Obniżone zawieszenie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Marty1
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 Multi 2,5B
- Opis: UltraMaryna
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Obniżone zawieszenie
Witajcie, jestem nowym :-). Na wstępie o sobie. Odkąd sięgnę pamięcią używam prywatnie tej marki, jakie 20 lat temu garbaty 1200 69r, potem jeden golf i passaty dwa, wreszcie 1szy T4 - Multi 2,4 ABT Turbo Intercooler 110KM, któregpo nieopatrznie sprzedałam (jak go dzisiaj spotykam, to ja ...!!! długo by...). Obecnie Westfalka w krótkiej wersji hard-top, ta z tym wodogłowiem co ją szumnie nazwali California Coach, silniczek 2,4 D w orginale tą razą :-). Wysoka jest na 2,70m, stoi na orginalnych stalówkach 15-tkach do tego GoodYear Cargo 205/65TC.., niby wszystko OK, ale jak na nią patrzę to się zastanawiam, czy by nie obniżyc i poszerzyć, ww. Multi od ABTa miał obniżone zawieszenie plus 17 tki i 225/50.., albo 55, już nie pamiętam i nigdy przenigdy nie jeżdziłem niczym stabilniejszym, właczając w to służbowe japy. Doradzicie proszę bo sam nie wiem czy obniżać Westfalkę, czy raczej mam się przyzwyczaić do tego wzrostu?
Na koniec troche kadzenia ;-)..,tzn. o forumnie, no więc po zapoznaniu sie z formą treścią onego postanowiłem PIERWSZY RAZ W ponad 40-letnim życiu w czymś takim zauczestniczyć. Chylę czoła!!! pełna profeska, czytelnie, logicznie, ciekawie i na temat - pełny szacunek. Jak to czytam to może i bym kiedy na jaki zlot mis ise chce, czego nawet w czasach garbatego nie popełniłem.
Jeśli jeszcze nie zasneliście to doradżcie proszę czy obniżać i/lub poszerzać westfalkę (używana tylko wakacyjnie tam gdzie równo).
Pozdrawiam wszystkich,
Na koniec troche kadzenia ;-)..,tzn. o forumnie, no więc po zapoznaniu sie z formą treścią onego postanowiłem PIERWSZY RAZ W ponad 40-letnim życiu w czymś takim zauczestniczyć. Chylę czoła!!! pełna profeska, czytelnie, logicznie, ciekawie i na temat - pełny szacunek. Jak to czytam to może i bym kiedy na jaki zlot mis ise chce, czego nawet w czasach garbatego nie popełniłem.
Jeśli jeszcze nie zasneliście to doradżcie proszę czy obniżać i/lub poszerzać westfalkę (używana tylko wakacyjnie tam gdzie równo).
Pozdrawiam wszystkich,
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Obniżone zawieszenie
Witaj!
Na zlot a wcześniej na jakiś spot regionalny jak najbardziej zapraszamy.
Z którego roku masz busa? W przypadku doboru felg to ważne bo w 96 roku VW zmienił konstrukcję zawieszenia w T4. Osobiście wolałbym założyć jakieś ładne, poszerzające alusy niż kombinować z obniżaniem auta.
Na zlot a wcześniej na jakiś spot regionalny jak najbardziej zapraszamy.
Z którego roku masz busa? W przypadku doboru felg to ważne bo w 96 roku VW zmienił konstrukcję zawieszenia w T4. Osobiście wolałbym założyć jakieś ładne, poszerzające alusy niż kombinować z obniżaniem auta.
-
Marty1
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za zaproszenie :-).
Westfalka jest pełnoletnia - 1993r, cała jest w orginale od stalówek 15cali po zasłonki, dlatego nie wiem czy coś zmieniać czy zostawiać..,że stan kolekcjonerski itd.., swoją drogą zawsze się zastanawiałem co to kurna znaczy, że muzeum czy jak?. Ale.., żeby nie robić z dobrego forumu poradni psychologicznej zdefiniuje problem tak:
1. Wysoka jest na 2,7 m!
2. Kiwa się na zakrętach jak bocian
3. Używam do wakacyjnych wyjazdów - 90% po równym
Dlatego myśle żeby 225 ??? czy da się jeszcze szerzej???
Pozdrawiam
Westfalka jest pełnoletnia - 1993r, cała jest w orginale od stalówek 15cali po zasłonki, dlatego nie wiem czy coś zmieniać czy zostawiać..,że stan kolekcjonerski itd.., swoją drogą zawsze się zastanawiałem co to kurna znaczy, że muzeum czy jak?. Ale.., żeby nie robić z dobrego forumu poradni psychologicznej zdefiniuje problem tak:
1. Wysoka jest na 2,7 m!
2. Kiwa się na zakrętach jak bocian
3. Używam do wakacyjnych wyjazdów - 90% po równym
Dlatego myśle żeby 225 ??? czy da się jeszcze szerzej???
Pozdrawiam
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Założyłbym oryginalne alusy, do tego opony 215*15*65 i tyle. Auto będzie szersze o kilka cm, będzie lepiej się prowadziło i wyglądało. No i będzie oryginał.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Ja też bym nie obniżał .....a mi to już parę razy chodziło, ale już wielokrotnie się okazało że tam gdzie osobówka nie da rady ja busikiem jadę i się śmieję.....
Więc wysokie zawieszenie ma swoje + i - .Jak chcesz ją trochę uspokoić do załóż większe buciki ,tak jak ci Ślimak napisał i możesz się pokusić o założenie stabilizatora tylnego.Na pewno to pomoże przestanie nim bujać i będzie stabilny..
http://www.t4-wiki.de/wiki/Stabilisator
Więc wysokie zawieszenie ma swoje + i - .Jak chcesz ją trochę uspokoić do załóż większe buciki ,tak jak ci Ślimak napisał i możesz się pokusić o założenie stabilizatora tylnego.Na pewno to pomoże przestanie nim bujać i będzie stabilny..
http://www.t4-wiki.de/wiki/Stabilisator
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
w tej kwestii zacząłbym od sprawdzenia czy westwalka posiada z tyłu drążek stabilizujący ( do camperów były montowane w oryginale ale nie wiem od którego rocznika ) jeśli nie ma, to bym zaczął od jego zamontowaniaMarty1 pisze:2. Kiwa się na zakrętach jak bocian
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
u mnie siedzą bez problemu 225/60x16 laczek szeroki + komfort na wertepachMarty1 pisze:Dlatego myśle żeby 225 ??? czy da się jeszcze szerzej???
myślę nad 235/60x16 właśnie, ciekawe czy wejdą?
-
Marty1
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
"oryginalne alusy plus 215*15*65" to racjonalne, ale najpierw rzucam się pod auto szukać drążka stabilizującego :-).
Dzięki !
Dzięki !