Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem

ODPOWIEDZ
piotruuch
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
podziekowal za post: 38 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem

Post autor: piotruuch »

Witam,
zakupiłem T4 z automatem za wydaje mi się drobne pieniądze licząc się z faktem że wymienię automat na manual jak się zepsuje. Niestety ostatnio zaczęła trochę "dokazywać". Jednak tak się fajnie jeździ i ma niezłe przyspieszenie więc postanowiłem ją chyba zostawić.

Problem polega w tym że przy spokojnej jeździe 70-80km/h pojawia się drżenie i trzęsienie. Jak docisnę albo puszczę gaz znika. Na tempomacie też to występuje ale w mniejszym stopniu. Dziś niestety pojawiło się to kilka razy przy 50km/h i 120-140km/h. Kupiłem kabel i w pierwszej kolejności odczytałem błędy Polskim VAG 4.9 i był jeden:
1192: Sprzęgło bocznikowania przekładnika uszkodzenie mechaniczne - błąd sporadyczny.
Skasowałem błąd i dopóki szarpanie się nie pojawiło błąd nie pojawiał się.

Proszę o pomoc co to może być. Czy ktoś wie gdzie i jak można sprawdzić poziom oleju bo nie mam pojęcia jaki jest ponieważ auto w Polsce od 2009 roku i koleś mówił że żadnej zimy nie przejeździło więc może wystarczy podstawy "naprawić", uzupełnić.

Pozdrawiam Piotrek
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Re: Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem

Post autor: FocusMED »

Powiem tak, możesz spróbować wymiany oleju ale ten błąd (zresztą źle przetłumaczony z angielskiego "Torque Converter Lock-Up Clutch ") to przeważnie m…login to view the rest of this post

This topic has 27 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Automat”