Witam wszystkich serdecznie na tym forum.
Mam pytanie, czy istnieje możliwość kontroli poprawności ustawienia rozrządu bez grubszego rozbierania ? Chodzi mi o to by nie ściągać koła prawego i tych wszystkich kół pasowych bo warunki pogodowe teraz trudne a nie dysponuje garażem a mam bardzo pilną potrzebę to sprawdzić, jest duże podejrzenie że pasek przeskoczył.
Oczywiście górną osłonę paska rozrządu mogę ściągnąć, odkręcić świece, ustawić odpowiednio cylindry, odpowiednio koło pasowe rozrządu do głowicy, kopułkę od rozdzielacza zapłonu....
Tylko jak to sprawdzić i poustawiać bez znacznika na wale to niestety nie wiem.
Silnik AAC 2.0B
Pozdrawiam.
Kontrola rozrządu bez większego demontażu AAC 2.0 B
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Kontrola rozrządu bez większego demontażu AAC 2.0 B
Znacznik masz od strony skrzyni biegów na kole zamachowym. https://www.youtube.com/watch?v=Or4fCij7Aek
Tam jest tyle miejsca, że dasz radę klucz wsadzić i pokręcić wałem, jednak wypadałoby chociaż zdjąć osłonę silnika.
Tam jest tyle miejsca, że dasz radę klucz wsadzić i pokręcić wałem, jednak wypadałoby chociaż zdjąć osłonę silnika.
-
1heniu
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 Multivan AAC
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Wielkie dzięki !!! Konkretna, bardzo przydatna dla mnie informacja i o taką mi chodziło.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Osłony przy tym silniku nie trzeba sciągać, koło w górę , 5bieg i kręcimy , ustawiamy gmp na kole zamachowym i kontrolujemy wałek i aparat zaplonowy nic więcej, czas operacyjny 10min