Mam do wymienienia obydwa zawory
- N75 sterujący ciśnieniem doładowania
- N18 (czyli też N75) sterujący EGR
Problem w tym że w każdym sklepie mają problem ze zidentyfikowaniem tych części. Nawet w Intercarsie coś kręcili nosem. A moim zdaniem sprawa jest dość prosta :)
Zawór sterujący turbiną różni się od N18. Ten pierwszy jest Made in USA ten drugi Made in Germany. Sprawdzałem na forum i w necie i tak w AJT podobno było.
Zawór N75 w oryginale kosztuje 500zł. Zamienników po prostu nie ma... W zasadzie nie ma innych opcji niż używany/nowy.
Zawór N18 można kupić nowy od 130zł. Oryginał kosztuje 350zł i chyba ku temu bym się skłaniał. Ale czekam na porady. i odpowiedzi na pytania:
1. Czy mogę zastosować dwa takie same zawory ? Obydwa takie jak od sterowania EGR ? Czy one mają te same parametry ?
2. Wiecie gdzie najlepiej takie zawory kupić ? Kupować oryginalne czy zamienniki ? A może używane ?
Zdjęcia zaworów:
Sterujący EGR:
Sterujący turbiną:
Wymiana zaworów N75 i N18 - kompatybilność
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 2002
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Wymiana zaworów N75 i N18 - kompatybilność
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana zaworów N75 i N18 - kompatybilność
Proponuje szukać- osobówki grupy VAG w TDI w naszych rocznikach.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jako używane czy nowe ?xxxkamil pisze:Proponuje szukać- osobówki grupy VAG w TDI w naszych rocznikach.
Zakładam że numery części muszą się zgadzać - nie mam dostępu do danych tych czujników żeby szukać innych które wiem że będą się zachowywał identycznie jak te oryginalne. Miałem nadzieję że może ktoś tu taką wiedzę posiada. Na razie wydaje się że jestem skazany na wywalenie 850zł żeby mieć pewność.
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jako zamiennik dla obydwu ?
ten od EGR ma numer: 7.21903.20 lub 1H0 906 627.
Ten pierburg nr 7.21903.70.0 będzie dokładnie tym samym za obydwa ?
Znalazłem w dokumentacji że to co podałeś to dokładnie to samo co 1h0 906 627 - czyli ten sam co mam na EGR.
Pytanie czy będzie identyczny jak ten na turbinie ?
Tutaj piszą że na turbinie jest inny zawór z oznaczeniem A na końcu i że to nie są zawory z tą samą charakterystyką:
http://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N75_(Lade ... Y.2FAXG.29
Ciekawą sprawą jest to że we wszystkich sklepach z częściami ten zwór kosztuje co najmniej 290zł. Na allegro można go dostać nowego niby oryginalnego za 120zł - podejrzane...
ten od EGR ma numer: 7.21903.20 lub 1H0 906 627.
Ten pierburg nr 7.21903.70.0 będzie dokładnie tym samym za obydwa ?
Znalazłem w dokumentacji że to co podałeś to dokładnie to samo co 1h0 906 627 - czyli ten sam co mam na EGR.
Pytanie czy będzie identyczny jak ten na turbinie ?
Tutaj piszą że na turbinie jest inny zawór z oznaczeniem A na końcu i że to nie są zawory z tą samą charakterystyką:
http://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N75_(Lade ... Y.2FAXG.29
Ciekawą sprawą jest to że we wszystkich sklepach z częściami ten zwór kosztuje co najmniej 290zł. Na allegro można go dostać nowego niby oryginalnego za 120zł - podejrzane...