Problem z ogrzewaniem Multivan

ODPOWIEDZ
kuraq2
Nowy T4

9
Model:
Auto: t4 multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Problem z ogrzewaniem Multivan

Post autor: kuraq2 »

Witam. Jestem posiadaczem swojej T4 Multivan 02r., od 2016r. Jak ją zakupiłem to miała mały defekt w postaci nie do końca sprawnego panelu climatronic( częściowo uszkodzony wyświetlacz), przy czym ogrzewanie jak i AC działały sprawnie.
Po ok roku polowania, udało mi się wtedy zdobyć za normalną kwotę drugi panel w bdb. stanie. Po jego wymianie też nie miałem zastrzeżeń co do pracy ogrzewania i AC. Stary panel elegancko szczelnie w folię i na półkę. Po jakiś dwóch latach zaczęły się problemy z regulacją temperatury. Wiadomo, komp, diagnostyka, błąd nastawnika klap temperatury.
Po nierównej walce czyli podmianie nastawników które to nota bene posiadam w ilości 2szt., kodowanie kompem, regulowanie suwakiem, etc.,etc., okazało się, że kochane dzieci wrzuciły mi przez otwór wentylacyjny na podszybiu, żółwika z kinder-niespodzianki, który to spadł na sam dół i blokował ruch klapy temperatury, sprawiając przy tym niespodziankę :). Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło... Deskę wyjąłem, wyjąłem i rozebrałem cały moduł, wywaliłem resztki gąbek(lub to co z nich zostało) z klapek, wszystko wyczyściłem i okleiłem klapy nowymi gąbkami, złożyłem, wszystko ruszyło błędów ni ma, temat zamknięty.
Od jakiegoś roku czasu, demony wróciły, ale żeby było śmieszniej nie ma błędów. W okresach jesienno-zimowych bądź chłodnych, jadąc w dłuższą drogę, nastawiam sobie 21-22C, i leci przyjemne ciepłe powietrze. po 1h jazdy zaczyna się problem bo zaczyna lecieć chłodne powietrze z przodu, jak podkręcę temperaturę powyżej 26-27 zaczyna lecieć gorące ale po jakimś czasie i ono znika, dopiero ustawiając temperaturę na Hi leci gorące. W końcu znalazłem czas, rozebrałem dół i zacząłem bawić się suwakiem od nastawnika ale okazało się że nie tu przyczyna, bo jak za krótko dałem w pracę to wywalało błąd nastawnika.
W końcu pogrzebałem w Wiki t4, i wg. instrukcji rozebrałem stary panel do sterowania , którego na szczęście nie wyrzuciłem. Wyjąłem ten nieszczęsny wentylatorek, i będę go chciał rozebrać i wyczyścić. Na wstępie dodam że wyjęty na tą chwilę wentylatorek kręci się lekko, fakt że jest trochę brudny. Nie dobrałem się jeszcze do panelu w swojej teczce, żeby najpierw sprawdzić się na dawcy. Czy ktoś z was miał taki problem w swoim T4??? Czy z paneli np od VW Sharana itp., można go ew. podmienić??? Jakieś sugestie?? Czym najlepiej można by to wyczyścić?? Wiadomo że patyczki ale chodzi mi o to jakiej chemii użyć?? Ktoś z was walczył z owym tematem??? Dorzucam parę zdjęć na których widać na tą chwilę dawcę którego po latach zdjąłem z półki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maja
Administrator
Kierowca T4

15
Model:
Auto: t4/t4/t4/sharan
Opis: ten co walczy
od początku do końca
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Re: Problem z ogrzewaniem Multivan

Post autor: maja »

Witaj , sprawdź czy nie bedzie pasował wentylator od komputera . W starych płytach graficznych sa takie małe lub do chłodzenia chipsetu. Dobierz też c…login to view the rest of this post

This topic has 5 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja - Climatronic”