Ustawienie pompy i rozrządu w VW T4 1.9D -silnik 1x

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
cyberbyte
Początkujący T4

1
Model:
Auto: 70A
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Ustawienie pompy i rozrządu w VW T4 1.9D -silnik 1x

Post autor: cyberbyte »

Witam Szanownych Forumowiczów .

Oprócz założenia konta na forum łączy mnie z Kolegami posiadanie modelu takiego jak w tytule postu. Niestety auto odmówiło współpracy. Historia awarii jest taka. W pierwszej kolejności miał problemy z odpalaniem. Jednego dnia palił bez wysiłku a po kolejnych kilku trwało to dobre 20 min . Pod koniec nie mogłem go odpalić w ogóle.
Ze wstępnej diagnozy wymieniłem pompe wtryskową i końcówki wtrysków. Samochód kręci , widać lekki dym, czasami nawet wydaje się że już odpali po czym spada z obrotów.Dodam że paliwo zostaje podane przez pompę oraz przez wtryskiwacze.

Ponieważ wykonywałem naprawę po raz pierwszy, istnieje duże prawdopodobieństwo , że nieodpowiednio zamontowałem pompę wtryskową, a także mogłem delikatnie przestawiłem rozrząd.
Mam do kolegów dwa pytania.

W jaki sposób ustawić pompę by była synchronizacja z wałkiem rozrzadu? (Nie mówie o kącie wtrysku)
Drugie pytanie to jakiego rodzaju w moim silniku jest znak na kole zamachowym , ponieważ nie ma nic wyrażnego(żadnego zera).

Jeżeli dobrze zrozumiałem wiadomości i porady mechaniczne to wałek rozrządu , koło zamachowe oraz pompa powinny być ustawione w punkcie "startowym"

Proszę o wskazówki, bo samochód od kilku dni rdzewieje na dworze a nie długo wychodzi przegląd.
Model mojego samochodu to VW T4 1.9D - 70A (70H) z silnikiem 1x, bez turbodoładowania.
Jackall
Stały bywalec

9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 29 razy
Kontakt:

Re: Ustawienie pompy i rozrządu w VW T4 1.9D -silnik 1x

Post autor: Jackall »

W Twoim silniku bywały kłopoty z wybijającym się klinem na wale korbowym, przestawiało się kółko zębate i stąd kłopoty z paleniem. Druga sprawa to świ…login to view the rest of this post

This topic has 18 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”