wzmocnione zawieszenie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
tomasgolas
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
wzmocnione zawieszenie
witam, interesuje mnie wzmocnić zawieszenie w moim busiku, do przewozu osob i bagazy w caravelle z 96r, możecie polecic i doradzic jakie zawieszenie kupic i jakies porady z panstwa strony. dziekuje ;)
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Re: wzmocnione zawieszenie
Cześć.
Z mojego doświadczenia wiem, że przodu jeżeli masz wszystko ok nie ma co ruszać, ewentualnie możesz założyć mocniejsze sprężyny na tył. Tylko nie jakieś typu hart czy coś bo wtedy będzie się jeździło jak wozem drabiniastym ale oryginał, ja u siebie mam z caravelki long i są one mięciutkie ale za wysoko stoi i chcę zmienić.
Z mojego doświadczenia wiem, że przodu jeżeli masz wszystko ok nie ma co ruszać, ewentualnie możesz założyć mocniejsze sprężyny na tył. Tylko nie jakieś typu hart czy coś bo wtedy będzie się jeździło jak wozem drabiniastym ale oryginał, ja u siebie mam z caravelki long i są one mięciutkie ale za wysoko stoi i chcę zmienić.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 9:00 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki, orty, brak jakiejkolwiek interpunkcji
Powód: literówki, orty, brak jakiejkolwiek interpunkcji
-
tomasgolas
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzięki wroonex za poradę. Mam na myśli tylne zawieszenie, bo przód jest w porządku. Mam wersję krótką caravelli, z tego co mi wiadomo to też zawieszenie jeździ na oryginalnych częściach. Interesuje mnie tył bo mam zamiar wozić trochę ciężkiego towaru i nie chciałbym aby caravellka złamała się. hehe. :) A może znasz dobrej firmy części.
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Hej jezeli chcesz targac cegly, to mozesz zalożyc mocniejsze sprezyny, a jezeli tylko ludzi z bagazami to moim zdaniem nie ma co sie czepiac, jak nic nie puka ani stuka.
Z tego co wiem to caravelka ma mocniejsze sprezyny od multika, a jak ja mialem jeszcze oryginalne to zdarzalo mi sie wozic po 1,5t ladunku i nic sie niedzialo, dopiero jak przez przypadek zabawilem sie w kaskadera to jedna sprezyna poszla (przy predkosci okolo 90/100km/h na nowej drozce ktos zapomnial postawic znaku ze sie konczy i to moze metrowym uskokiem no i w nocy wyladowalem na placu budowy). Jesli do tego nie masz zamiaru ciagac ciezkich przyczep to nic zlego nie powinno sie stac, bo to w koncu samochod dostawczy w wersji osobowej.
A co do czesci moge ci polecic lemfordera robilem jakis czas temu caly przód, naprawde te czesci sa warte ceny, co do amorkow to nie wiem sam zamierzam niedlugo wymieniac i niewiem narazie na jakie a sprezyny to najlepiej oryginal.
Z tego co wiem to caravelka ma mocniejsze sprezyny od multika, a jak ja mialem jeszcze oryginalne to zdarzalo mi sie wozic po 1,5t ladunku i nic sie niedzialo, dopiero jak przez przypadek zabawilem sie w kaskadera to jedna sprezyna poszla (przy predkosci okolo 90/100km/h na nowej drozce ktos zapomnial postawic znaku ze sie konczy i to moze metrowym uskokiem no i w nocy wyladowalem na placu budowy). Jesli do tego nie masz zamiaru ciagac ciezkich przyczep to nic zlego nie powinno sie stac, bo to w koncu samochod dostawczy w wersji osobowej.
A co do czesci moge ci polecic lemfordera robilem jakis czas temu caly przód, naprawde te czesci sa warte ceny, co do amorkow to nie wiem sam zamierzam niedlugo wymieniac i niewiem narazie na jakie a sprezyny to najlepiej oryginal.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 22:10 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia, literówka, interpunkcja,
Powód: ortografia, literówka, interpunkcja,
-
tomasgolas
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
hmm, na chwilę obecną planuje dokupić jeszcze jedną caravellke z większym silnikiem i wtedy dokonać tych modyfikacji i z ciekawości nawet porównać jak to się sprawdza. Znajomy doradza również, żeby z wersji DOKA założyć sprężyny, jest jakaś różnica?
-
tomasgolas
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Poszukam jeszcze znajomych którzy posiadają doke i caravelke z wzmocnionym zawieszeniem i porownam :) i najlepiej wtedy sie przekonam. Dzieki jeszcz eraz wroonex za pomoc. pozdrawiam
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Twarde spreżyny to lipa żle się jeżdzi na pusto i komfort jazdy żaden , ja polecam podkładki podwyższające pod seryjne sprężyny, komfort pozostaje a tył idzie do góry i pod ładunkiem tak nie siada
Jak by co to mam 2 sztuki 2 cm na zbyciu (:
Jak by co to mam 2 sztuki 2 cm na zbyciu (:
Ostatnio zmieniony 05 cze 2011, 8:21 przez wilu8, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomasgolas
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt: