Dzień dobry,
Drodzy Forumowi Przyjaciele,
Nie często coś piszę, bo zawsze staram się sam znaleźć rozwiązanie w naszym przepastnym forum lub w całym nieogarnionym internecie. Tym razem jednak nie potrafię jakoś ogarnąć tematu. Dlatego pozwoliłem sobie zacząć nowy wątek, opisać problem i liczyć na Waszą pomoc.
Do rzeczy.
Ostatnio jakieś dziwne rzeczy dzieją się u mnie z elektryką. Ale ostatnio już strach gdzieś jechać. Sytuacja obecna wygląda następująco:
Odpalam, włączam światła, ruszam (do tego momentu jest wszystko ok), włączam kierunkowskaz i teraz się dzieją cudy: kierunkowskaz nie działa i licznik przestaje pokazywać prędkość i naliczać kilometry a dodatkowo coś pod deską albo w liczniku jakby stuka/brzęczy i lekko żarzą się jakieś kontrolki.
Kilka razy wcześniej też tak się stało ale pomogło wyłączenie i włączenie świateł lub zgaszenie i odpalenie silnika.
Inna wersja sytuacji: Odpalam , nie włączam świateł, włączam kierunkowskaz i tym razem gaśnie silnik.
Są jeszcze inne dziwne objawy: od jakiegoś czasu świeci się kontrolka poduszki; kiedy włączam wsteczny na zgaszonym silniku ale włączonym zapłonie to pod deską coś stuka co raz szybciej (odgłos podobny do upuszczonej skaczącej piłeczki pingpongowej) i kontrolka poduszki gaśnie.
Wcześniej były też problem z przekaźnikiem 109 - trzeba było nim poruszać żeby odpalić czasem, potem przylutowałem mu jeden pin do płytki bo się lut jakby złamał i na jakiś czas to pomogło. No i jakiś czas temu wymieniłem alternator na używany.
Podpowiedzcie proszę czy i gdzie może jest jakaś wspólna przyczyna tego wszystkiego, albo gdzie szukać przyczyny.
Znikające kierunkowskazy i nie działa licznik
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Znikające kierunkowskazy i nie działa licznik
Jedno jest pewne, połączenie z masą jest luźne, ale które? Trzeba przejrzeć wszystkie.
This topic has 3 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się