Koledzy mam od niedawna mały problem. W aucie rana szczególnie jak jest zimno, pedał sprzęgła ma bardzo krótki skok i "leży" przy podłodze. Bardzo ciężko wrzucić bieg. Jak silnik troszkę pochodzi i przejadę kawałek wszystko wraca do normy. Sprzegło zaczyna normalnie działać i nie ma problemu z wrzucaniem biegów.
Problemy pojawiły się od kiedy robie bardzo krótkie dystansy (mam zlecenie pod nosem ). Po dłuższej jeździe sprzegło dobrze działa, ale nadal jest za nisko.
Tu moje pytanie czy wystarczy odpowietrzyć, czy może wysprzeglik pompa sprzegła czy coś innego.
Czy można to jakoś z diagnozować bez rozbierania skrzyni ?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Opadający pedał sprzegła 2,5TDI 102PS
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
emil 3
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: vw syncro
- Kontakt:
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Re: Opadający pedał sprzegła 2,5TDI 102PS
Spróbuje najpierw odpowietrzyć, a jak nie się nie zmieni to chyba wymienię całe sprzęgło. Jeszcze ciekawi mi jak sprawdzić czy to nie pompa siadła, nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Objechałem kilku mechaników, każdy inna teoria :). Może ktoś ma namiary na jakiegoś sprawdzonego mechanika na terenie Trójmiasta i okolic ?
-
maverickt4
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter syncro
- Opis: 2.5 TDI Long
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Sprawdzony zakład mam w Gdańsku na ul. Sandomierskiej 6, tel. 58-306-68-48, na początku wszystko robiłem u nich dopóki nie zaczęło być cienko z kaską, wtedy zacząłem sam remontować autko. Mieli kilka wpadek ale bez żadnego problemu poprawiali w własnym zakresie i najlepiej jak auto sprawdzałby mechanik Darek. Co prawda do najtańszych nie należą ale mogę polecić. Jak coś to mówić że namiar masz od Marcina Grzenia.
Mogę też podać drugi namiar w Pruszczu Gdańskim ul. Kopernika 23 Mariusz Kinder tel. 501-123-912 tanio liczą robociznę. U nich co prawda robiłem tylko pełną geometrię transporterka ale sporo sobie z nimi porozmawiałem czekając na wolny kanał, przy okazji nawet sprawdził czy nie mam błędów na vagu bez dodatkowej opłaty, więc zdiagnozować możesz u nich auto.
A co do twojego problemu, to na początek dobrze odpowietrzyć bo możliwe że jakiś syf jest w przewodzie do wysprzęglika.
Mogę też podać drugi namiar w Pruszczu Gdańskim ul. Kopernika 23 Mariusz Kinder tel. 501-123-912 tanio liczą robociznę. U nich co prawda robiłem tylko pełną geometrię transporterka ale sporo sobie z nimi porozmawiałem czekając na wolny kanał, przy okazji nawet sprawdził czy nie mam błędów na vagu bez dodatkowej opłaty, więc zdiagnozować możesz u nich auto.
A co do twojego problemu, to na początek dobrze odpowietrzyć bo możliwe że jakiś syf jest w przewodzie do wysprzęglika.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Dzięki maverickt4 za namiary. Właśnie wróciłem od auta. Zanim odpaliłem schyliłem się do pedałów "pomacałem" pompę i te wszystkie przewody, delikatnie ręką nacisnąłem 2 razy i pedał odskoczył i ładnie trzyma się u góry.
Odpaliłem auto biegi super wchodzą i pedał dalej wysoko. Nie wiem o co chodzi :), może dlatego że zrobiło się cieplej ? sam juz nie wiem :)
Nic poczekam kilka dni zobaczę co się będzie działo.
Koledzy przyczyną była nieszczelna pompa przy pedale sprzęgła, niestety wymieniłem ja jako ostatnią <38> przy próbie odpowietrzenia wysprzeglika urwał się przewód i trzeba było skrzynie zrzucać i przy okazji wyniełem kompletne sprzęgło z dwumsem i całą resztą
Odpaliłem auto biegi super wchodzą i pedał dalej wysoko. Nie wiem o co chodzi :), może dlatego że zrobiło się cieplej ? sam juz nie wiem :)
Nic poczekam kilka dni zobaczę co się będzie działo.
Koledzy przyczyną była nieszczelna pompa przy pedale sprzęgła, niestety wymieniłem ja jako ostatnią <38> przy próbie odpowietrzenia wysprzeglika urwał się przewód i trzeba było skrzynie zrzucać i przy okazji wyniełem kompletne sprzęgło z dwumsem i całą resztą