2,5 tdi brak ładowania ,podwyższone obroty pracy silnika

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kozyk9
Początkujący T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

2,5 tdi brak ładowania ,podwyższone obroty pracy silnika

Nieprzeczytany post autor: kozyk9 »

Witam serdecznie.
Dziś w moim t4 postanowiłem zamontować sprzęt grający . Został przerobiony z kina domowego i podłączony do akumulatora. Wszystko ładnie grało, dałem kilka bezpieczników po drodze w razie czego. Niestety zaczęła się po kilku godzinach jazdy świecić kontrolka od akumulatora i samochód zaczął chodzić na wysokich obrotach. Zmierzyłem ładowanie na odpalonym 11,8 na zgaszonym 12,4 V.
Podejrzewam ,ze spaliłem przez to regulator napięcia. Chciałem się upewnić czy w tym modelu jest w alternatorze ? Czy jest szansa ,ze mogłem także spalić przez ten nieprzemyślany do końca zabieg alternator ? Jest może jeszcze jakiś bezpiecznik/przekaźnik po drodze od regulatora napięcia lub alternatora, który mógł się spalić?
Z góry dziękuję za odpowiedz .
xxxkamil
Znawca T4

13
Tematy: 8
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Re: 2,5 tdi brak ładowania ,podwyższone obroty pracy silnika

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

A moze poprostu skonczyly sie szczotki lub bieżnia, ja miałem takie same objawy. Nie wiem jaki altek masz, moj ma szczotki wlutowane w regulator i teoretycznie trzeba wymienic cały regulator ale ja wymieniłem tylko szczotki, przy okazji wymieniłem też bieżnie bo też już się kończyła no i lożyska. Po naprawie obroty i ładowanie wróciły do normy.
kozyk9
Początkujący T4

12
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kozyk9 »

Postanowiłem dziś wymienić regulator napięcia na nowy. Nie pomogło to niestety. Prąd na wyjściu z alternatora 11,7V. Jutro będę miał już drugi używany alternator ,zatem mam nadzieję ,że rozwiąże sytuację.

Mam jedynie problem z poluzowaniem paska wielorowkowego. Próbowałem zrobić coś na wzór dźwigni pokazanej w serwisówce.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d068d4e0eb8.png

W jaki sposób mogę poluźnić tą rolkę,aby ściągnąć pasek z alternatora? Próbowałem odgiąć ją łomem i przyłożyć klucz oczkowy 13stkę na rolkę. Jednak ruszał mi się cały silnik wraz z rolką. Rolka ani drgnęła.Prosiłbym o podpowiedź.

2,5 tdi ACV 97r
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

rolka jest na pręcie, wystarczy go złapać nawet zaciskowym morsem i pociągnąć do dołu
naprawdę jest to dość proste, spróbuj jeszcze raz na spokojnie
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Może pręt rolki zapiekł się z tulejkach, bądź zatarciu/uszkodzieniu uległ mechanizm sprężynujący na końcu pręta?
vwpitek
Stały bywalec

15
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 acv
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwpitek »

kozyk9 pisze:
Postanowiłem dziś wymienić regulator napięcia na nowy. Nie pomogło to niestety. Prąd na wyjściu z alternatora 11,7V. Jutro będę miał już drugi używany alternator ,zatem mam nadzieję ,że rozwiąże sytuację.

Mam jedynie problem z poluzowaniem paska wielorowkowego. Próbowałem zrobić coś na wzór dźwigni pokazanej w serwisówce.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d068d4e0eb8.png

W jaki sposób mogę poluźnić tą rolkę,aby ściągnąć pasek z alternatora? Próbowałem odgiąć ją łomem i przyłożyć klucz oczkowy 13stkę na rolkę. Jednak ruszał mi się cały silnik wraz z rolką. Rolka ani drgnęła.Prosiłbym o podpowiedź.

2,5 tdi ACV 97r
A jakiego patentu użyć do napinacza w AHY,AXG?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”