Nie gaśnie silnik po wyłączniu zapłonu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mate_s
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Nie gaśnie silnik po wyłączniu zapłonu
Witam.
Po odpaleniu silnika z tym nie ma problemu i przekręceniu kluczyk w pozycję 0 silnik dalej pracuje nie gaśnie. Stacyjka jest z immobilizerem.
To co udało mi się sprawdzić podczas poszukiwań to wypięcie wtyczki z stacyjki podczas pracy silnika to nie pomogło, wyjęcie bezpiecznika nr 15 brak możliwości załączenia silnika, a podczas pracy brak reakcji na wyciągany bezpiecznik.
Po odpaleniu silnika z tym nie ma problemu i przekręceniu kluczyk w pozycję 0 silnik dalej pracuje nie gaśnie. Stacyjka jest z immobilizerem.
To co udało mi się sprawdzić podczas poszukiwań to wypięcie wtyczki z stacyjki podczas pracy silnika to nie pomogło, wyjęcie bezpiecznika nr 15 brak możliwości załączenia silnika, a podczas pracy brak reakcji na wyciągany bezpiecznik.
-
czarny1x1x
Re: Nie gaśnie silnik po wyłączniu zapłonu
przekaźnik zwarło .i jest stałe napięcie na zaworze paliwowym na pompie ,na szybko z plusa po zapłonie kabel pod stacyjką kolor czarny do komory silnika na zawór w pompie wtryskowej (stary kabel przeciąć ),a potem szukanie wypalonych miejsc w skrzynce bezpieczników, z głowy nie pamiętam który to główny przekaźnik wyjmuj po kolei aż zgaśnie ,ale stawiam na zwarcie w wiązce . I tylko nowy kabel załatwi sprawę
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
:shock: Który, bo jakoś na schematach go nie widać.czarny1x1x pisze:przekaźnik zwarło
Chyba z zaworem N109 coś nie tak http://www.t4-wiki.de/wiki/N109
Tyle że tam siedzi immo i nie ma kabelka czarnego, tylko dwa inne widoczne na schematach z t4-wiki.deczarny1x1x pisze:na szybko z plusa po zapłonie kabel pod stacyjką kolor czarny do komory silnika na zawór w pompie wtryskowej (stary kabel przeciąć )
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 20:09 przez mikoli, łącznie zmieniany 2 razy.
-
czarny1x1x
Napisałem że z głowy i niestety nie pamiętam ,czy posiada główny przekaźnik ,a dalej napisane co gasi i co ma zrobić czarny kabel czy ma czy nie ma imo to 15 czyli plus po zapłonie masz to na schemacie ? ( uszkodzenie imo powodowało by problem z odpalaniem a nie gaszeniem ) usunięta została wcześniejsza wiadomość ? było w niej wziąć plus po kluczyku 15 tka ,,czarny pod stacyjką i pociągnąć na zawór na pompie stary kabel uciąć auto zgaśnie
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 20:15 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tylko że:czarny1x1x pisze:15 czyli plus po zapłonie masz to na schemacie ?
I w dodatku żaden przekaźnik nie steruje zaworem N109, więc nie ma co szukać w przekaźnikach.mate_s pisze:, wyjęcie bezpiecznika nr 15 brak możliwości załączenia silnika, a podczas pracy brak reakcji na wyciągany bezpiecznik.
-
mate_s
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję za schemat podejrzewam ze coś jest z tym zaworem sprawdzę jeszcze przewody. Przekaźniki wyciągałem wszystkie przy włączonym silniku i stacyjce na 0. Zapomniałem o tym napisać.
-
czarny1x1x
twierdzę że ma bo może być zwarcie i będzie usunięta przyczyna a nie tylko usterka ,więc przekaźniki bym po kolei wyciągał jednak to nic nie kosztuje ale ja się może nie znam .polecam sposób z nowym kablem
-
mate_s
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A gdyby był otwarty (zacięty) zawór i wyciągnięty bezpiecznik 15 to czy powinien odpalić silnik? Podczas prób nie odpalał.
-
czarny1x1x
odkręć nakrętkę na zaworku na pompie masz podłączony kabelek jak dotkniesz niech ktoś auto odpali zdejmiesz powinno zgasnąć myślę że masz na nim stały plus non stop ,sprawdź kontrolką jedyny szybki sposób jak napisałem nowy kabel z plusem po kluczyku na ... http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Kraft ... rt_TDI.jpg Zasadnicze pytanie stało się to nagle ? czy po jakimś montażu np alarmu odcięcia zapłonu ? ułatwi poszukiwania
-
czarny1x1x
kiedyś spotkałem się że winny był alternator ,wypnij kostkę ładowania i obrotka z alternatora może to to ? za duża moc żarówki od ładowania sprawi że będzie problem z gaszeniem auta .na pewno w 2,4 d raz tak miałem dodatkowa do wzbudzania altka
-
ernestkwapisz
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam.czarny1x1x pisze:kiedyś spotkałem się że winny był alternator ,wypnij kostkę ładowania i obrotka z alternatora może to to ? za duża moc żarówki od ładowania sprawi że będzie problem z gaszeniem auta .na pewno w 2,4 d raz tak miałem dodatkowa do wzbudzania altka
Ja właśnie mam taką sytuację. Po wymianie części instalacji w T4 1,9TD, dokładnie okablowanie świec żarowych, pompy paliwa, czujników temp. i alternatora, nie mogę zgasić silnika kluczykiem. Natomiast jak odepnę kostkę z alternatora przy włączonym zapłonie, nie ma ładowania na akumulatorze. Przy podpiętej kostce w alternatorze po wyłączeniu zapłonu silnik pracuje, nie gaśnie,
a w momencie odpięcia kostki przy alternatorze silnik gaśnie. Coś ktoś pomoże??
