2,5TDI ACV szarpie silnikiem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
2,5TDI ACV szarpie silnikiem
Panowie od jakiego czasu borykam się z problemem, pierwsza faza ujawniania się problemu była w czasie wyjazdu w góry przy długich zjazdach i zapiętym np 5 biegu auto zaczynało kopcić, czuć było ze silnik zaczyna mocniej hamować, następnie po dodaniu gazu było za mną siwo, po chwili dymienie ustawało i wszystko wracało do normy. Teraz obecnie problem pojawia się już na płaskim terenie gdy tylko przy zapiętym biegu odpuszczę gaz np zrównuje się z samochodem poprzedzającym mnie i "muskam" gaz auto zachowuje się jak gdyby nie wiedziało czy odpuszczam czy wciskam gaz i zaczyna szarpać. Gdy dodam gazu idzie prawidłowo. Ktos może ma jakiś pomysł ?? Dodam ze w sterowniku brak błędów.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2,5TDI ACV szarpie silnikiem
Błędy to nie wszystko. Pełna diagnoza wiele by wyjaśniła. Podejrzenia to nastawnik w pompie, potencjometr pedału gazu albo uszkodzona zębatka napędu paska rozrządu na wale
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A masz moze jakis sposob na sprawdzenie tych elementów, ktoś kiedyś opowiedział mi, ze nastawnik można samemu rozebrać. A jak sprawdzic potencjometr ?? A co masz namysli piszac zębatka paska rozrzadu na wale ??
-
Naster193
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle long '02
- Kontakt:
W programie do mercedesów w wartościach rzeczywistych wyświetla się % wcisnięcia pedału gazu. Nie miałem styczności z żadnym programem do VAG ale zapewne jest podobnie.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Panowie w ACV jak powinny wyglądać masy powietrza? Zadana i zmierzona powinna być taka sama, u były rozbieżne, różnica ok 150. Wymieniłem przepływomierz ale niestety ten pomiar został bez zmian. Jaka powinna być dawka wtrysku w moim silniku?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprawdź jeszcze jedno, szczelność połączenia plastikowej rury dolotowej od przepływki do turbiny. Na turbinie siedzi tylko na wcisk z oringiem, bardzo częsta awaria. Turbina łapie lewe powietrze i przepływka zaniża odczyty tnąc dawkę. Założenie opaski rozwiązuje problem.
Jest montowana na wypuście, jak się rozklepie to pływają ustawienia rozrządu, głownie kąt wtrysku. To może skutkować dymieniem na siwo.kedas1 pisze:A co masz namysli piszac zębatka paska rozrzadu na wale ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wiesz, ze mam tam dość duży luz wymieniałem tam oring i można powiedzieć ze od tego zaczął się mój problem bo rozbierałem na kilka elementów do wymiany uszczelki po klawiaturą i zastanowił mnie ten luz tego przewodu. Jutro zamontuje opaskę i dam znać czy coś pomogło
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do ilości powietrza do przy pełnym bucie powinno być żądane 850, realne tyle samo z dopuszczalnym wahaniem +/- 50.
Co do dawki to też przy pełnym gazie w grupie 008 38-43 mg na sów. Tu w miarę poprawne logi dawki:
http://vaglog.pl/sikora.damian_131135.html
Co do dawki to też przy pełnym gazie w grupie 008 38-43 mg na sów. Tu w miarę poprawne logi dawki:
http://vaglog.pl/sikora.damian_131135.html
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dysponuje uniwersalnym testerem nie mam tak dokładnego poglądu na parametry rzeczywiste. Mój komp to AutoCom
Odnośnie zębatki na kole mówienie o kole pasowym pompy czy kole pasowym na wałku, bo pompa bierze napęd z walka a nie z walu
Odnośnie zębatki na kole mówienie o kole pasowym pompy czy kole pasowym na wałku, bo pompa bierze napęd z walka a nie z walu
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chodzi o zębatkę na wale, napędzającą główny pasek rozrządu, nie zębatki pompy.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
W dniu dzisiejszym skręciłem tą rura ale niestety nic nie pomogło ;( jutro rozbiorę rozrząd! Panowie jeszcze takie uwagi co do zachowań auta, gdy jest zimny i wciskam gaz wskazówka obrotomierza zwalnia przed 2 tys i później znów przyspiesza i takie zamulenie występuje tylko gdy silnik jest zimny, auto w tym czasie kopci na siwo, kopcenie również przechodzi wraz ze wzrostem temperatury. Powiedzcie przy podłączeniu pod komputer na co powonieniem zwrócić uwagę? na pewno czy skacze kąt wtrysku ( w jakich granicach może on się ruszać), dawka paliwa (jaka prawidłowa powinna być dla ACV?) i słucham jeszcze waszych sugestii.
rozrząd sprawdzony, wymieniony bez zmian :D
rozrząd sprawdzony, wymieniony bez zmian :D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dopóki nie wyposażysz się w porządny program do diagnozy i nie zrobisz pełnych logów statycznych i dynamicznych ciężko będzie ci pomóc, przynajmniej mnie. Nie mam pojęcia w jaki sposób i jakie parametry odczytuje twój uniwersalny tester.
Kat wtrysku powinien być taki jaki żąda ECU silnika w danych warunkach. Na wolnych obrotach przy pełnym rozgrzaniu odczyt w grupie 000 to 45, odczyt z grupy 004 czyli liczony w stopniach to +/- 0.5 stopnia przed GMP. Dawki to podałem ci linka jak wyglądają przy pełnym gazie, na wolnych 4-6mg.
Temat rzeka, jakbyś wkleił poprawnie zrobione logi z VCDSa lub VAGa to było by łatwo i przejrzyście, a tak to ja mam wrażenie, że nie bardzo wiemy o czym piszemy.
Kat wtrysku powinien być taki jaki żąda ECU silnika w danych warunkach. Na wolnych obrotach przy pełnym rozgrzaniu odczyt w grupie 000 to 45, odczyt z grupy 004 czyli liczony w stopniach to +/- 0.5 stopnia przed GMP. Dawki to podałem ci linka jak wyglądają przy pełnym gazie, na wolnych 4-6mg.
Temat rzeka, jakbyś wkleił poprawnie zrobione logi z VCDSa lub VAGa to było by łatwo i przejrzyście, a tak to ja mam wrażenie, że nie bardzo wiemy o czym piszemy.
Nie bardzo rozumiem, w tych silnikach poniżej 2tyś obrotów to, to co się dzieje ciężko nazwać przyspieszaniem, przy 1800obr zaczyna być dopiero czuć, że turbina coś pompuje, a prawdziwe przyspieszenie pojawia się dopiero od 2 tyś i to naprawdę gdy wszystko jest w pełni sprawne.kedas1 pisze:i wciskam gaz wskazówka obrotomierza zwalnia przed 2 tys
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Ok rozumiem, napisz proszę jaki interfejs kupić aby wystarczył do tego typu diagnostyki i gdzie można dostać program to tego urządzenia wiem, ze to zapytanie w inny dział ale.. brak już mi sił :-)
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Ja mam taki: https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2 ... -obd2.html Wszystko działa jak należy.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Panowie przyszedł mi interfejs, mam zainstalowane juz takie programy jak Polski-VAG i VAG lite. Którym z podanych programów rozpocząć diagnoze i jak to zrobic tz gdzie w nich wpisac grupe, którą podajecie np.000 czy 004
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Panowie przesyłam LOG 004 grupy oceńcie czy są prawidłowe ;) dodam, ze to pierwszy LOG w moim wykonaniu dzięki KENOBI ;) serdecznie pozdrawiam :D
LINK
http://vaglog.pl/log-004_V2woazy.html
LINK
http://vaglog.pl/log-004_V2woazy.html
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Log zrobiony dobrze.
Kąt wtrysku przyspieszony ( bez tragedii ) gorzej, że są wahania, obroty silnika też się wahają 740-700. Czuć to lub widać na obrotomierzu?
Sprawdź czy czasem w wężyku paliwowym ( tuż przy pompie jest przezroczysty ) nie ma bąbelków powietrza, jeśli nie to kolejny punkcik dla syfu w nastawniku.
Zrób jeszcze logi grupy 001, 013 i 014
Kąt wtrysku przyspieszony ( bez tragedii ) gorzej, że są wahania, obroty silnika też się wahają 740-700. Czuć to lub widać na obrotomierzu?
Sprawdź czy czasem w wężyku paliwowym ( tuż przy pompie jest przezroczysty ) nie ma bąbelków powietrza, jeśli nie to kolejny punkcik dla syfu w nastawniku.
Zrób jeszcze logi grupy 001, 013 i 014
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Logi maga być statyczne bo jak wiesz laptop bez baterii :-) na jałowym czuć lekko nierówna prace ale nie widać tego na obrotomierzu . Jutro zrobię te logi
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
ok przesyłam log z grupy 001 i 013 oczywiście statycznie, grupa 014 niestety mój fejs tego nie ogarną albo mój soft ;)
LINKI
http://vaglog.pl/log-001_3Su7m.html
http://vaglog.pl/log-013_2KzJL.html
LINKI
http://vaglog.pl/log-001_3Su7m.html
http://vaglog.pl/log-013_2KzJL.html
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
U mnie też nie łączy się ze sterującym. Nie mogę zrobić grupy 14. Stary typ.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak jak mówiłem w grupie 001widać jak obroty bujają się w takt bujania się dawki, a napięcie sterujące nastawnika też się buja.
Moim zdaniem nastawnik do roboty. Zaznaczam nie miałem okazji do tej pory widzieć logowania grupy 001 z zasyfionym nastawnikiem, więc nie mam pewności czy to tylko brud czy wymagana będzie jego regeneracja ( jest oferowana taka usługa ale też nie wiem na czym ona polega ). Ktoś mógłby coś dodać jeśli wie.
Korekcja wtrysków w normie ( fakt w starszych sterownikach nie ma grupy 014 - zapomniałem )
Moim zdaniem nastawnik do roboty. Zaznaczam nie miałem okazji do tej pory widzieć logowania grupy 001 z zasyfionym nastawnikiem, więc nie mam pewności czy to tylko brud czy wymagana będzie jego regeneracja ( jest oferowana taka usługa ale też nie wiem na czym ona polega ). Ktoś mógłby coś dodać jeśli wie.
Korekcja wtrysków w normie ( fakt w starszych sterownikach nie ma grupy 014 - zapomniałem )
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Regeneracja to tylko czyszczenie nastawnika z opiłków, z tym że trzeba go całego rozebrać.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wszystko ogarnę ale jak ustawić prawidłowo czujnik RWS może macie jakiegoś manuala :-)
Bo jest film na YT ale nie ma pokazane jak go się ustawia tylko opis, ze trzeba ustawic
Bo jest film na YT ale nie ma pokazane jak go się ustawia tylko opis, ze trzeba ustawic
Ostatnio zmieniony 12 mar 2017, 15:06 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja