Odpowietrzanie układu chłodzenia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
cichy394
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Odpowietrzanie układu chłodzenia
Witam. Jak należy prawidłowo odpowietrzyć układ chlodzenia w 1.9 TD ABL.Wymieniałem czujnik temp. 4- pinowy i .... za pierwszym razem wyszedł stary czujnik razem z oringiem , rach ciach i gotowe ( m0ze z 0.5l plynu uleciało) ale drań nie działał wiec podejcie 2 z innym .... i zonk oring z poprzedniego ostał sie i zanim go wyciaglem to sporo płynu uleciało ,i teraz mysle zeby przy okazji wymienic termostat a potem odpowietrzac ... jak prawidlowo ?
-
Lenss
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: Odpowietrzanie układu chłodzenia
Witaj ,jar robię tak ,wlewam płyn odpalam silnik , czekam aż się odpowietrzy przez zbiorniczek wyrównawczy(bez zakręconego korka),jeżeli poziom w zbiorniczku w miarę w normie zakręcam zbiorniczek ,potem jak się rozgrzeje odpowietrzam na wężu od nagrzewnicy- nad zbiorniczkiem wyrównawczym masz dwa węże jeden jest z plastikową śrubką odkręcasz trochę i widzisz jak syczy powietrze i uciekają bąble, kiedy to ustanie i leci sam płyn zakręcasz , sprawdzasz ponownie stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym (w razie braku dolewasz)
,czekasz aż załączy się wentylator .
,czekasz aż załączy się wentylator .
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Tą śrubkę odkręcasz przed zalaniem układu.
W trakcie zalewania, powietrze ma się którędy wydostać i odpowietrzanie ukladu jest banalnie proste.
W trakcie zalewania, powietrze ma się którędy wydostać i odpowietrzanie ukladu jest banalnie proste.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Przede wszystkim odpowietrznik przy grodzi, odkręcony zbiorniczek i pompowanie wężem od chłodnicy dolnym przez jego ściskanie. Ja jeszcze robię zworkę na czujniku od pompki dodatkowej
-
adi84
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Jest zdecydowanie lepiej a odpowietrzyłem to poprzez odkręcenie przy grodzi odpowietrznika , i zalanie do pełna zbiorniczka wyrównawczego aż przelało się tym właśnie zaworkiem. Zostawiłem to na noc i rano zakręciłem odpowietrznik odciągnąłem nadmiar ze zbiorniczka do poziomu max. Odpaliłem pojeździłem trochę i jest o niebo lepiej.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
To się wszystko samo odpowietrzy ale trzeba ze 100km machnąć najmniej i to nie 10 razy po 10 tylko najlepiej na raz.