Turbosprężarka do silnika ACV
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Turbosprężarka do silnika ACV
Witam,
Wczoraj w czasie przejażdżki z Wawy do Rybnika padło mi prawdopodobnie turbo, po dodaniu gazu w granicach jego ładowania mogłem wytworzyć dowolnie wielką chmurę, przez 800 km spalił mi około litr oleju. Poza tym chodzi jak zwykle cicho i równo.
Normalnie jeżdżę na Mobilu Super 1000, pod dolaniu mineralnego lotosa na stacji do zwykłych diesli przestał prawie dymić.
Ogólnie 2 dni temu zauważyłem na trasie chmurę za sobą, odpuściłem, zatrzymałem się i przestał.
Wtedy od wieczór zagrzałem go na spokojnie do temperatury roboczej i przeciągnąłem dosyć mocno, żadnego niebieskiego dymu, tylko miłe małe czarne chmurki przy zmianach.
Egr zaślepiony jest na wężyku z tego co pamiętam.
Na postoju przy wyższych obrotach nic się nie dzieje, także pierścienie itp raczej odpadają.
Zastanawiam się co poczynić, zregenerować czy kupić coś nowego, np:
http://allegro.pl/turbosprezarka-vw-tra ... 73142.html
Jeśli zregenerować to gdzie?
Co możecie poradzić bazując na swoim doświadczeniu?
Oszczędzać nie chce.
Wczoraj w czasie przejażdżki z Wawy do Rybnika padło mi prawdopodobnie turbo, po dodaniu gazu w granicach jego ładowania mogłem wytworzyć dowolnie wielką chmurę, przez 800 km spalił mi około litr oleju. Poza tym chodzi jak zwykle cicho i równo.
Normalnie jeżdżę na Mobilu Super 1000, pod dolaniu mineralnego lotosa na stacji do zwykłych diesli przestał prawie dymić.
Ogólnie 2 dni temu zauważyłem na trasie chmurę za sobą, odpuściłem, zatrzymałem się i przestał.
Wtedy od wieczór zagrzałem go na spokojnie do temperatury roboczej i przeciągnąłem dosyć mocno, żadnego niebieskiego dymu, tylko miłe małe czarne chmurki przy zmianach.
Egr zaślepiony jest na wężyku z tego co pamiętam.
Na postoju przy wyższych obrotach nic się nie dzieje, także pierścienie itp raczej odpadają.
Zastanawiam się co poczynić, zregenerować czy kupić coś nowego, np:
http://allegro.pl/turbosprezarka-vw-tra ... 73142.html
Jeśli zregenerować to gdzie?
Co możecie poradzić bazując na swoim doświadczeniu?
Oszczędzać nie chce.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: Turbosprężarka do silnika ACV
Wyklucz nieszczelność w dolocie przed podjęciem radykalnych kroków.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Sprawdź luzy wirnika turbiny, po ściągnięciu rury dolotowej, ale myślę że turbina na tym oleju wyzioneła ducha.pitbull200 pisze:Normalnie jeżdżę na Mobilu Super 1000
Po mojemu do silników Turbo, minimum to półsyntetyk.
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
43 tyś śmignąłem na tym oleju, w ciągu roku, często z dużym obciążeniem nie po polskich górach, samochodem który ma teoretycznie 370 tyś.
Jutro się za to rozbiorę i napiszę co i jak., na razie do wieczora muszę nim pojeździć.
Może ktoś w międzyczasie może polecić sprawdzony warsztat który zajmuję się regeneracja w Warszawie i okolicach?
Jutro się za to rozbiorę i napiszę co i jak., na razie do wieczora muszę nim pojeździć.
Może ktoś w międzyczasie może polecić sprawdzony warsztat który zajmuję się regeneracja w Warszawie i okolicach?
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozebrane, turbina z 96r jak silnik, zero luzu, łopatki z zimnej strony trochę kiedyś chyba czymś dostały, totalnie zatarta, egr zatkany przez kogoś kiedyś.
Mam ładną turbinkę z 2001r. Jutro założę i zobaczę jak śmiga.
Najzabawniejsze jest to, że jak dzisiaj nim jechałem to wcale nie jechał specjalnie wolniej niż zwykle, nigdy też nie jechałem innym ACV prócz mojego :)
Nigdy też nie cisnąłem tego auta, ze 3500 obrotów to on przez cały rok może ze 3 razy widział, jeżdżę nim do Rzymu często, nowy nie jest, na trasę zakładam jakieś 120km/h i zawsze byłem przekonany, że dojadę, nigdy się zresztą na tym aucie nie zawiodłem.
Ciekawe jak jutro będzie śmigał.
Mam ładną turbinkę z 2001r. Jutro założę i zobaczę jak śmiga.
Najzabawniejsze jest to, że jak dzisiaj nim jechałem to wcale nie jechał specjalnie wolniej niż zwykle, nigdy też nie jechałem innym ACV prócz mojego :)
Nigdy też nie cisnąłem tego auta, ze 3500 obrotów to on przez cały rok może ze 3 razy widział, jeżdżę nim do Rzymu często, nowy nie jest, na trasę zakładam jakieś 120km/h i zawsze byłem przekonany, że dojadę, nigdy się zresztą na tym aucie nie zawiodłem.
Ciekawe jak jutro będzie śmigał.