Gotujący się płyn w układzie, przyczyna ciężka do ustalenia

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kacperek512
Nowy T4

4
Model:
Auto: Caravelle t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Gotujący się płyn w układzie, przyczyna ciężka do ustalenia

Post autor: kacperek512 »

Witam wszystkich, otóż mam taki problem ze swoim ABL-em, gotuje mi się płyn chłodniczy i nie mogę rozgryźć co jest tego przyczyną, może ktoś z was coś poradzi...
Właściwie wszystko sprawdzone, płyn nowy, nawet dolane 2L koncentratu do gotowego płynu dla podniesienia temperatury wrzenia, termostat nowy febi od passata z temp. otwarcia o 5 stopni niższą od oryginału, temperatura ogólnie na wskaźniku w normie, tzn. delikatnie nie dochodzi do połowy ze względu na ten termostat no ale to zamierzone działanie, pompa wody z korpusem nowa cała, pasek założony prawidłowo od spodu, chłodnica nowa, zbiorniczek wyrównawczy i korek nowy, korek działa, blok był planowany, głowica jest nowa ale też ją splanowałem, testowane płynem na zawartość spalin w układzie i absolutnie żadnej zmiany koloru płynu nawet po 1 godzinie pracy silnika a bombelki cały czas wychodzą, przewody twarde jak kamień aż się nie raz otwiera korek i wywala płyn, kiedyś 2 razy rozerwało mi przewody, wentylatory od chłodnicy oczywiście sprawne i działają jak należy. Ogólnie to silnik po modach ale opisana sytuacja nie ma miejsca przy maksymalnym bucie tylko tak jak się jedzie 110km/h mniej więcej lub nieco szybciej, bez jakiegoś tam dużego obciążenia. Pompa wtryskowa ma większy tłoczek 11mm, wtryski merc, pompa ustawiona na zegar. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie wysłucham bo mi już ręce opadają, zastanawiam się poważnie czy czasami nie zamienić płynu chłodzącego na jakiś olej hydrauliczny chociażby ATF który jest w miarę rzadki nawet przy mrozie, dodam jeszcze że ogrzewania to za bardzo nie ma na wolnych obrotach ale to pewnie pęcherze powietrza które nie mogą opuścić układu. Z tych przewodów które idą z głowicy i z chłodnicy na przelew do zbiorniczka to jakoś słabo tryska, jakoś z przerwami, to mnie jakoś tylko niepokoi, wydaje mi się że struga powinna być ciągła, bez przerw.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Re: Gotujący się płyn w układzie, przyczyna ciężka do ustale

Post autor: Probe041 »

Cienkimi wężykami ma iść płyn odpowietrzeniem na zbiorniczek normalnym strumieniem.

Ogólnie blok możesz mieć pęknięty i stąd te cyrki, daj staruszko…login to view the rest of this post

This topic has 2 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”