Kategoria E prawa jazdy.

Prawo jazdy, tachograf, B+E, C – kto, kiedy i na co może jeździć T4.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Kategoria E prawa jazdy.

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Kategoria E prawa jazdy , czyli budząca najwięcej pytan zawsze.

Jest to kategoria tak zwana doszkalająca do kategorii głownej.

W jej przypadku można odbyć kurs i zdobyć uprawnienia kategorii E/B lub E/C lub E/D. Można odbyć kurs na kazdą z tych kategorii osobno czyli tylko kategorii E/B lub E/D, lub E/C. W przypadku kategorii E/C po zaliczeniu pozytywnym egzaminu otrzymuje się również prawo jazdy kategorii E/B jak ja to mówie "gratis" z urzędu i jezeli zdający posiada kategorie D to również "gratis" dostenie E/D.

Wymagania:

W przypadku kategorii E/B , nalezy posiadać uprawnienia kategorii B i mieć ukończone 18 lat oraz posiadać zaswiadczenie o braku przeciwskazań zdrowotnych do prowadzenia pojazdów tejze kategorii.

W przypadku kategorii E/C , nalezy posiadać uprawnienia Kategorii C i miec ukończone 18 lat oraz posiadać zaświadczenie o braku przeciwskazań zdrowotnych do prowadzenia pojazdów tejze kategorii.

W przypadku kategorii E/D , nalezy posiadać uprawnienia kategorii D i miec ukończone 21 lat oraz posidać zaświadczenie o braku przeciwskazań zdrowotnych do prowadzenia pojazdów tejże kategorii.

Kurs na kategorii E/D jest najmniej popularnym kursem w tej chwili, kiedyś jak w autobusach były doczepy (przegubowce) oraz ciągane przyczepy pasażerskie była ta kategoria obowiązkowa dla kierowcy poruszajacym się takim pojazdem. Teraz przyczep pasażerskich nie ma , przegubowe autobusy są tak skonstruowane ze jeden człon autobusu nie pojedzie bez drugiego więc wystarczy tylko kategoria D. Ale jezeli ktoś posiada uprawnienia E/C i zrobi sobie pózniej uprawnienia kategorii D to przy wymianie prawa jazdy i tak dostanie "gratis" E/D.

Kategora E/B prawa jazdy uprawnia do kierowania pojazdem określonym w kategorii B, łącznie z przyczepą ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami), lub pojazdem wolnobieżnym.

Kategoria E/C prawa jazdy uprawnia do kierowania pojazdem określonym w kategorii C, łącznie z przyczepą
ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami), lub pojazdem wolnobieżnym.

Kategoria E/D prawa jazdy uprawnia do kierowania pojazdem określonym w kategorii D, łącznie z przyczepą
ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami), lub pojazdem wolnobieżnym.

Tutaj zapraszam do zapoznania się ze słynną tabelką dla kategorii B oraz E/B:

http://img91.imageshack.us/i/przyczepaakatpjrk9.jpg/

Zainteresowanych tym tematem zapraszam do dyskusji w tym wątku.
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Re: Kategoria E prawa jazdy.

Nieprzeczytany post autor: pacark »

żeby było wszystko jasne jeśli chodzi o ciaganie przyczep w kraju i za granicą dokładam jeszcze to

http://www.vanekstra.pl/pliki/Przyczepy2.pdf
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Witam, jak obecnie wygląda kurs/egzamin na kategorię E do B? Egzamin tylko z jazdy? Co z posiadaną kategorią B jeśli nie zdam egzaminu E do B? Jakie w przybliżeniu koszty takiego przedsięwzięcia?
Cyklon
Znawca T4

16
Tematy: 28
Model:
Auto: MULTIWAN
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Cyklon »

musisz mieć odbyte jazdy z instruktorem z przyczepą i z zaświadczeniem do osierodka szkolenia na egzamin
ja zdałem za 3 razem jest plac manewrowy zapinanie odpinanie przyczepy no i miasto niby prosta sprawa ale nawyki gubią oj gubią :))) kurs chyba mnie kosztował 700 pl a teraz u kumpla koszt oficjalny 900 do uzgodnienia jak bez faktury
Bucuś
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bucuś »