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak jest w 1.9TD ale moim osiołku 2.4D silnik działa tylko wtedy gdy jest + na elektrozaworze paliwa na pompie.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
-
ernestkwapisz
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No raczej to nie kostka stacyjki, bo przed wymianą instalacji czegoś takiego nie było, a przewodów od kierownicy nie ruszałem. Zmieniane tylko były przewody od sterowania silnikiem, pompą paliwa i między innymi alternatorem. Tutaj bym szukał problemu. Nie wiem, może przekaźniki jakieś, bo coś mi zwarło, nawet licznik przestał działać poprawnie, nie było podświetlenia, nie wskazywało poziomu paliwa i wydawał dziwne dźwięki, tak jakby brzęczenie po wyłączeniu zapłonu. Dodam, że sprawdzałem tą nową instalacje pod kątem uszkadzania i raczej jest ok.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Noto dogrzeb się do konektora zaworu paliwowego i sprawdź co się tam dzieje przed i po wyłączeniu zapłonu.
-
ernestkwapisz
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ok, sprawdzę to, ale czy to jest przyczyna? Przed wymianą instalacji było ok i nagle po wymianie konektor zaworu uszkodzony? Nie wydaje mi się ale sprawdzę. To wyglada mi bardziej tak, że po podłączeniu kostki do alternatora, ten daje zasilanie na jakiś sterownik odpowiedzialny za pracę silnika i mimo wyłączenia zapłonu napięcie na jakimś sterowniku albo kostce jest z alternatora i dlatego ten nie gaśnie. Po odłączeniu kostki od alternatora, przy wyłączonym zapłonie silnik gaśnie, tak jakby wtedy zostało odcięte zasilanie gdzieś w przekazniku albo w kostce odpowiedzialnej za prace silnika. Nie jestem mechanikiem ani elektrykiem samochodowym, ale na logiczne myślenie to tak by wyglądało. Chyba, że się mylę. Dlatego zapytałem czy moze to być wina jakiegoś przekaźnika czy moze instalacji, nie wiem, dlatego pytam. Zaznaczę jeszcze, że odnalazłem w całej skrzynce z kostkami kabel odpowiedzialny za kontrolkę ładowania w liczniku i jak "na krótko" poprowadziłem kabel bezpośrednio z alternatora na ten przewód od kontrolki ładowania to problem znika. Ominąłem po prostu przekaźniki i bezpieczniki. Silnik wówczas gaśnie po przekręceniu kluczykiem i jednocześnie jest ładowanie na akumulatorze w momencie pracy silnika. Jeszcze jedna informacja, może istotna. Gdy jest kostka podłączona w alternatorze po włączeni zapłonu nie swieci kontrolka ładowania na liczniku (mowa o normalnym podłączeniu, bez stosowania mojej prowizorki z kablem bezpośrednio z alternatora do diody ładowania w liczniku). Może ktoś modrzejszy ode mnie coś poradzi? Starałem sie przedstawić jasno problem.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście nie chodzi o uszkodzenie konektora bo wtedy by silnik nie palił tylko o to jakie napięcie jest na tym konektorze. Może tak pomieszałeś przewody, że po wyłączeniu zapłonu nadal jest tam napięcie (niekoniecznie pełne +12V) podtrzymujące otwarcie zaworu paliwowego.
-
ernestkwapisz
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzę ten konektor. Dzięki. Hmm, czy pomieszałem przewody? Nie wiem, raczej nie powinienem, bo to była kwestia wypięcia kostek a w starej instalacji to nie kostek tylko przewodów na wsuwki, bo tak była połatana i wpięcia kostek z nowej, kompletnej w osłonach. Nie bardzo jest co pomieszać... chyba, że ona była uszkodzona. Ale wyciągałem z peszli po kolei i sprawdzałem, były jakieś delikatne przetarcia, ale je zabezpieczyłem. Żadnych przewodów z kostek nie wspinałem.
-
ernestkwapisz
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Witam. Problem częściowo rozwiązany. Ale pojawiły się inne. Udało mi się rozwiązać problem gaszenia kluczykiem i ładowania akumulatora w ten sposób, że z kostki alternatora poprowadziłem kabel bezpośrednio do przewodu w liczniku odpowiedzialnego za kontrolkę ładowania i te problemy zniknęły. Tzn można zgasić silnik kluczykiem i jednocześnie jest ładowanie akumulatora. Można powiedzieć,że pominąłem przekaźniki. Niestety w sytuacji kiedy nie jest podłączony oryginalny przewód do alternatora pojawiły się inne. Mianowicie nie wyłącza mi podgrzewania świec i mruga kontrolka oleju kiedy odpalę auto. Powiedzcie o co chodzi?? Czemu nie mogę zgasić auta kiedy jest podłączony oryginalny przewód z alternatora? Dodam jeszcze, że w takim oryginalnym podłączeniu pali mi przekaźnik w gnieździe 12, ten odpowiedzialny za świece żarowe i inne rzeczy. Pali go w taki sposób, że nie ma podświetlania licznika przebiegu kilometrów. Licznik mam zielony z cyfrowym wyświetlaczem przebiegu kilometrów bez obrotomierza. Pomóżcie proszę..
-
ernestkwapisz
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt: