Kolejny temat, czyli moja droga krzyżowa z T4 ...
Wczoraj objawiła się kolejna usterka jak w temacie.
Skrzynia jest 5tka nieoryginalna i niestety pomimo info na forum nie mogę odczytać jej symbolu. Drastycznie płynu nie ubyło, natomiast od dłuższego czasu zauważyłem że w jakiś sposób płyn wylewa się podczas jazdy. Zawsze jest mokry korek tak jakby przez ten czujnik u góry się wylewało. Kapie na rozrusznik, a wczoraj zaobserwowałem, że kapie więcej bo ślad zostaje pod autem. Biegi wchodzą ciężej, a sprzęgło zeszło niżej. Tarcza sprzęgła przy wymianie silnika była ok.
Wbity bieg, wciśnięte sprzęgło, po chwili auto zaczyna jecha
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Re: Wbity bieg, wciśnięte sprzęgło, po chwili auto zaczyna j
Wymień płyn, nie trzyma już pieni się i gotuje stąd wypływanie, puszczanie sprzęgła to nie trzymanie pompy lub wysprzęglika dlatego jeżeli sama wymiana płynu by nie pomogła to dodatkowo wymieniłbym pompkę i wysprzęglik lub spróbowałbym zregenerować ale najpierw sprawdziłbym czy są jakieś wycieki i wżery w cylinderku, jeżeli nie to zestaw regeneracyjny , lub używki.
http://autowanda.pl/?page=catalog/brows ... t=0&sort=1
Wrocław, więc nie pomogę bo za daleko ale jest tam prężna ekipa która jest teraz pewnie na zlocie,
Wrocław, więc nie pomogę bo za daleko ale jest tam prężna ekipa która jest teraz pewnie na zlocie,
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Nieszczelności tloczków jak najbardziej możliwa. Póki płyn nie przecieknie na drugą stronę to sprzęgło rozłaczone
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Napisz jeszcze czy jak trzymasz nogę na sprzęgle to pedał "ucieka Ci" ? Tzn wpada w podłogę
Jeżeli tak, to myślę że pompa przepuszcza i do zbiorniczka dostaję się więcej płynu zza tłoczka a po puszczeniu sprzęgła tłoczek cofa ten nadmiar do zbiorniczka i stąd wyciek, więc naprawa powinna być łatwiejsza ale to okaże się po oględzinach
Jeżeli tak, to myślę że pompa przepuszcza i do zbiorniczka dostaję się więcej płynu zza tłoczka a po puszczeniu sprzęgła tłoczek cofa ten nadmiar do zbiorniczka i stąd wyciek, więc naprawa powinna być łatwiejsza ale to okaże się po oględzinach
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 27
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Problem pojawił się wczoraj gdy dużo jeździłem po mieście załatwiając sprawy i było gorąco. Dziś z rana wsiadłem i auto jedzie jakby niby nic. Specjalnie stałem dłużej z wciśniętym sprzęgłem i nic się niepokojącego nie wydarzyło. Na zdjęciach wrzuciłem jak wygląda mój układ wysprzęgania ponieważ nie wiem jaka tam skrzynia, a z tego co czytam były różne układy wysprzęgania.
Jeśli dobrze rozumiem, to na niedociśniętym pedale do końca opór się nie zmienia i pedał nie jedzie w dół.
W niedzielę lecę na wakacje więc po powrocie zacznę od wymiany płynu. Patrząc na sposoby napraw poprzednich właścicieli to nie zdziwie się jak płyn jest od nowości.
Victus pisze:Napisz jeszcze czy jak trzymasz nogę na sprzęgle to pedał "ucieka Ci" ? Tzn wpada w podłogę
Jeśli dobrze rozumiem, to na niedociśniętym pedale do końca opór się nie zmienia i pedał nie jedzie w dół.
W niedzielę lecę na wakacje więc po powrocie zacznę od wymiany płynu. Patrząc na sposoby napraw poprzednich właścicieli to nie zdziwie się jak płyn jest od nowości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.