Uwaga na pompę wodną! T4 TDI 2500 2003.

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
wapniak
Nowy T4

14
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Uwaga na pompę wodną! T4 TDI 2500 2003.

Post autor: wapniak »

W drodze na wakacje miałem dość nieprzyjemne (kosztowne) zdarzenie.
Otóż przy spokojnej jeździe autostradą w Niemczech zapaliła się lampka poziomu płynu chłodzącego silnik i rozległ się alarm dzwiękowy.
Natychmiast zgasiłem silnik i dojechałem do parkingu z rozbiegu.
Brakowało płynu więc dolałem 1,5 litra wody. Nieco ździwiony odpaliłem silnik i po przejechaniu może 100 m usłyszałem dziwne dźwięki z silnika. Wycofałem na parking .
Za mną była stróżka płynu chłodzącego.
Kilka telefonów, przyjechała laweta i na warsztat.
Gdy obejrzałem pompę wodną , napinacz paska rozrządu i sam pasek przeszły mnie ciarki.
Pasek rozrządu był ogolony w 95 procentach. Jeszcze chwila jazdy i byłoby po silniku. A to przecież tylko pompa wody się rozleciała. Okazuje się , że pompa wody napędzana jest od paska rozrządu. Coraz bardziej jestem przerażony rozwiązaniami stosowanymi przez volkswagena. Jedno uwalone łożysko kulkowe w pompie wody i można zakatować silnik na śmierć...A cały rozrząd wraz w pompą był zmieniony kilka tys. km temu...
Nie lekceważcie alarmu niskiego poziomu płynu chłodzącego.
Pozdrawiam
orel11
Samodzielny mechanik

13
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Re: Uwaga na pompę wodną! T4 TDI 2500 2003.

Post autor: orel11 »

Pompa wody to normalne rozwiązanie w silnikach.Dlatego pompe powinno sie wymieniac co zmiane rozrządu ,a to że Twoja sie rozleciała to pewnie słabej j…login to view the rest of this post

This topic has 2 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”