Czujnik stanu ilości plynu w zbiorniczku spryskiwaczy....
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Czujnik stanu ilości plynu w zbiorniczku spryskiwaczy....
Jako ze niebieskie zegary mają w zestawie kontrolek ideogram odpowiadający za informowanie o zbyt małej ilości plynu w zbiorniczku spryskiwaczy tak myslę czy nie założyć tego ustrojstwa. Przyznam się ze nie kontroluje ilości plynu w zbiorniczku i zwykle dowiaduje się o tym ze się skończył jak przestaje psikac juz na szybę... Kilka razy bawiłem sie kodowaniem licznika u siebie i mozna tą kontrokę włączyć. Podłącznie nie jest trudne (zresztą jezeli chodzi o podłączenia dodatków w t4 to nic nie jest trudno podłączyc więc to pomijam) , tylko teraz z czego to zaadoptować taki czujnik ?? Jakiś VW ?? Skoro kontrolka jest w liczniku to pewnie jakies vw miały , ktoś się orientuje czy golf 4 lub passat b5 coś takiego miały ?? Moze z nich bym zaadoptował... A moze ktoś załozył juz i pochwali się fotkami lub napisze z czego czujnik wlozył... Oczywiście wolalbym jakiś czujnik z oznaczeniami vw a nie z innej marki... jak ma byc zblizone do oryginalu to niech tak będzie ;). W T5 poliftowym jest taki czujnik ale on jest tak jakby częscią zbiorniczka , jest on zintegrowany na stale z nim więc odpada... pewnie w wiekszosci nowszych aut jest podobnie... A zbiorniczek wolałbym pozostawic swój bo jednak 8 litrów to nie 3,5litra czy ile tam jest w standardowym ;).
Przy okazji chce się pobawić w jeszcze inny "gadzet" , czasem zdarza mi się ze płyn w zbiorniczku na zimę pozostaje mi letni a to przez to ze mam większy zbiornik niż standardowo i nie zawsze uda sie go wypsikać calego do zimy co powoduje ze zamarza poprostu , tak myslałem czy nie zastosować rozwiązania rodem z mercedesa w124 z grzałką w zbiorniczku płynu , grzalke ogrzewa płyn z układu chłodzenia , ktoś coś moze takiego robil kiedyś ??
Przy okazji chce się pobawić w jeszcze inny "gadzet" , czasem zdarza mi się ze płyn w zbiorniczku na zimę pozostaje mi letni a to przez to ze mam większy zbiornik niż standardowo i nie zawsze uda sie go wypsikać calego do zimy co powoduje ze zamarza poprostu , tak myslałem czy nie zastosować rozwiązania rodem z mercedesa w124 z grzałką w zbiorniczku płynu , grzalke ogrzewa płyn z układu chłodzenia , ktoś coś moze takiego robil kiedyś ??
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Czujnik stanu ilości plynu w zbiorniczku spryskiwaczy...
B5 miał, bo miałem u siebie. Grzałka jest w Mercedesie elektryczna z tego co wiem. Jeszcze do tego podgrzewane spryskiwacze.
Licznik masz z niebieskim podświetleniem?
Licznik masz z niebieskim podświetleniem?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Opis montażu czujnika jest na niemieckim forum t4, poszukaj. Jak nie znajdziesz to wkleję później link.
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ja miałem tą kontrolkę w seacie alhambra 2004r. Także myślę żę vw sharan też powinien mieć.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W124 ma podgrzewanie zbiorniczka poprzez grzalkę którą ogrzewa płyn z ukladu chlodzenia , poprostu grzalka to rurka do której z dwoch końców są podlączone węze i jest to wlączone w układ chlodzenia , płyn krązy w ukladzie i grzalka jest rozgrzana , Dysz podgrzewanych nie ma i wlasnie o czyms takim myślałem bez zadnych elektrycznych grzalek bo im nie ufam.tysszek pisze:B5 miał, bo miałem u siebie. Grzałka jest w Mercedesie elektryczna z tego co wiem. Jeszcze do tego podgrzewane spryskiwacze.
Tu na foto widac grzałke tylko do t4 nie podejdzie chyba bo jest za duza...
http://allegro.pl/mercedes-w124-zbiorni ... 23214.html
http://allegro.pl/mercedes-w124-grzalka ... 46490.html
EDIT:
Oki , wsumie tematu juz nie ma , znalazłem opis na obcojęzycznym forum transportera , czujnik od golfa 4 (a konkretnie o to mi chodziło) ktoś zamontował więc golf też widac mial w opcji. Teraz patrze to zbiornik z czujnikiem do golfa mozna nabyc za 30zl na alledrogo. Passat ma podobny a nawet chyba ten sam czujnik , do alhambry znalazlem jeden zbiorniczek z czujnikiem zatopionym w obudowie... Klikłem i kupiłem zbiorniczek z golfa, mozna same czujniki kupic ale przynajmniej zbiorniczek jako szablon do wyciecia owtoru posłuzy. Więc teraz jak chwila bedzie to będe musiał się pobawić w montaż. Ale chciałbym przy okazji tez zrobić to ogrzewanie zbiorniczka....