Tak jak kolega wyże napisał, atutem jest to że plac manewrowy jest od kat. C, czyli na wszystko dużo miejsca
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

W skrocie , zajecia teoretyczne 20 godzin (niektóre nauki jazdy robią kurs bez zajęc teoretycznych ale za nie płacisz w cenie kursu więc powinno się ich wymagac, zwlaszcza jak dawno robiłes inne kategorie, przepisy się zmieniają w naszym kraju dośc czesto więc warto teorię zaliczyc aby zobaczyc co się zmieniło i na czym nie wtopic na egzaminie) , zajęcia praktyczne 15 godzin , egzamin panstwowy tylko z praktyki. Jak nie zdasz egzaminu to nie zdasz , nie mogą Ci zatrzymac juz nabytych uprawnien z tego powodu. Zapisujesz się na kolejny egzamin i wtedy probujesz znów swoich sił jednak jezeli juz jezdziłes z przyczepą ,a napewno jezdziłes to nie powinienes miec wiekszych problemow z zaliczeniem egzaminu za pierwszym razem , pojezdzisz po placu troche , poćwiczysz manewry tak aby na placu wychodziły idealnie , zaprzęganie , rozprzeganie przyczepy (tu patrzą dośc rystrykcyjnie egzaminatorzy na to więc trzeba tez to poćwiczyc dobrze) i egzamin do zdania za pierwszy podejsciem. Zwracac uwagę na zajęciach praktycznych trzeba na to co instruktor mowi , za co karci aby nie popelniac błędow bo wiadomo ze na kursie się kandydata przygotowuje głównie pod egzamin. Koszty kursu to w zaleznosci od rejonu kraju , we Wrocku to około 1000zl , w Walbrzychu przykładowo juz 800zl. Do tego dochodzą badania lekarskie które trzeba zrobic , w zaleznosci tez od rejonu i lekarza od 50zł do nawet 100zł. Koszt egzaminu to okolo 200zł i tu kazdy word powinien miec w tej samej. Czyli podliczając po kosztach we Wrocku kurs wyjdzie około 1300zł z jednym podejsciem do egzaminu. Jeszcze doliczając pózniej zdjecia do prawka i samo prawko to nawet przekroczy te 1300zl.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Ja zapłaciłem 500zł . Cały kurs zacząłem w poniedziałek,a egzamin miałem w piatek o 7ej rano. Mój egzaminator wiedział ,że dużo jeżdżę z przyczepą ,wiec pojeździłem tylko po placu ( i to na dodatek Puntem bo Sprinter był we warsztacie ) co by poćwiczyć tylko cofanie , i tyle...
Na egzaminie dostałem nowego Transita skrzyniowego i przyczepę plandekę , do tego jazda po łuku ( chyba obowiązkowa ) i wjazd do garażu ,potem 45min na mieście i egzamin zdany za pierwszym razem <england>
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Panowie, ile wynosi DMC zespolu na kategorie b+e w Polsce? Nie pisze tu o t4 jako koniu pociagowym tylko ogulnie. Bo zmienilem prawo jazdy na NL I moge sie teraz poruszac zespolem 7mio tonowym, a jak jest w PL?
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Tak samo w pl pod warunkiem że auto na to pozwala,
Storch_M
Forumowicz T4

14
Tematy: 19
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Storch_M »

A jak podczas egzaminu powinno wyglądać sprzęganie, to znaczy czy trzeba podjechać do mimilmetra na kulkę? U nas trzeba było, a podobno od jakiejś odległości od kulki można przyczepę dociągać/pozycjonować ręczne. W praktyce zdarzyło mi się już po egzaminie pozycjonować ręcznie 2tonowa załadowaną przyczepę na trawniku i nie było z tm specjalnych trudności, mimo że wszyscy straszyli że przy 2t to dyszla z kółkiem podporowym nie da się ruszyć. W każdym razie egzaminacyjny vw (niestety t5) przez wymagania najazdu na kulkę co milimetra nabawił isę kilku wgnieceń z tylnej klapie:-)
Pozdraw
Storch
Symek
Forumowicz T4

16
Tematy: 4
Model:
Auto: Kombi
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Symek »

Najazd co do +/- 5mm, czyli po opuszczeniu kółka ma trafić na kulkę bez twojej pomocy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kursy, szkolenia i uprawnienia”