Polerowaś wszystkie korbowody w całości czy zmieniałeś jeden i go poprostu doważałeś |???peter pisze:ja spawałem głowicę, planowałem i planowałem też blok ponieważ miał wrzery po uszczelce, polerowałem też korbowód, uszczelka została zapodana najgrubsza czyli nr 3.
Remont Silnika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Remont Silnika
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Chemik, kolektor będę kupował jak mi się więcej wyjaśni i pójdzie wszystko po myśli; te 3 założone uszczelki tłuką mi się po głowie, nie wiem co z tego wyniknie. Zmierzą mi głowicę, oby tylko nie trzeba było wymieniać całego silnika, bo ja trzech uszczelek zakładać nie zamierzam, a mechanik musiał mieć jakiś powód żeby to zrobić.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak raz w silniku fiata 2,0 8v na dwóch gaźnikach ,mogę powiedzieć przewalona sprawapeter pisze:Chemik polerowałem cały wał korbowy
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Chemik robiłem wszystko w wyspecjalizowanym warsztacie. Spawanie, planowanie wymiana komór ssących i wydechowych itd. głowicy i reszta jak wyżej wspominałem.
Warsztat pana Piotra Kalety przed Cieszynem bodajże to Pogwizdów. Polecam!
Warsztat pana Piotra Kalety przed Cieszynem bodajże to Pogwizdów. Polecam!
-
Faktoria
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 transporter
- Kontakt:
to prawda że pęknięcia między zaworami występują prawie zawsze ,u mnie były między każdym zaworem + dwa małe i jeden większy uszczerbek na zdrowiu na samej głowicy <22> .FocusMED pisze:Pęknięcia między zaworami to nie problem, takie pęknięcia mają prawie wszystkie. Gorzej jak pęknięcia są między gniazdem zaworowym a komorą wirową (u mnie tak było) wtedy lepiej kupić nową głowicę. Ja za głowicę + nowe zawory + uszczelniacze i zmontowanie zapłaciłem 1300pln. Dobrze by też było sprawdzić blok, bo jak będzie krzywy to uszczelka pakietowa może się źle ułożyć. Nie zgodzę się że nie warto remontować 2.4D, moim zdaniem w przypadku tego silnika nie warto się pakować w przeróbkę na 1.9TDI. Chyba że silnik jest kompletą ruiną. Przeróbka wiąże się z rzeźbą, szukaniem części, pasowaniem dobieraniem itp. Trochę lepiej to wygląda przy przeróbce z 1.9D, TD na TDI bo nie trzeba aż takiej rzeźby robić.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zdaję raport z dokonanych robótek. Kolektor kupiłem za 69 zł wraz z przesyłką. Naprawdę dobry stan. Regeneracja i regulacja elementów głowicy trwała 4 dni i kosztowała 800 zł. Nie obyło się oczywiście bez spawania. Niestety nie dowiedziałem się szczegółów, pomimo pytań, facet nie był wylewny. Zdołałem wyciągnąć, że splanowano 0,015 mm. Uszczelka poszła Elringa 1,61 i w zupełności wystarczy.
Koszt całkowity wyniósł ok. 1300 zł + 200-300 zł za kilka rzeczy które zostawiłem do zrobienia mechanikowi. Nie mogę się doczekać i mam nadzieję, że silnik będzie ładnie mruczał.
Koszt całkowity wyniósł ok. 1300 zł + 200-300 zł za kilka rzeczy które zostawiłem do zrobienia mechanikowi. Nie mogę się doczekać i mam nadzieję, że silnik będzie ładnie mruczał.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
marth muszę cię zmartwić to co napisałeś o planowaniu, jeśli głowica była spawana to splanowanie było 0,15 minimum, to tak dla ciebie, i jeszcze jedno pytanie gdzie robiłeś głowicę
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chemik, to ja wstawiłem o jedno zero za dużo. Wybierałem między trzema zakładami: Auto Szlif na Zakolu, Auto-Szlif na Makuszyńskiego i zakład p. Papieża. Zadecydowało to, że dwa pierwsze nie spawają głowic. Z poziomu obsługi jestem średnio zadowolony, ale najważniejsze by głowica hulała.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jako że papiez to gnój i tyle o nim mogę napisać , sprawdź czy dotarł ci zawory i jeśli głowica była spawana to nowe prowadnice powinieneś mieć, gość często liczy za wszystko a połowy rzeczy nie robi
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Hmmm.. gość w kontakcie trochę gburowaty, ale to niekoniecznie musi się przekładać na wykonaną robotę. Cóż, obydwa Autoszlify w przypadku pęknięć nic by nie pomogły i musiałbym zapłacić podwójnie do tego więcej zachodu (spawanie w innym zakładzie). Domniemywam, że jesteś na bieżąco - gdzie wg Ciebie teraz w Kraku warto zrobić taki remont?chemik211 pisze:Jako że papiez to gnój i tyle o nim mogę napisać , sprawdź czy dotarł ci zawory i jeśli głowica była spawana to nowe prowadnice powinieneś mieć, gość często liczy za wszystko a połowy rzeczy nie robi
Co do sprawdzenia - obawiam się, że na to za późno, bo samochód z wmontowaną głowicą jest u mechanika, sam nie głowiłem się nad tym by kontrolować zawory, bo umawiałem się na generalkę. U mnie była sytuacja, że zaworki spotkały się z tłokami, jak widać na zdjęciu - więc przynajmniej te były do wymiany na nowe, bo w prostowanie chyba by się nie bawili.