http://allegro.pl/zbiornik-spryskiwaczy ... 23157.html
http://allegro.pl/vw-seat-audi-czujnik- ... 74328.html
Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 17:31 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Ja mam w swoim od B5 ze dwa lata i śmiga bez problemu montuj z przodu zbiorniczka <england>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
przod zbiorniczka , czyli mam rozumiec od strony reflektorów ?? ;) Na jakiej wysokości go zamontowałeś , pamietasz mniej więcej ?? :)
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak postaram się jutro zmierzyć i zrobić fotkę <england>Sterciu pisze:przod zbiorniczka , czyli mam rozumiec od strony reflektorów ?? ;) Na jakiej wysokości go zamontowałeś , pamietasz mniej więcej ?? :)
http://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G33_(S ... sserstand)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzieki Paweł za link , na obcojezycznym forum juz dziś do niego dotarłem tez bo tez się t4-wiki podpierają często , ale dzięki :)
Problem polega na tym że mam zbiornik wiekszy pod spryskiwacze reflektorów wiec i tez chyba jeszcze nizej musialbym zamontować czujnik aby nie walila kontrolka po oczach jak jeszcze bedzie z dwa-trzy litry w zbiorniczku plynu... Tak z litr chyba wystarczyłoby , a i tak chyba za wczesnie... 0,5l byloby wystarczające aby po galach dać ze plyn juz się niebawem skonczy.... Sprawdzałeś mniej więcej przy jakiej ilości plynu się zapala u Ciebie ta kontrolka ??
Probe , tam na stronie w języku wurst`a to cos biednie mają z fotkami , na aparaty ich chyba nie stać :D , ale dzieki tez za link :).
Problem polega na tym że mam zbiornik wiekszy pod spryskiwacze reflektorów wiec i tez chyba jeszcze nizej musialbym zamontować czujnik aby nie walila kontrolka po oczach jak jeszcze bedzie z dwa-trzy litry w zbiorniczku plynu... Tak z litr chyba wystarczyłoby , a i tak chyba za wczesnie... 0,5l byloby wystarczające aby po galach dać ze plyn juz się niebawem skonczy.... Sprawdzałeś mniej więcej przy jakiej ilości plynu się zapala u Ciebie ta kontrolka ??
Probe , tam na stronie w języku wurst`a to cos biednie mają z fotkami , na aparaty ich chyba nie stać :D , ale dzieki tez za link :).
Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 17:31 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W sumie z tamtego forum powstał artykuł na t4-wiki, więc nie ma się co dziwić że na wiki więcej zdjęć później dodali ;-)
Mam nadzieję, że i u mnie wreszcie taki czujnik zawita, więc rób Sterciu fotki z operacji co byśmy nie byli gorsi od sąsiadów :-D
Mam nadzieję, że i u mnie wreszcie taki czujnik zawita, więc rób Sterciu fotki z operacji co byśmy nie byli gorsi od sąsiadów :-D
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sam czujnik nowy w aso nie jest drogi , myslałem ze będzie gorzej , koszt czujnika to okolo 42zł , do tego uszczelka 8zł. Podłączenie jest banalne ale to wiedziałem od poczatku , tak samo z czujnikiem temp. zewn. w koncu bylo ;).
Czujnik wsadze , nie wiem kiedy jeszcze bo zima się robi ,ale napewno będzie to i moze foto będzie ;) bardziej by mi zalezalo na grzałce w zbiorniczku ale jeszcze nie wiem z czego zaszczepić ją... chyba ze się dorobi z czegoś innego :). A chciałbym aby własnie to plyn z ukladu chlodzenia podgrzewał zbiorniczek spryskiwaczy...
Czujnik wsadze , nie wiem kiedy jeszcze bo zima się robi ,ale napewno będzie to i moze foto będzie ;) bardziej by mi zalezalo na grzałce w zbiorniczku ale jeszcze nie wiem z czego zaszczepić ją... chyba ze się dorobi z czegoś innego :). A chciałbym aby własnie to plyn z ukladu chlodzenia podgrzewał zbiorniczek spryskiwaczy...
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Jak się płyn kończy to nie dość że świeci to piszczy przy odpalaniu. Tak miałem w b5. Jak księgowy się zaświecał też piszczało.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Piszczy to kazdy komunikat który sie wyświetla , rezerwa , klocki , zbiornik spryskow (jezeli się podłaczy) , olej (w 2,5tdi zwykle przez ten nieszczesny czujnik na dnie miski) serwis jezeli się przekroczy , piszczy kontrolka plynu chlodzącego jezeli juz się zaswieci , chyba tez piszczą pasy (ale tej nie mam to nie powiem na 100% w kazdym bądz razie kontrolke w liczników od niezapietych pasów kierowcy mam)... Więc jedna kontrolka więcej do piszczenia to juz nie przeszkadza. A pewnie te piszczenie mozna tez wylączyc....
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Kiedyś pytałem jak ją wyłączyć aby nie piszczało i odpowiedź od was dostałem że sie nie da że można tylko ton zmienić
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem , możliwe ze nie da się wyłączyć , dlatego napisalem "pewnie" , nie sprawdzałem tego dlatego ze u mnie dzwięk komunikatów jest stosunkowo cichy i jakos mi nie przeszkadza.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Fotek nie da rady zrobić za ciasno czujnik jest zamocowany 4cm od dołu i zostaje jakieś pół lira płynu <england>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mniej więcej zrobię tak , wleje na pusty zbiornik pół litra i odznacze tak aby elektrody czujnika znajdowały się ponad powierzchnią płynu. Jezeli u Ciebie jest około 4cm to u mnie będzie pewnie około 2cm od dołu...