Migający CHECK, jakieś sugestie?
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Migający CHECK, jakieś sugestie?
To co w temacie, zarówno na benzynie jak i na lpg. CHECK palił mi się już od jakiegoś czasu, nie zwracałem uwagi bo sam mi się gasił juz 2x. Teraz trzymał jakieś 2 tygodnie no i się stało. Autem szarpie, jak noga z gazu i obroty w granicach do 1500 to po chwili pali się na stałe, ruszam spod świateł szarpie aż do wyrównania obrotów. Auto miałem u "poleconego" mechanika, który zaczął coś marudzić o dogorywającej ASB nawet nie zaglądając do auta, ale skrzynia nie przechodzi mi tryb awaryjny. Kupiłem kabel do lapka, zainstalowałem program ale nie mogę się skomunikować żeby wyłapać błędy. Macherowi podziękowałem, mimo że cierpie na notoryczny brak czasu to moją teczką zajme się sam, choćby w nocy przy butelce samogonu <36>
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Migający CHECK, jakieś sugestie?
Jesli dojeździsz do zlotu - to pewnie ktoś wyvaguje ci autko solidnie ;) Ale w benzynce szukałbym w ciemno w okolicy lambdy, silniczka krokowego i przepustnicy....
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
On juz ma chyba przepustnicę z silniczkiem krokowym, a jesli tak jest to przepustnica raczej uwalona, i lambda do sprawdzenia
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zgadza się, jeżeli można ją wyczyścić to jakim środkiem i na co uważać? Jeśli chodzi o sondę to cały czas mam jeszcze kata, którego chcę się pozbyć ale do dziś nie uzyskałem informacji jak ominąć 2 sondy. Słyszałem, że istnieją dystanse-tulejki, które odsuwają sondę od rury i nie wskazuje ona wtedy błędu.chemik211 pisze:On juz ma chyba przepustnicę z silniczkiem krokowym, a jesli tak jest to przepustnica raczej uwalona, i lambda do sprawdzenia
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyszczenie raczej nic nie pomoże , co do kata to wytnij i zobacz czy zaświeci się kontrolka bo auto na tyle stare że może nic nie będzie
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powód: lejący 1 wtrysk LPG (MJ). Dopóki nie zszedł gaz do końca to wywalał błąd równiez na Pb. Chwilę było dobrze aż do przedwczoraj. Przy dodawaniu gazu zaczął przełączać na Pb, jazda stała się z lekka irytująca. Przy prostej drodze i jeździe do 2k obr. nie dodając gazu można jakoś jechać, lekkie przyśpieszenie skutkuje jw. <36> W poniedziałek byłem na regulacji reduktora (Scorpion ST), przejechałem ze 30 km i problem wrócił. Wygląda mi to na padający reduktor (membrana?), zasyfiony filtr fc(sprawdziłem, wygląda dobrze). Węże nigdzie nie zagięte, do wielozaworu na razie zaglądnąć nie mogę bo gaz zatankowałem do połowy (już na zlot). Nasilenie tych objawów zawsze na rozgrzanym silniku. Nie wiem co z tym teraz zrobić, sklepy pozamykane a juz czas się zbierać do wyjazdu <30> .
Chemik211 - ten trzpień w elektrozaworze to jest tak naprawdę do szczęścia potrzebny? Korci mnie żeby dziś rozebrać reduktor i przeczyścić.
Chemik211 - ten trzpień w elektrozaworze to jest tak naprawdę do szczęścia potrzebny? Korci mnie żeby dziś rozebrać reduktor i przeczyścić.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
ten trzpień to słaba strona skorpionów i je się wywalało, a jakie masz wtryski
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wywaliłem trzpień elektrozaworu, ustawiłem ciśnienie na 1.05 i na razie śmiga bez problemu. Przy okazji wymieniłem filtr FC. Wtryski magic jet, ale niedługo, będę wrzucał hany. Pozdr.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak dla mnie szkoda kasy troszku na hany, lepiej matrix hs, ale jako że jest moda na hany to trzeba je polecać,
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
z han na razie jestem zadowolony, spalanie znaczaca spadlo, dzis po powrocie z majowki jezdzac z campingiem wyszlo 19lpg, jutro jade do frankfurtu wiec zdam relacje jak wychodzi na autobahnie
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Napisz co i jak, hany masz zamontowane na szynie czy każdy z osobna?pacark pisze:z han na razie jestem zadowolony, spalanie znaczaca spadlo, dzis po powrocie z majowki jezdzac z campingiem wyszlo 19lpg, jutro jade do frankfurtu wiec zdam relacje jak wychodzi na autobahnie
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli hane to tylko osobno, ładnie się zmieszczą pod kolektor, przewody wtedy będą bardzo krótkieronin36 pisze:Napisz co i jak, hany masz zamontowane na szynie czy każdy z osobna?pacark pisze:z han na razie jestem zadowolony, spalanie znaczaca spadlo, dzis po powrocie z majowki jezdzac z campingiem wyszlo 19lpg, jutro jade do frankfurtu wiec zdam relacje jak wychodzi na autobahnie