Istnieje metoda na sprawdzenie bez zdejmowania głowicy czy ze szczelnością zaworów wszystko ok? - Czy po prostu teraz tylko osłuchiwać silnik, monitorować stan płynu i oleju?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
pomiar kompresji, co prawda nie wykaże to konkretnego miejsca gdyby uciekało ciśnienie sprężania, ale przynajmniej będziesz miał spokojną głowę, że wszystko szczelne przy niewielkim koszcie samego sprawdzeniamarh pisze:Istnieje metoda na sprawdzenie bez zdejmowania głowicy czy ze szczelnością zaworów wszystko ok?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Kenobi pisze:pomiar kompresji, co prawda nie wykaże to konkretnego miejsca gdyby uciekało ciśnienie sprężania, ale przynajmniej będziesz miał spokojną głowę, że wszystko szczelne przy niewielkim koszcie samego sprawdzeniamarh pisze:Istnieje metoda na sprawdzenie bez zdejmowania głowicy czy ze szczelnością zaworów wszystko ok?
Wykaże, wykaże :) jak nie będziesz miał kompresji (oby nie) to podlej oleju do cylindra i zmierz jeszcze raz, jak po oleju kompresja wróci to pierścienie a jak nie to nieszczelny zawór.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak też może być, dlatego ja kupiłem nową jak zobaczyłem wyczyny panów w zakładach regenerujących głowice :)
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wiem, sytuacji może być wiele i nie ma możliwości stać przy tych wszystkich "fachowcach" i patrzeć co robią i jak robią. Co się da przy wymianie np. amora, w przypadku głowicy odpada. Prawda jest taka, że prawdopodobieństwo zaniechania czegoś istnieje w tym kraju nawet w zakładach o najlepszej renomie. Metoda "zrób sobie sam" jest optymalna, choć nie zawsze możliwa. Na razie nie wbijam sobie dużego klina do głowy, tylko po prostu czekam na odbiór auta z ustawionym rozrządem. Aha, chemik pisząc że nie trzeba zdejmować koła tłumika drgań żeby dostać się do rozrządu miał najprawdopodobniej na myśli zdjęcie koła i nadkola, ale ja już miałem dość babrania się;-)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do sprawdzenia szczelności zaworów to powiem wam tak że próba olejowa nic nie wykaże, bo zawory bedą lekko nieszczelnie i test tego nie wykaże, co do spawania głowic to osobiście wysyłam do mikołowa niestety, jeśli głowica nie wymaga spawania to wszystko robię u Sikorskiego na Makuszynskiego, jak silnik bardziej profi czyli modyfikacje to u Kuś-ia w Niepołomicach
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak, Sikorskich też rozważałem. Z rozmowy najbardziej kompetentny wydawał mi się facet Na Zakolu - jak z robotą to nie wiem.
Zobaczymy, oby wszystko skończyło się pomyślnie. Dało w kość. Będąc dwa razy u Papieża stwierdziłem, że ruch w interesie ma duży (non stop ktoś odbierał głowicę lub przynosił do zrobienia), to chyba o jakiś przyzwoity standard usługi musi dbać.
Zobaczymy, oby wszystko skończyło się pomyślnie. Dało w kość. Będąc dwa razy u Papieża stwierdziłem, że ruch w interesie ma duży (non stop ktoś odbierał głowicę lub przynosił do zrobienia), to chyba o jakiś przyzwoity standard usługi musi dbać.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Papież spieprzył nie raz mi i moim znajomym robotę i juz tam nie wozimy, co do zakola kumpel robił pełny remont w Fiat Croma 2,0 8v turbo silnik był lekko zmodyfikowany i mial 215km , gość zamiast powiedzieć że wał jest popękany on go za polerował efekt 500km i pękł na pół, a najlepsze było jego tłumaczenie że myślał że się nic nie stanie,
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mechanik odpalił auto, silnik pracuje, ale pojawił się następny schodek - cieknąca od góry przy dodawaniu gazu pompa wtryskowa.
