba podłączyc. Dobrze ze nie ciełem instalacji tylko zrobiłem to tam ze wszystko mozna przywrócic szybko do oryginalnego stanu przy tym module.
Podłączyłem to tak jak ponizej to narysowałem:
http://images50.fotosik.pl/1868/998143da4270f09fmed.jpg
Podłączyłem to tak jak ponizej to narysowałem:
http://images50.fotosik.pl/1868/998143da4270f09fmed.jpg
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Po mojemu to chyba trzeba się wpiac pod diodami a nie nad
Dioda blokuje i prąd nie idzie do silownika tylko do modułu
Dioda blokuje i prąd nie idzie do silownika tylko do modułu
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tez to mi przez mysl przeszlo , ten schemat powyzej to jest mój rysunek jak to zrobiłem , ale schemat alarmu bezpilotowego SEO PERFECT jest podobnie rozrysowany , i tak własnie nad tą diodą od rana mysle i alarm seo zostaje włączony/wylączony przez c.zamek bo on go włącza i wyłącza dlatego dioda jest w tym miejscu. Poprostu alarm jest sterowany modułem c.zamka , a tym alarmie co ja zamontowalem moduł do sterowania alarmem jest nie potrzebny. Tak sie zastanawiam własnie czy w przypadku alarmu który włącza się poprzez własny pilot nie powinno byc na odwrót i dioda nie powinna byc przed modułem i pózniej wlączone w to miejsce sterowanie alarmem. Tak wogóle pocztałem rózne fora i jedni pisza ze diode trzeba dac w przypadku alarmu takiego jak ja zamontowalem inni ze znów nie potrzebna jest...
Celowo chciałem alarm z osobnymi pilotami a nie aby chodził z fabrycznego pilota bo ten system jak dobrze pomyslec nie jest idealny chociazby z tego powodu ze to c.zamek steruje alarmem a nie na odwrót. Chcialem odciązyc kluczyk i nie uzywac fabrycznego pilota , ewentualnie uzywac wtedy kiedy zajdzie potrzeba zamknięcia auta bez włączania alarmu (czyli chciazby jak słuzy jako salonka do spania ;) ) , ale równiez chcialem aby z piolta alarmu tego dodatkowego normalnie zamykac i otwierac auto nie uzywając pilota w kluczyku....
EDIT:
Posprawdzałem wszystko , do inwerterów prąd dochodzi stały aby z minusa na plus zmienic sygnał , natomiast wszystko wskazuje na to ze z centralki do inwenterów nie dochodzi sygnał.... Probowalem go programowac programatorem , alarm wydaje dzwięki tak jakby został zaprogramowany ale nadal drzwi nie otwiera ani nie zamyka....
Celowo chciałem alarm z osobnymi pilotami a nie aby chodził z fabrycznego pilota bo ten system jak dobrze pomyslec nie jest idealny chociazby z tego powodu ze to c.zamek steruje alarmem a nie na odwrót. Chcialem odciązyc kluczyk i nie uzywac fabrycznego pilota , ewentualnie uzywac wtedy kiedy zajdzie potrzeba zamknięcia auta bez włączania alarmu (czyli chciazby jak słuzy jako salonka do spania ;) ) , ale równiez chcialem aby z piolta alarmu tego dodatkowego normalnie zamykac i otwierac auto nie uzywając pilota w kluczyku....
EDIT:
Posprawdzałem wszystko , do inwerterów prąd dochodzi stały aby z minusa na plus zmienic sygnał , natomiast wszystko wskazuje na to ze z centralki do inwenterów nie dochodzi sygnał.... Probowalem go programowac programatorem , alarm wydaje dzwięki tak jakby został zaprogramowany ale nadal drzwi nie otwiera ani nie zamyka....
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ustawiłem nawet funkcje komfort w alarmie co daje przez 25s impuls na c.zamek. Obawiam się tego ze wyjscia w centrali alarmowej są walnięte poprostu... Pomimo ze kupiłem alarm nowy strasznie sfarygowane miał pudełko , nie wiem czy to nie z jakis zwrotów był :/.
Zauwazylem tez ze blokada chyba nie dziala w alarmie , przeciełem czarno zółty przewod idący od stacyjki , jak go się rozlaczy to samochód nie zapali przynajmniej u mnie , jest wpięty w obwód alarm i normalnie samochód odpala w momencie gdy alarm się wlączony , oczywiście z wyjącym alarmem bo wyzwala się syrena w momencie przekręcenia kluczyka w pozycje zapłonu juz.
Zauwazylem tez ze blokada chyba nie dziala w alarmie , przeciełem czarno zółty przewod idący od stacyjki , jak go się rozlaczy to samochód nie zapali przynajmniej u mnie , jest wpięty w obwód alarm i normalnie samochód odpala w momencie gdy alarm się wlączony , oczywiście z wyjącym alarmem bo wyzwala się syrena w momencie przekręcenia kluczyka w pozycje zapłonu juz.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, 16:47 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
a sprawdź te masy czy z niego wychodzą ? jak tak to daj tam zwykłe 2szt przekażniki 30 i 85 stały plus 86 podłącz te minusy z alarmu 87 wyjście plusa na zamek
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 13:19 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wysłałem zapytanie do serwisu : http://www.proxima.pl/kontakt,zabezpieczenia-pojazdow , zobaczymy , moze oni coś podpowiedzą...
Problem jest w tym , ze sprawdzilem i wogóle sygnał masowy nie docciera do inwentera który by mial przemienic sygnal z - na +.
Problem jest w tym , ze sprawdzilem i wogóle sygnał masowy nie docciera do inwentera który by mial przemienic sygnal z - na +.
-
czarny1x1x
czyli nie ma masy jednym słowem z alarmu ? a weź kawałek kabla i daj plusa na jeden potem drugi i zobaczysz czy masz sterowanie zamkiem ,obawiam się czy nie spaliłeś wyjść masowych bo te kable widzę według Twego schematu to żywo z alarmu podpięte do plusów, nie uznają reklamacji jeśli miałeś fart spaliły się ścieżki i wystarczy rozkręcić alarm i je polutować odcinkę sterowanie masy można wziąć z czujników dodatkowych pewnie masz dwie możliwości ,,masa po uzbrojeniu alarmu ,, czujnik ruchu ,lub pre alarm schemat dużo by pomógł .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie jest na zywo podpiety , dalej sa inwentery zmieniające sygnal z masowego na plusowy wiec nie powinno nic się stac. Dzis dowiedziałem sie ze te inwentery są za slabe i musze z przkaznikami sprawdzić jak bedzie. Jutro moze na krotko przkazniki podlącze , a jak nie to wywale ten alarm w pizdziet i załoze seo perfekt i juz , on ma sterowanie plusami juz z alarmu odrazu.
Dokładnie to wygląda tak jak na ponizszym schemacie i w/g mnie jezeli inwentery są sprawne nie powinny spalic sie wyjscia masowe w alarmie. No chyba ze inwentery są walnięte i puszczją na mase plus ale sprawdzłem przed chwila i plus jest do inwentera jak sie zamknie pilotem fabrycznym zamek a na mase z inwentera w kierunku centrali alarmu nie ma juz ani masy ani plusa...
http://images33.fotosik.pl/579/7a0369baaf1630f9med.jpg
Co innego jakby podlaczył plusa pod mase bezposrednio to wtedy wyjascia masowe odrazu by poszły z dymem , a tu ja najpierw lutowalem kable , inwentery i dopiero podłaczyłem wszystko w/g schematu i podlączalem alarm...
Schemat tego alarmu jest kiepski , co innego ma seo , tam ze schematu mozna duzo więcej wywnioskować i dlatego tez się nim troche podpieralem...
Jak się wkurze to obetne kable gdzies blisko centralki , wywale ten alarm , kupie seo perket i wykorzystam juz istniejącą instalacje z tego alarmu do tamtego i podłacze nowy... Tylko szkoda dwoch stów wywalonych na ten alarm bo kupilem go dwa miesiace temu i doczekal sie montazu dopiero... Nie wiem co mnie podkusiło , wszedzie zakladałem sobie alarmy SEO a tym razem mnie cos wzieło na proxime...
