Jaki wał korbowy do silnika 1.9 td ABL

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
multivan230
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Jaki wał korbowy do silnika 1.9 td ABL

Nieprzeczytany post autor: multivan230 »

Panowie mam następujący problem. Ponieważ gibało się w moim T4 koło pasowe wału korbowego, pomny tego co mnie może spotkać, postanowiłem sprawdzić przyczynę. Zdemontowałem koło i okazało się że czoło wału korbowego jest pęknięte i nie nadaje się do naprawy. Kupiłem więc nowy wał nominalny do silnika 1.9 td ABL i włożyłem go. Wszystko pasowało. Przy odpaleniu silnika okazało się, że są kłopoty. Chodził dziwnie miękko, kopcił i nie wchodził na obroty. Przedtem nie miałem z silnikiem żadnych problemów, chodził ładnie do końca, odpalał, nie brał grama oleju. Sprawdziłem ciśnienie na wszystkich cylindrach i okazało się, że wynosi ono po 15 barów na każdym, czyli przynajmniej połowę tego co powinno być. Wyciągnąłem ponownie wał i porównałem go ze starym. I okazało się, że nowy wał ma mniejszy skok niż stary. Różnica wynosiła około 10 mm. Stąd brał się problem z kompresją i dziwne zachowanie silnika. Zastanawiam się więc co mi sprzedano. Czy silniki ABL miały wały o różnych skokach, czy też dostałem wał od jakiegoś innego silnika. Czy możecie mi pomóc i na tak postawione pytanie odpowiedzieć. Będę wdzięczny. Samochód jest z roku 1996, Multivan 1.9 td ABL.
b8tz
Znawca T4

16
Tematy: 15
Model:
Auto: Transporter Kombi
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 30 razy
Kontakt:

Re: Jaki wał korbowy do silnika 1.9 td ABL

Nieprzeczytany post autor: b8tz »

Jakiś nr katalogowy? Kupiłeś używkę czy nowy?
multivan230
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Kupiłem fabrycznie nowy wał do 1.9 td ABL
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

ASO czy sklep? Dlaczego nie chcesz wału z 1.9TDI?
multivan230
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Wał kupiłem w sklepie. Brałem do ABL bo uważałem, że skoro będzie oryginalny to wszystko pójdzie bezproblemowo. Cholera wie co mi sprzedali chociaż z tym nie ma większego problemu bo zwrócę. Tylko dziwi mnie to, że wszedł w blok idealnie. Wszystko pasowało, tylko miał za krótki skok. Zastanawia mnie jakie silniki miały takie wały. Nie wiem też co włożyć zamiast oryginału. I zastanawiam się czy kupić wał w Moto Szlifie za 400 zł, czy też problemy się powtórzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”