Silnik bardzo szybko się grzeje 1.9 TD

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Kamilwood
Początkujący T4

7
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Silnik bardzo szybko się grzeje 1.9 TD

Post autor: Kamilwood »

Witam. Problem polega na bardzo szybkim nagrzewaniu się silnika, temperaturę pracy potrafi osiągnąć nawet po 2km przy temperaturze otoczenia -5(z nawiewu leci "gorące" powietrze). Wymieniłem już pompe wody,termostat,czujnik temperatury,sprawdziłem też chlodnice jest drożna, robiony test na szczelność glowicy- nic nie wykazał, pasek od pompy założony też poprawnie, wtryski po regeneracji ( przed i po ten sam efekt) pompa ustawiona na zegar. Przy normalnej jeździe temperatura na wskazniku pokazuje ~100° przy podjeździe pod gore nawet kolo 110° lecz nic sie nie gotuje, płyn w zbiorniczlu normalny nie zbuzowany. Co może być przyczyną bo moje pomysły już się skończyły. Dodam tylko że silnik to AAZ oryginalnie był 1.9D ( tak już zakupilem) z góry dziękuję za pomoc
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Re: Silnik bardzo szybko się grzeje 1.9 TD

Post autor: Probe041 »

Na jakim liczniku odczytujesz te 100-110 stopni? Pokaz foto gdzie wskazówka stoi.

Ten silnik jak ma dużą dawkę to w zimie tak się właśnie grzeje, to …login to view the rest of this post

This topic has 8 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”