Dokładnie to wygląda tak jak na ponizszym schemacie i w/g mnie jezeli inwentery są sprawne nie powinny spalic sie wyjscia masowe w alarmie. No chyba ze inwentery są walnięte i puszczją na mase plus ale sprawdzłem przed chwila i plus jest do inwentera jak sie zamknie pilotem fabrycznym zamek a na mase z inwentera w kierunku centrali alarmu nie ma juz ani masy ani plusa...
http://images33.fotosik.pl/579/7a0369baaf1630f9med.jpg
Co innego jakby podlaczył plusa pod mase bezposrednio to wtedy wyjascia masowe odrazu by poszły z dymem , a tu ja najpierw lutowalem kable , inwentery i dopiero podłaczyłem wszystko w/g schematu i podlączalem alarm...
Schemat tego alarmu jest kiepski , co innego ma seo , tam ze schematu mozna duzo więcej wywnioskować i dlatego tez się nim troche podpieralem...
Jak się wkurze to obetne kable gdzies blisko centralki , wywale ten alarm , kupie seo perket i wykorzystam juz istniejącą instalacje z tego alarmu do tamtego i podłacze nowy... Tylko szkoda dwoch stów wywalonych na ten alarm bo kupilem go dwa miesiace temu i doczekal sie montazu dopiero... Nie wiem co mnie podkusiło , wszedzie zakladałem sobie alarmy SEO a tym razem mnie cos wzieło na proxime...
-
czarny1x1x
no nie lubię tej proximy ! nie upieraj się przy tych inwerterach jeśli jeszcze z alarmu wychodzą masy to przekaźnikiem zrobimy z tego plus i będzie śmigać ,,już gadaliśmy kiedyś o tym ,,ogólnie diody powinny być wstawione od tych nie szczęsnych inwerterów na kablach zaporowo ,,paskiem do żółtego i białego
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No dobra , teraz jak podlączyc przekazniki aby wysterowac z minusa plus ??
przekaznik ma stopki
nr 30
nr 87
nr 87a
nr 86
nr 85
czyli jak go podlaczyc aby zmienic sygnał z minuasa na plus ??
Bo podłaczac przekazniki umiem , ale nigdy nie zmienialem sygnału z minusa na plus lub odwotnie...
a tu ewidentnie trzeba z minusa przeksztalcic sygnal na plusowy...
tutaj jest schemat tej proximy , nie jest on za rewelacyjny
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... t_7747.jpg
przekaznik ma stopki
nr 30
nr 87
nr 87a
nr 86
nr 85
czyli jak go podlaczyc aby zmienic sygnał z minuasa na plus ??
Bo podłaczac przekazniki umiem , ale nigdy nie zmienialem sygnału z minusa na plus lub odwotnie...
a tu ewidentnie trzeba z minusa przeksztalcic sygnal na plusowy...
tutaj jest schemat tej proximy , nie jest on za rewelacyjny
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... t_7747.jpg
-
czarny1x1x
pisałem 30 i 85 stały plus razem łączysz /86 masa z alarmu (otwórz to będzie sterowało ) 87 wyjście na żółty kabel i mamy plusik i z następnym identyko /30 i 85 stały plus / 86 masa z alarmu druga( zamknij sterowanie ) 87 wyjście na biały kabel i za 8zł zmienione minusy na plusy.. mogę rozrysować szybko jak nie jasne no i nr 8 podpinasz do przekaźnika na nogę 86 ?następny przekażnik nr 9 na nogę 86 na nogach przekaźników ( 87) będą pojawiać się plusy
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 13:18 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ok wszystko jasne , zrobiłem sobie schemat przed chwila po chwili namyslunku i tylko potwierdziłes mi idealnie to samo co narysowałem :).
W/g schematu narysowanego na przekazniku do tego doszedłem.
ewentualnie jakby ktos kiedys potrzebował to ze zmianą przykladowo z (+) na (-) byłoby tak;
plus podawany na styk 86 (z urządzenia jakiegoś , przykladowo alarmu)
minus na styk 85
minus na styk 30
i wtedy mamy na styku 87 wychodzący minus
Czyli odwrotnośc tego o co mi chodzi :). Ale to tak dla potomności.
to tak mi wyszło z rozszyfrowania schematu przekaznika ;). To tak na przyszlośc jakby kto potrzebowal.
Przekaznikow u mnie pod dostatek więc jutro bede kombinowal na krotko podlaczając je narazie.
