Ocena logów statycznych i dynamicznych 2.5 tdi acv
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
n_jan1122
- Nowy T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ocena logów statycznych i dynamicznych 2.5 tdi acv
Cześć
Jestem nowym użytkownikiem zarówno T4 jak i samego forum, wiec witam wszystkich
Pożyczyłem kabelek odpaliłem VCDS-a i zrobiłem kilka logów. A podczas ich wykonywania przy ok 3600 obr/min zacząłem tracić moc. Po sprawdzeniu błędów wyskoczył mi nr 17965 - związany z przeładowaniem turbiny, co zobaczycie w logach.
logi statyczne BS:
000 - 003 - 004 - 011 - logi statyczne:
000 001 002 003 008 010 011 logi dynamiczne:
000 003 008 010 011 Moje pytanie jest takie co z tym przeładowaniem zrobić, jakiś warsztat w Warszawie lub okolicy polecacie?
Bo jak się domyślam samemu tego nie wyreguluje.
Jestem nowym użytkownikiem zarówno T4 jak i samego forum, wiec witam wszystkich
Pożyczyłem kabelek odpaliłem VCDS-a i zrobiłem kilka logów. A podczas ich wykonywania przy ok 3600 obr/min zacząłem tracić moc. Po sprawdzeniu błędów wyskoczył mi nr 17965 - związany z przeładowaniem turbiny, co zobaczycie w logach.
logi statyczne BS:
000 - 003 - 004 - 011 - logi statyczne:
000 001 002 003 008 010 011 logi dynamiczne:
000 003 008 010 011 Moje pytanie jest takie co z tym przeładowaniem zrobić, jakiś warsztat w Warszawie lub okolicy polecacie?
Bo jak się domyślam samemu tego nie wyreguluje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Ocena logów statycznych i dynamicznych 2.5 tdi acv
Z logów dynamicznych grupy 011 to widać, że turbina przeładowuje w zakresie od 2300obr do 2600 obr, a nie powyżej 3600. Ogólnie cały czas masz delikatnie za duże ciśnienie względem żądania ECU mimo na full otwartego zaworu N75. Trzeba zacząć od sprawdzenia szczelności wężyków turbina - zwór N75.
-
n_jan1122
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
@kenobi
Dzieki za szybka odpowiedz, chyba troche skrot myslowy zrobilem. Przy robieniu logow po 2-3 probie na kolejnej grupie w zakresie ok 3600 obr/min, pstryk i przestawal mi doladowywac. Wtedy musialem sie zatrzymac zgasic silnik, wlaczyc zaplon zczytac,wykasowac blad 17965 i powtorzyc log dla tej grupy.
Jutro wymontuje IC, sprawdze strzykawka jak dziala gruszka i sztanga, bo dzis bez dostepu nawet mi sie wezykow nie udalo zdjac. A na testach statyczych BS grupy 011 sztanga nawet nie drgnela, wiec albo je zle robilem, albo w tych okolicach przyczyna.
Dzieki za szybka odpowiedz, chyba troche skrot myslowy zrobilem. Przy robieniu logow po 2-3 probie na kolejnej grupie w zakresie ok 3600 obr/min, pstryk i przestawal mi doladowywac. Wtedy musialem sie zatrzymac zgasic silnik, wlaczyc zaplon zczytac,wykasowac blad 17965 i powtorzyc log dla tej grupy.
Jutro wymontuje IC, sprawdze strzykawka jak dziala gruszka i sztanga, bo dzis bez dostepu nawet mi sie wezykow nie udalo zdjac. A na testach statyczych BS grupy 011 sztanga nawet nie drgnela, wiec albo je zle robilem, albo w tych okolicach przyczyna.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W ACV turbina nie ma geometrii na podciśnienie tylko upust ciśnieniem z turbiny sterowany więc to normalne, że sztanga stoi ( działa to tylko w czasie jazdy ). Aby to sprawdzić przez 011 BS to trzeba podać ciśnienie do wężyka idącego z turbiny do N75 z kompresora. Strzykawką jakoś tego nie widzę bo zapewne ciśnienie ucieka przy większych wartościachn_jan1122 pisze:A na testach statyczych BS grupy 011 sztanga nawet nie drgnela, wiec albo je zle robilem, albo w tych okolicach przyczyna.
-
n_jan1122
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Nie mając dotępu do kompresora i trochę w akcie desperacji postanowiłem zamontować aparat i nagrać jak ta gruszka i sztanga działa podczas jazdy. Na rozgrzanym silniku zrobiłem kilka przyśpieszeń jak podczas logów dochodząc do 4000 obr/min. i nic brak akcji nic się nie dzieje sztanga stoi jak stała. a przy okazji jak zwykle przy jednej z prób notlauf i wygeneruje błąd 17965.
Wrzuce link do filmu w wolnej chwili.
Wrzuce link do filmu w wolnej chwili.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zacznij od wężyków, zazwyczaj one są sparciałe wewnątrz materiałowego oplotu, głównie na końcach.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sztanga może się nie ruszać, bo możesz nie osiągać żądanego doładowania lub jest problem z n75 i wężykami
-
n_jan1122
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Popatrz na logi 011 u mnie turbo zawsze wiecej dmucha niz komp chce.
Z wazykami powalcze jutro i przy okazji EGR-a wyczyszcze poki nie mam blaszek do zaslepienia.
Bo w miedzyczasie zrzucilem kierownice i zamowilem tasme, bo poducha swieci i oczy kole.
Z wazykami powalcze jutro i przy okazji EGR-a wyczyszcze poki nie mam blaszek do zaslepienia.
Bo w miedzyczasie zrzucilem kierownice i zamowilem tasme, bo poducha swieci i oczy kole.