Nie odpala, brak łączności z komputerem silnika 2,5 TDI ACV.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wojtek _k
- Nowy T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Nie odpala, brak łączności z komputerem silnika 2,5 TDI ACV.
Na wstępie witam wszystkich na forum, użytkowników i posiadaczy T4.
Mój Multivan odmówił współpracy. Po przekręceniu kluczyka żółta kontrolka świec się nie zapala, na przekaźniku od świec cisza. Zawór na pompie działa po podłączeniu na krótko. Przekaźnik od ECU działa. Licznik zbadany, kostka czysta, wszystkie piny ok. Immobilizer obok licznika, kostki ok.
Wszystkie przekaźniki i bezpieczniki zbadane, masy posprawdzane i wyczyszczone. Przy akumulatorze wszystko ok, wtyczka od komputera szczelna, piny i kostka czyste. VAG, tudzież inne ustrojstwo nie łączy się ze sterownikiem silnika, ze wszystkim innym jak najbardziej. Samochód oczywiście nie odpala...
Gdzie mogę dalej szukać problemu? Może ktoś już temat przerabiał?
Uprzedzając pytania, przekaźnik od świec nowy oryginalny, podobnie jak kostka stacyjki.
Problem pojawił się, gdy temperatura na dworze wzrosła powyżej 30 stopni, w przeszłości wystąpiła kilka razy, zawsze w bardzo gorące dni. Spowodowało to wymianę rzeczonej kostki stacyjki i przekaźnika. Jednorazowo pojawił się błąd z immobilizera - brak łączności z komputerem. Błąd skasowany, więcej się nie pojawił.
Zabezpieczeń ani alarmu z odcięciem nie mam.
Mój Multivan odmówił współpracy. Po przekręceniu kluczyka żółta kontrolka świec się nie zapala, na przekaźniku od świec cisza. Zawór na pompie działa po podłączeniu na krótko. Przekaźnik od ECU działa. Licznik zbadany, kostka czysta, wszystkie piny ok. Immobilizer obok licznika, kostki ok.
Wszystkie przekaźniki i bezpieczniki zbadane, masy posprawdzane i wyczyszczone. Przy akumulatorze wszystko ok, wtyczka od komputera szczelna, piny i kostka czyste. VAG, tudzież inne ustrojstwo nie łączy się ze sterownikiem silnika, ze wszystkim innym jak najbardziej. Samochód oczywiście nie odpala...
Gdzie mogę dalej szukać problemu? Może ktoś już temat przerabiał?
Uprzedzając pytania, przekaźnik od świec nowy oryginalny, podobnie jak kostka stacyjki.
Problem pojawił się, gdy temperatura na dworze wzrosła powyżej 30 stopni, w przeszłości wystąpiła kilka razy, zawsze w bardzo gorące dni. Spowodowało to wymianę rzeczonej kostki stacyjki i przekaźnika. Jednorazowo pojawił się błąd z immobilizera - brak łączności z komputerem. Błąd skasowany, więcej się nie pojawił.
Zabezpieczeń ani alarmu z odcięciem nie mam.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Nie odpala, brak łączności z komputerem silnika 2,5 TDI
Za zapalanie kontrolki świec jest odpowiedzialny przekaźnik 109 a nie ten od świec. To przekaźnik 109 zasila ecu
-
wojtek _k
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
109 działa, dostaje prąd.
Czy jest możliwe, by problem tkwił w samym komputerze?
Czy jest możliwe, by problem tkwił w samym komputerze?
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Mam kompa bez imo do 2.5 tdi i przekaźnik 109 mogę Ci pożyczyć.
Zadzwoń 508782001
Zadzwoń 508782001
-
wojtek _k
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Wielkie dzięki, zadzwonię jutro w ciągu dnia :-)
-
wojtek _k
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Temat opanowany. Przekaźnik od kolegi, za który raz jeszcze dziękuję oraz korekcja styków w skrzynce załatwiły sprawę.