Nieszczelny kolektor wydechowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: T4 Caravelle 2000 r
- Kontakt:
Nieszczelny kolektor wydechowy
Witam,
Ostatnio po nietrafnej diagnozie mechanik grzebał mi w T4 w kolektorze wydechowym nawiercając nową szpilkę i wymieniając uszczelkę na kolektorze wydechowym.
Po tej robocie śmierdzi spalinami w kabinie i wszystko pod maską jest okopcone jak kiełbasa na grillu... Do całej roboty gość wyciągał silnik. Kosztowało mnie to 1200 zł + części. Teraz jadę na reklamację i pytanie, czy do wymiany kolektora wydechowego trzeba wyciągać silnik??? Dodam, że jest to wersja Syncro (więc od spodu idzie wał). Już na dzieńdobry gość marudził, że to stary kolektor i dlatego może być nieszczelny, a boję się, że po prostu chce mnie naciągnąć
Ostatnio po nietrafnej diagnozie mechanik grzebał mi w T4 w kolektorze wydechowym nawiercając nową szpilkę i wymieniając uszczelkę na kolektorze wydechowym.
Po tej robocie śmierdzi spalinami w kabinie i wszystko pod maską jest okopcone jak kiełbasa na grillu... Do całej roboty gość wyciągał silnik. Kosztowało mnie to 1200 zł + części. Teraz jadę na reklamację i pytanie, czy do wymiany kolektora wydechowego trzeba wyciągać silnik??? Dodam, że jest to wersja Syncro (więc od spodu idzie wał). Już na dzieńdobry gość marudził, że to stary kolektor i dlatego może być nieszczelny, a boję się, że po prostu chce mnie naciągnąć
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Nieszczelny kolektor wydechowy
Jedz do drugiego i niech zobaczy czy robota została skopana czy może gdzieś indziej leży problem.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Kto we Wrocławiu takie fuszerki robi? ;-) Czemu ten mechanik w ogóle grzebał przy aucie?
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Serwis Turbosprężarek przy ul. Klimasa we Wrocławiu. Nagrzebali się, skasowali w sumie ponad 1400 zł i wyjechałem autem w gorszym stanie niż zostawiłem. Dalej nie miał mocy i jeszcze śmierdzi spalinami. Przyczyną braku mocy okazał się zatkany tłumik (wymiana profilaktyczna obu tłumików 400 zł...).
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Dlatego omijam wszystkie warsztaty szerokim łukiem...
Według mojej wiedzy silnika nie trzeba wyciągać, ludzie uturbiają 2.4D montując turbo od ACV z kolektorami i nikt do tego celu silnika nie wyciąga a miejsca tyle samo pod maską. Na t4wiki też wszystko jeśli chodzi o demontaż turbo jak i kolektora jest opisane z silnikiem na miejscu
Nawet jak im było ciasno pod maską to się podpiera silnik od dołu i odkręca łapę od nadwozia po stronie filtra powietrza i spokojnie robi się sporo miejsca.
Według mojej wiedzy silnika nie trzeba wyciągać, ludzie uturbiają 2.4D montując turbo od ACV z kolektorami i nikt do tego celu silnika nie wyciąga a miejsca tyle samo pod maską. Na t4wiki też wszystko jeśli chodzi o demontaż turbo jak i kolektora jest opisane z silnikiem na miejscu
Nawet jak im było ciasno pod maską to się podpiera silnik od dołu i odkręca łapę od nadwozia po stronie filtra powietrza i spokojnie robi się sporo miejsca.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Z treści pierwszego postu wynika, że mechanik uznał demontaż silnika za konieczny do operacji rozwiercenia - jak myślę - ukręconej szpilki kolektora wydechowego.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pytam, bo kiedyś kuna przegryzła mi węże od chłodnicy i w pierwszym serwisie gość chciał wyjąć silnik i skasować mnie 1500 zł uziemiając samochód na 2 dni. Nie zgodziłem się i w drugim serwisie gość zrobił mi w 20 minut za 30 zł bez wyciągania silnika...
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Do węży jest kiepski dostęp ale da sie to zobić.
Jężeli chodzi o zapach w kabinie to , mechanik podrudził Ci kolektor i tłumik smarem lub olejem i dopuki to sie nie wypale to tak bedzie, mozesz też wejść pod spób i sam spróbowac wymyć upaćkane elementy łącznie z blokiem.
Jężeli chodzi o zapach w kabinie to , mechanik podrudził Ci kolektor i tłumik smarem lub olejem i dopuki to sie nie wypale to tak bedzie, mozesz też wejść pod spób i sam spróbowac wymyć upaćkane elementy łącznie z blokiem.
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W ciągu 3 tygodni zrobiłem 2000 km więc chyba już dawno by się wypaliło
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Tak, to juz powinno sie wypalić, a byłeś juz u tego fachowca ponownie ?
-
paluch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Kiedyś takie tematy załatwiało się frezarką lub szlifierką do płaszczyzn... ale taniej chyba kupić inny tylko czy będzie lepszy... ?paluch pisze:Tak, mówi że jest krzywy kolektor i trzeba wymienić...
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt: