Witam szanowne grono.
Temat mam taki, że po wielkich bojach znalazłem w końcu informację o tym jak działa N75 (podaję link: http://www.myturbodiesel.com/wiki/limp- ... di-engine/ ).
W czym problem ? Zgodnie z rysunkiem i tym co sam zaobserwowałem to w pozycji opuszczonego zaworu, ten mały zaworek na trzpieniu zamyka dolny króciec. Jak zatem podciśnienie zostaje wyrównane na "gruszce" ?
Dlaczego pytam. Rozleciała się turbina i zakupiłem drugą po regeneracji. "Nowa" turbina wstaje dopiero przy 2800pbr/min. Przy dodawaniu gazu VAG pokazuje zadane ciśnienie (przy ok 1500 obr/min) 1150mbar, a mierzone ciśnienie spada z atmosferycznego (960mbar) do 880mbar.
Podłączyłem N75 odwrotnie niż instrukcja ( dopływ z vacuum zamieniłem z wyjściem na gruchę) i wygląda na to, że działa prawie jak należy. Problemem jest tylko dynamika działania, tzn dość długo (kilka do kilkunastu sekund) zajmuje mu reakcja na wyrównanie ciśnień.
Pytanie podstawowe: czy ktoś z Was wie jak ma działać N75 ? Chodzi o charakterystykę podciśnień przy wysterowaniu.
Zastanawiam się czy ten króciec, na który opada membrana zaworka, ma być gładki i szczelny, czy powinien jednak przepuszczać ?
Mieszkam teraz w górach i nie mogę znaleźć w okolicy dłuższej prostej, żeby przeprowadzić logi dynamiczne.
Rejestrowałem ciśnienia podczas zwykłej jazdy z odwrotnie podłączonym zaworem N75 - zamieszczam.
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to będę wdzięczny za przedstawienie tychże.
Kolejne spostrzeżenia:
Maksymalnie wysterowana turbina (najwyższe ciśnienie) jest wtedy kiedy grucha jest zassana. Po uruchomieniu silnika cięgno jest zassane do gruchy, a VAG podaje, że wysterowanie N75 jest 24%, maksymalne ciśnienie turbina osiąga przy ok 90%. Nie rozumie zatem jakim cudem zaciąga cięgno przy 24% ? W miarę dodawania gazu Procent wypełnienia idzie w górę, a cięgno opada. Czy ciśnienie gazów wylotowych ma wpływ na kierownicę ? Niższe podciśnienie zaciągnie gruchę ze względu na mały nacisk na łopatki kierownicy ?
Powiem Wam, że czuję się jak kilkulatek próbujący zgłębić tajemnicę działania spłuczki ... <01>
Dobra panie i panowie. Po ponownym otwarciu, czyszczeniu i kontroli działania podszedłem do sprawy od strony, na której się troszku znam. Najpierw badanie. Odpiąłem filterek ciśnienia atmosferycznego od w/w N75 i podpiąłem wężyk, którego koniec miałem w kabinie. Modlitwa do Św. Józefa, VAG i "rura". To się nazywa ekstremalna jazda: kontrola drogi, trzecie oko na VAG, a jednocześnie przytykanie ciśnienia atmosferycznego. Wynik - jak go przytkałem było OK. Wniosek: elektrozawór nie podnosi trzpienia w stopniu zadowalającym.
Piwnica, rozebranie i kontrola pracy trzpienia. Podłączenie 12V: działa, prąd wysterowania: 0,7 A. Jeszcze raz czyszczenie, montaż i do autka. Podpięcie, wysterowanie (prawie na full) prąd 0,37A ... Dzięki Św. Józefie. Czyszczenie wtyczki, montaż, kontrola. Prąd 0,68A.
VAG (już bez wężyka) i jak poprzednio, w gaz pod górę. Działanie prawidłowe.
Dzięki wszystkim za pomoc, wsparcie duchowe i wysłuchanie. Mam nadzieję, że kiedyś ewentualnie komuś przyda się ta informacja.
Pozdrowienia z Istebnej.
P.S. - zamówiłem nowy N75 na wszelki wypadek.
1,9 TDI AFN turbo sterowanie zmienną geometrią.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
herman
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
1,9 TDI AFN turbo sterowanie zmienną geometrią.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.