jak wymienić diody- niebieski licznik
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
jak wymienić diody- niebieski licznik
witam , popaliły mi się diody jako ,że znalezienie oryginalnych SMD graniczy z cudem zakupiłem diody 3mm 12v licznik podłączyłem w domu na stole pod prostownik i w niebieskiej wtyczce
pin 1,20, 23 - plus
pin 9 i 24 - masa
ważne by nie pomylić polaryzacji bo nie będzie świecić kilka diód ja zaginałem nóżki tak żeby dioda świeciła w kierunku płytki a nie tarcz bo licznik wtedy bije po oczach potrzebne chyba 24 diody a najlepiej wymienić wszystkie bo będzie inny odcień podświetlenia
nie ukrywam ze info zbierałem z innych forów pomyślałem że komuś się może przydać
chłopcy radzą zaopatrzyć się w browara ze względu na trzęsące się rączki
jeszcze dodam że wskazówki żeby zdjąć należy je podważyć widelcem a przy zakładaniu wyskalować na 0 ja lekko wkładałem następnie przekręcałem w pozycje zerową i dociskałem
Powodzenia <vw>
pin 1,20, 23 - plus
pin 9 i 24 - masa
ważne by nie pomylić polaryzacji bo nie będzie świecić kilka diód ja zaginałem nóżki tak żeby dioda świeciła w kierunku płytki a nie tarcz bo licznik wtedy bije po oczach potrzebne chyba 24 diody a najlepiej wymienić wszystkie bo będzie inny odcień podświetlenia
nie ukrywam ze info zbierałem z innych forów pomyślałem że komuś się może przydać
chłopcy radzą zaopatrzyć się w browara ze względu na trzęsące się rączki
jeszcze dodam że wskazówki żeby zdjąć należy je podważyć widelcem a przy zakładaniu wyskalować na 0 ja lekko wkładałem następnie przekręcałem w pozycje zerową i dociskałem
Powodzenia <vw>
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 11:12 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem!
Powód: post pod postem!
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: jak wymienić diody- niebieski licznik
Kolego widelcem!!!! wskazówki sciąga się przekręcajac w lewą strone i pociągajac je do siebie schodza jak po maśle a jak będziesz je widelcem sciagał to możesz uszkodzić silniczek i przekładnie jaka sie tam znajduje. A co do diód to posiadam takie jak potrzebujesz
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
tak sie zdejmuje w zielonych a w niebieskich przekrecajac w lewo wysuwasz do gory bez zadnego widelca.rafi29t4 pisze:jeszcze dodam że wskazówki żeby zdjąć należy je podważyć widelcem
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
każdy orze jak może ja widelcem -całe życie się człowiek uczy i ...
Ja wymieniłem ale może komuś się przydadzą ale dzięki <wink>
Ja wymieniłem ale może komuś się przydadzą ale dzięki <wink>
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
darek123 pisze:Kolego widelcem!!!! wskazówki sciąga się przekręcając w lewą stronę i pociągając je do siebie schodzą jak po maśle a jak będziesz je widelcem sciągał to możesz uszkodzić silniczek i przekładnie jaka się tam znajduje. A co do diod to posiadam takie jak potrzebujesz
widelec jest najbezpieczniejszy bo nie pokrzywisz drucika
co możliwości uszkodzenia silniczków i przekładni nawet jak się rozleci to składasz ponownie i wszystko działa
u kol lukasz-my bodaj 4 razy rozmontowywane były i działają co do skalowania
po ponownym montażu bez zakładania wskazówek podpinasz licznik wszystkie silniczki ustawiają się w pozycje 0 zakładasz wskazówki i jest ok
opis dotyczy niebieskich zegarów
co do przekręcania wskazówek życzę powodzenia w zielonym zegarze !
temperatura oraz paliwo sa na półtrzpieniu i taka operacja jest niemożliwa do wykonania dodatkowo nie da się zamienić tych wskazówek bo średnice są różne nie wiem czy fotka oddaje to co opisałem ... ponowny montaż nie ma innej możliwości jak założenie i dopasowanie trzpienia
co do szybkościomierza wskazówkę ustawiamy na kropkę... warto dodać iż jeżeli jest to pierwsze rozbieranie licznika to wskazówki naprawdę bardzo ciężko się zsuwa
każde następne już bezproblemowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 8:06 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Tylko opisujemy niebieskie zegary a nie zielone. ciekawe jak poskładasz przekładnie w silniczku ?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 21:06 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
darek123 pisze:Tylko opisujemy niebieskie zegary a nie zielone. ciekawe jak poskładasz przekładnie w silniczku ?
bardzo prosto 3 razy składałem i wszystko działa na marginesie sama przekładnia jest bardzo prosta dwa koła plastikowe zębate nie da się pomylić ani zamienić <hi>
ja do takich celów używam lutownicy dla elektroniki z grotem stożkowym +dobre szkło powiekszającewilu8 pisze:Jakiej lutownicy używałeś diody są dość malutkie ?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 21:06 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
lutownica marketowa tylko grot wymieniłem na cienki delikatnie i pójdzie, słyszałem ze najlepsza z regulacją temperatury