Awaria rozrządu

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Negral
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Awaria rozrządu

Nieprzeczytany post autor: Negral »

Witam ponownie w skrócie postaram sie opisac co sie stalo:
Wsiadłem rano do auta, ciężko zapalil, mial nierowna prace i troche dymil pomyslalem ze to moze przez paliwo bo zatankowalem na innej stacji nic zwykle. Auto prawie w ogole nie mialo mocy i delikatnie terkotalo .Sprawdzilem olej i plyny wszystko ok. Po przejechaniu ok 30km auto zaterkotalo stracilo calkiem moc i zgaslo Otworzylem maske i popatrzylem na rozrzad . Pasek byl caly wiec sprobowalem zakrecic silnikiem. Silnik krecil tak jakby w ogole nie mial oporow, ale wszystkie rolki i pasek sie obracaly; dodam ze pasek jest troche luzny. Ma ktos moze jakis pomysl od czego mogbym zaczac diagnoze ??
pozdrawiam

Dodam ze jak obracam rozrzadem to kolo zebate w okienku kontrolnym w skrzyni biegow kreci sie a po chwili przestaje mimo ze dalej obracam rozrzadem
Ostatnio zmieniony 03 maja 2012, 5:35 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Bełkot i brak składni zdania.Zdecyduj się jak piszesz-raz używasz polskich znaków a raz nie.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Awaria rozrządu

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie. Jeżeli pasek jest cały to albo rozleciał się czop wału albo klin na kole zębatym wału a najpewniej jedno i drugie.
Negral
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Awaria rozrządu

FocusMED pisze:
Nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie. Jeżeli pasek jest cały to albo rozleciał się czop wału albo klin na kole zębatym wału a najpewniej jedno i drugie.

masz racje wlasnie jestem po rozbiorce rozrzadu i okazalo sie ze zerwalo klina na kole zebatym :( nowe kolo juz jest no i pasek jutro bede skrecal i ustawial rozrzad i patrzyl czy glowica przezyla i czy cos ewentualnie sie pokrzywilo...
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Awaria rozrządu

Wątpię żeby przeżyła bez uszczerbku ale różne rzeczy się zdarzają.
Natomiast tak na przyszłość, jak silnik dziwnie pracuje, terkocze itp. to się NIE jedzie. :)
Negral
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Re: Awaria rozrządu

FocusMED pisze:
Wątpię żeby przeżyła bez uszczerbku ale różne rzeczy się zdarzają.
Natomiast tak na przyszłość, jak silnik dziwnie pracuje, terkocze itp. to się NIE jedzie. :)
Wiesz jak to jest gdybym nie musiał to bym nie jechal to auto to moja praca zostalo mi do przejechania 30 km i to bylo w stylu "moze objade" jak bym wiedzial ze to rozrzad to napewno bym nie pojechal ;)

kolko wymienione i rozrzad ustawiony ale glowica chyba porzadnie dostala bo przy kreceniu wogole nie ma kompresji na zadnym z cylindrow co tez mnie troche dziwi bo myslalem ze w najgorszym wypadku ucierpia dwa tylko, od gory wyglada wszystko ok "szklanki" w miare rowno sie wysuwają i pracuja jak walek sie kreci i troche mnie to dziwi :/
jutro zabieram sie za sciaganie glowicy bo juz chyba nie ma co tu innego robic...
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Re: Awaria rozrządu

Mnie to wcale nie dziwi, wystarczy ze zawór delikatnie dostał i już się nie domknie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”