Niestety autem na ten moment nie da się jechać :-\
Niestety autem na ten moment nie da się jechać :-\
-
rado735
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4 90` i 92`
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Przedwczoraj to przerabiałem co prawda w 1.9 ale mniemam, że jest podobnie. Jeżeli leje Ci przy dodawaniu gazu, to do wymiany masz oring i tulejkę na ośce od gazu. w intercarsie kupiłem zestaw naprawczy 44 265 903 - to zamiennik lub boscha koszt od 35-50zł dwie godzinki spokojnej roboty (tulejkę najlepiej wyprasować), i pompka się nie zapowietrza, nie leje po alternatorze :) chodzi o miejsce, które zaznaczyłem na zdjęciu w dziale giełda.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
U mnie też ciekła, kupiłem zestaw i miałem wymieniać ale jakoś przestała ciec to sobie dałem spokój na razie. :)
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak, ja stwierdziłem że regeneracja potrwa trochę i kupiłem nie cieknącą pompę, zaś moją miałem oddać do zrobienia w dalszej kolejności. Okazało się niestety, że pompa do automatu ma inną budowę niż do manuala. Szkoda, że nie dopytałem wcześniej na forum, teraz trzeba się bawić w zwroty. Co do tego kompletu - mechanik wspominał o czymś takim, co by całej pompy nie regenerować za parę stówek.
-
Mazur
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam!
Mam pytanie Panowie,bo myślę że mechanik chce mnie w ciula zrobić.
Zleciłem do wstępnej wyceny remont mojego 2,4D AAB z 93r. wycenił na 4-4,5 tys. PLN w tym planowanie głowicy,nowe uszczelniacze zaworów,wymiana pierścieni,kompletny rozrząd,uszczelki. Drogo,nie?
Ale piszę z pytaniem,o pierścienie. Czy komplet pierścieni na JEDEN gar może kosztować 700zł? Czyli główny koszt wg. niego to pierścienie 700x5 cylindrów.
Te pierścienie to pozłacane chyba muszą być...
Mam pytanie Panowie,bo myślę że mechanik chce mnie w ciula zrobić.
Zleciłem do wstępnej wyceny remont mojego 2,4D AAB z 93r. wycenił na 4-4,5 tys. PLN w tym planowanie głowicy,nowe uszczelniacze zaworów,wymiana pierścieni,kompletny rozrząd,uszczelki. Drogo,nie?
Ale piszę z pytaniem,o pierścienie. Czy komplet pierścieni na JEDEN gar może kosztować 700zł? Czyli główny koszt wg. niego to pierścienie 700x5 cylindrów.
Te pierścienie to pozłacane chyba muszą być...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Chyba platynowane, kolesiowi się jedno 0 dodało! W inter carsie komplet na jeden tłok kosztuje 67pln więc pan ewidentnie robi cię w bambus.
Mnie całkowity koszt z kupnem nowej głowicy wyniósł 3200pln w tym cena głowicy z zaworami 1300pln do tego pierścienie, panewki, popychacze, uszczelki, spawanie kolektora, filtry, olej, płyn chłodniczy i jakies pierdoły.
Mnie całkowity koszt z kupnem nowej głowicy wyniósł 3200pln w tym cena głowicy z zaworami 1300pln do tego pierścienie, panewki, popychacze, uszczelki, spawanie kolektora, filtry, olej, płyn chłodniczy i jakies pierdoły.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli mówimy o takich kwotach to mógłbyś już za tą cenę zrobić generalkę nie u jakiegoś tam kolesia ale np. w takim zakładzie lub kupić od nich silnik po takim remoncie: http://allegro.pl/nowy-silnik-vw-t4-2-4 ... 60480.html
Cały tłok można nabyć już za ok. 150 zł to ileż może kosztować komplet pierścieni?
Blok możesz spróbować przed rozkręceniem zregenerować ceramizerem (wydatek mały, a nuż pomoże), chyba jeśli pęknięcia albo skrzywienia wtedy jedynie rozbiórka. Podobnie w przypadku uszkodzeń w głowicy --> trzeba wymontować. Zatem wszystko zależy od stanu silnka.
Cały tłok można nabyć już za ok. 150 zł to ileż może kosztować komplet pierścieni?
Blok możesz spróbować przed rozkręceniem zregenerować ceramizerem (wydatek mały, a nuż pomoże), chyba jeśli pęknięcia albo skrzywienia wtedy jedynie rozbiórka. Podobnie w przypadku uszkodzeń w głowicy --> trzeba wymontować. Zatem wszystko zależy od stanu silnka.