W/g schematu narysowanego na przekazniku do tego doszedłem.
ewentualnie jakby ktos kiedys potrzebował to ze zmianą przykladowo z (+) na (-) byłoby tak;
plus podawany na styk 86 (z urządzenia jakiegoś , przykladowo alarmu)
minus na styk 85
minus na styk 30
i wtedy mamy na styku 87 wychodzący minus
Czyli odwrotnośc tego o co mi chodzi :). Ale to tak dla potomności.
to tak mi wyszło z rozszyfrowania schematu przekaznika ;). To tak na przyszlośc jakby kto potrzebowal.
Przekaznikow u mnie pod dostatek więc jutro bede kombinowal na krotko podlaczając je narazie.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 14:44 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
musi ruszyć jak masz masy z alarmu a diody możesz wywalić lub wstawić na wyjściach z przekaźnika 87 zawsze to zabezpieczenie schemat ktoś może go ładniej narysuję http://scr.hu/0faw/jv449
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 13:36 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Podobno inwentery sa za mocno obciązane i dlatego moze nie byc sygnału , dlatego lepiej dac przekazniki. Jutro zobaczymy jak bedzie... Jak nie zatrybi to nie wiem, narazie go zostawie ale pewnie w przyszlosci wyleci z auta i inny wstawie , a ten moze do smarta zamontuje gdzie nie musi sterować c.zamkiem.
W T4 dzis sprawdzalem i jest tak ze jak zamknie się centralem drzwi to napiecie jest cały czas , czyli cały czas jest plus na jednym przewodzie , a jak otworzy drzwi to plus się przelącza na drugi przewód i tez caly czas na nim jest. Czyli poprostu sie przelącza plus. Sprawdzalem to dziś probnikiem pradu samochodowym...
W T4 dzis sprawdzalem i jest tak ze jak zamknie się centralem drzwi to napiecie jest cały czas , czyli cały czas jest plus na jednym przewodzie , a jak otworzy drzwi to plus się przelącza na drugi przewód i tez caly czas na nim jest. Czyli poprostu sie przelącza plus. Sprawdzalem to dziś probnikiem pradu samochodowym...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wprowadzam mała poprawkę , sygnał wyjściowy bedzie pod stopką nr 87 w przekazniku , a nie jak wczesniej było pisane pod stopka 87a , pod stopka nr 87a jest cały czas napiecie.
Dzis podlaczylem przekazniki na krotko i central dziala , jednak inwentery są za mocno obciązone i nie dają sygnalu.
Dzis podlaczylem przekazniki na krotko i central dziala , jednak inwentery są za mocno obciązone i nie dają sygnalu.
-
czarny1x1x
to jak masz możliwość wprowadź poprawki nie miałem przekaźnika pod ręką więc zamieszałem 87 z 87A górne wyjście nie środkowe POPRAWIONE
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na krótko podlaczylem i mi central z pilota alarmu teraz chodzi , teraz zastanawiam sie gdzie te przekazniki podwiesic ale chyba je podwiesze na opaske samozaciskową (trytytkę) do instalacji podspodem pod modulem c.zamka. Tam jet sporo przestrzeni pomiędzy wiązką rozchodzącą sie pod deska rodzielczą a pedalami gazu/hamulca i sprzegła , bo w tym galimatiasie za skrzynką centralną to nie ma gdzie ;). Chcialem wlasnie uniknąc zakladania przekaznikow (co mi nie wyszlo) z racji iż są duze i nie ma za bardzo gdzie ich umiescic... inwertery były fajne bo malutkie ale widac egzaminu przy c.zamkach nie zdają pomimo iż pisalo ze wlasnie sa pod zmiany sygnału z minusowego na plusowy do centralnych....
-
czarny1x1x
można założyć mniejsze przekaźniki ,np HF3FF 012-1ZS http://allegro.pl/zyscom-przekaznik-12v ... 05253.html również super się sprawdzają a są zdecydowanie mniejsze ,ja podwieszałem za skrzynką bezpieczników na trytkę do rurki nawiewu
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mam od groma przekazników tych normalnych więc głupotą byłoby kupować kolejne. Znów pewnie trafią japońskie przekazniki z logo TOYOTA do VW :D.