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 13:08 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
wróciłem z frankfurtu, 720km w jedną stronę, 5 osób duzo bagaży, 7h podróży
napiszę tak: gdzie mogłem jechałem w ok 4500 obrotów (koniec zielonego pola na obrotomierzu), co z ASB wychodzi w granicach 150kmh dla mnie troche mała prędkośc na autobahnie spalanie wyszło 16-17lpg po 0,82euro za litr
napiszę tak: gdzie mogłem jechałem w ok 4500 obrotów (koniec zielonego pola na obrotomierzu), co z ASB wychodzi w granicach 150kmh dla mnie troche mała prędkośc na autobahnie spalanie wyszło 16-17lpg po 0,82euro za litr
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Żeby już nie zaczynac nowego tematu podepnę sie tutaj. Wlasnie jedtem w Norwegii na urlopie i w trakcie jazdy zaswieciła mi się kontrolka CHECK. Auto wydaje się że odpala przyspiesza normalnie, żadnych niepokojących oznak. Kompa nie mam żeby się podłączyć a z usług norweskich mechaników wolałbym nie korzystać. Najgorzej że mam przed sobą jakieś 1600km. Olać i jechać dalej czy szukać pomocy?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Olać jechać ja tak zrobiłem jakięs 10tyś zanim się zmusiłem i podłączyłem kompa,
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
chemik211 pisze:Olać jechać ja tak zrobiłem jakięs 10tyś zanim się zmusiłem i podłączyłem kompa,
Dzięki chemik,
Kurde siedzę na ładnym campingu z widoczkiem na fjord i zamiast rozkoszować sie sprzyjającymi okolicznościami przyrody to się martwię. W najgorszym wypadku mam kartę ADAC
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli działa normalnie to może być sprawa od gazu spróbuj na pb pojeździć
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jutro mi sie gaz skończy i będę zmuszony zrobić prawie 200 na benzynie.jak będę miał neta to dam znać.chemik211 pisze:Jeśli działa normalnie to może być sprawa od gazu spróbuj na pb pojeździć
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wystartowałem rano z campingu na benzynie i CHECK zgasł. Po 50 km zatankowalem gaz i po przejechaniu 18km na gazie kontrolka zaswieciła się ponownie wiec wychodzi na to że to wina instalacji LPG.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
chemik211 pisze:Jakie masz wtryski, podejrzewam że któryś już kończy żywot
Szczerze mówiąc to nie wiem, sprawdzę w domu, ale kupiłem takie co mi polecałeś jeszcze na niebieskim forum. Na gazie mam nalatane jakieś 60tys
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
wtryski mam czerwone Hana. Sprawdziłem przy okazji podłączenia kompa.
Przyczyną świecenia się kontroli check engine było rozjechanie się mapy gazowej i wyskoczył bład: uboga mieszanka. Błąd skasowany, mapy porobione i na razie problem nie wrócił.
Trochę mi zeszło z diagnozą ale po jeździe na benzynie kontrolka gasła i praktycznie od wakacji mało jeżdżę
Przyczyną świecenia się kontroli check engine było rozjechanie się mapy gazowej i wyskoczył bład: uboga mieszanka. Błąd skasowany, mapy porobione i na razie problem nie wrócił.
Trochę mi zeszło z diagnozą ale po jeździe na benzynie kontrolka gasła i praktycznie od wakacji mało jeżdżę
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak masz rozjechane mapy to znaczy ze źle jest gaz uregulowany zapewne na postoju, regulację tylko i wyłacznie w drodze należy wykonać
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
i tak było zrobione. 20km z kumatym kolegą obok i z kompem na kolanach i LPG ustawione jak należy.chemik211 pisze:Jak masz rozjechane mapy to znaczy ze źle jest gaz uregulowany zapewne na postoju, regulację tylko i wyłacznie w drodze należy wykonać
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To bardzo szybko coś ustawił a powiedz jak uregulował stany nieznane tzn OP kiedy to na sonde się nie patrzy tylko na AFR??? a w 2,5 silniku często te stany występują , a co do wtrysków czerwone troszku słabe zielone proponuje bardziej stabilnie będzie
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
za trudne pytania zadajesz. :mrgreen: Dopytam się. Ale na AFR nie ustawialismu. Ja mam LM-1 firmy Innovate z sonda BOSCH, ale używam tego do regulacji dwugaźnikowego silnika w garbusie. Tam jest żonglerka dyszami a nie nastawami w kompie.chemik211 pisze:To bardzo szybko coś ustawił a powiedz jak uregulował stany nieznane tzn OP kiedy to na sonde się nie patrzy tylko na AFR??? a w 2,5 silniku często te stany występują , a co do wtrysków czerwone troszku słabe zielone proponuje bardziej stabilnie będzie
Wtryski jak padną to zmienię na zielone na razie sa OK.