Zmiana sprężyn

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Johnny
Aktywny T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 19
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Re: Zmiana sprężyn

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Adolfo pisze:
Kupiłem Lesjofors HD, mają udźwig "tylko" 1490 kg. Są znacznie lżejsze od poprzednich, a grubośc i liczba zwojów ta sama...Ciekawy jestem ile wytrzymają... Do tego gumy pod sprężynami, nowe amory i dupka na pusto już wypięta :)
Jeżdżę na takich niemal 3 lata i jestem zadowolony. Żadnego zużycia ani rdzy nawet na nich nie widać. Na pusto, owszem, dość sztywny i stoi wysoko, ale załadowany tak 500-800kg (tyle przeciętnie wożę) wyrównuje mniej więcej do poziomu przedniego koła, a nie jak się czasami widzi obładowane T4, które z tyłu prawie szorują oponą o nadkole (takiego na pewno chętniej ściągną do kontroli). A amorki jeszcze oryginalne z fabryki, podejrzewam, że swojej funkcji już nie pełnią, ale wyszedłem z założenia, że przy tak twardych sprężynach i tak za wielkiej roli nie mają do odegrania, więc sobie są jakie są ;)
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Podkładki pod sprężyny tak ale nie miedzy zwoje tylko u góry miedzy sprężyne a bude wyciągasz cienkie ori a zakładasz grubsze ted gum je robi .Ja na nich jezdze i jest spoko fakt że przy ładunku ok 1,5 t sprężyna składa sie całkiem i siada na odboju .
Symek
Forumowicz T4

16
Tematy: 4
Model:
Auto: Kombi
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Symek »

Koledzy, proszę o pomoc w wyborze sprężyn.

Pacjent to T4 Kombi long 6 os. Fabrycznie były sprężyny niebieskie (wg t4-wiki są to sprężyny -15mm). Będą wymienione razem z amortyzatorami (Sachs wzmocnione lub zywkłe). Stabilizator 26mm. Felgi 15.

Dostępne są sprężyny o stałej lub zmiennej średnicy druta. Jaka charakterystyka jest waszym zdaniem korzystniejsza ? Osobiście skłaniam się do zmiennej.

Do tej pory zainteresowałem się:
Sprężyny KYB zwykłe, zmienna średnica. Długość 284 mm, w porównaniu np. do KYB wzm. o stałej średnicy (235mm) wydają mi się strasznie długie i boję się, żeby nie chciały podnieść auta.
Sprężyny Eibach obniżające (-40)

Wasze propozycje, preferuję produkty markowe.

Zależy mi na dobrych właściwościach jezdnych (stąd wzmocnione amortyzatory oraz stabilizator). Raczej wolałbym pozostać przy fabrycznej wysokości. Ciężkich ładunków nie wożę.

Pozdrawiam
kuba977
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kuba977 »

witam możecie mi podać jakie są orginalne wymiary prześwitu z tyłu miedzy opona a błotnikiem przy 16" felgach? chcę zmienić sprężyny a chcę żeby stał równo z przodem. Nie chcę podkręcac przodu jeżdżę na pusto.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”