Ciężkie odpalanie zimnego silnika Vw T4 AJT 2001 poniżej 5°C

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
tobiwro
Początkujący T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: VW T4, NISSAN NOTE
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Ciężkie odpalanie zimnego silnika Vw T4 AJT 2001 poniżej 5°C

Nieprzeczytany post autor: tobiwro »

Witam, z nadejściem jesiennej pory pojawił się u mnie kolejny problem tym razem z odpalaniem. Uprzedzając komentarze: Olej wymieniony, tylko nie zaprogramowany Vagiem komp i pokazuje wymianę za 1000km, świece nowe 5szt Boscha. Filtr paliwa i powietrza wymieniany w styczniu 2014. Temperatura 0°C ale przy 3-4°C to samo, powyżej już normalnie odpala. Kąt wtrysku wcześniej przesterowany około 180, teraz ustawiony na 78-85 czyli wysoki, ale nie kopci przy takim ustawieniu. Przebieg oryginalny (pierwszy właściciel).

Teraz możliwe przyczyny, akumulator 7 letni Centra Futura 77ah, który trzeba sprawdzić testerem lub rozrusznik do regeneracji, w tym roku zawiesił się ze 4 razy, ale wtedy kąt wtrysku był bardzo niski a nawet chyba ujemny. Któraś ze świec, też niby może być uszkodzona od nowości, ale przy dwóch spalonych tamtej zimy lepiej odpalał.

Jutro jadę sprawdzić akumulator i rozejrzę się już za nowym bo po tylu latach już chyba warto. Jestem też ciekaw waszych opinii czy takie odpalanie to wina rozrusznika, a może czegoś innego.

chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Re: Ciężkie odpalanie zimnego silnika Vw T4 AJT 2001 poniżej

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Jak dla mnie rozrusznik do sprawdzenia, przy czym aku też taki objaw da, bo olej to syntetyk zakładam nie jakiś minerał ???
tobiwro
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Nie napisałem, olej to niestety nie syntetyk ale półsyntetyk 10w40 chyba, jutro sprawdzę i napiszę dokładniej. Ale tak to już niestety jest jak się daje wolną rękę mechanikowi, taki wlał bo się z nim nie dogadałem i już boję się zmieniać z powrotem na syntetyk.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A czego się tu bać na pewno nie pogorszysz co najwyżej poprawisz
hdi
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hdi »

jak masz mozliwość podmienić aku na lepszy lub zakręcić z prostownikiem z rozruchem to by mozna było wyeliminować akumulator...bo to mi wygląda na dojechany rozrusznik
Frodo
Aktywny T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Frodo »

Raczej aku słabe.Im niższa temperatura tym mniejsza sprawność akumulatora.
tobiwro
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

@HDI Trafna diagnoza :)
Wczoraj nawet ładnie się uruchomił przy -3°C, ale był tylko 7 godzin po ostatnim odpaleniu. Pojechałem do serwisu z akumulatorami, sprawdzili i na obciążeniu dość dużym nie schodził poniżej 10,5V więc aku jeszcze posłuży. A dzisiaj rano przy 0°C rozrusznik się zawiesił, musiałem pyknąć w niego metalowym kluczem i po tym już odpalił, więc trzeba zakupić jakiś regenerowany. Tak dla informacji dodam, że ten także był kupowany jako regenerowany i wytrzymał 4-ry lata i około 50tys km po mieście.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Swój zregeneruj, na Jedności Narodowej 172 dobrze robi i niedrogo
tobiwro
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Witam ponownie,

/* Tutaj może być mały off top dlatego jak kogoś nie interesuje może to pominąć w czytaniu /*

dużo się działo od czasu diagnozy akumulatora, który De facto okazał się być dużo młodszy, ale jest w 100% sprawny. Wcześniej o jego wymianie w 2011 roku nie widziałem, wyszło przy sprawdzaniu akumulatora. Pan w serwisie zerknął na datę produkcji i coś się nie zgadzało. Potem od brata dowiedziałem się, że jednak go wymieniał w międzyczasie. Moc aku też inna, napisałem że 77ah a jednak się okazało że 85ah. To było takie małe sprostowanie, a teraz powracamy do sedna. Ostatnie 1,5 tygodnia przejeździłem na starym rozruszniku nie było czasu żeby się rozejrzeć za innym ani tym bardziej regenerować. Zakupiłem w tym tygodniu regenerowany za 245zł http://allegro.pl/rozrusznik-vw-transpo ... 64270.html sądząc że temat ten nie będzie mnie już dotyczyć, a stary schowam sobie w razie "W" i ewentualnie zregeneruję. Dzisiaj mając w dyspozycji parę wolnych godzinek razem z kumplem zabraliśmy się do roboty, na pierwszy ogień poszedł tłumik w jego Polonezie. Miała być godzina a zrobiły się prawie trzy, ukręciły się dwie śruby i trzeba było rozwiercać i gwintować. Najgorszemu wrogowi nie życzę. Potem na drugi ogień poszedł już rozrusznik w T4. Najpierw walka z osłoną silnika, pomógł trochę podnośnik, w każdym razie trochę lepszy dostęp do tych czterech śrub i udało się je odkręcić bez zrywania gwintu. Potem trzeba było się poszarpać jeszcze z metalowymi wkładkami i udało się zdjąć osłonę. Został więc sam rozrusznik. Zaczęło się dosyć dziwnie, bo dwie dolne śruby były przykręcane na torxa, a trzecia ta najwyżej miała gwint 13. (Przepraszam ale oznaczenia techniczne są mi obce więc wytłumaczyłem łopatologicznie). Widać, ze ktoś coś grzebał, ale z tego co wiem rozrusznik był wymieniany cztery lata temu, więc w serwisie chyba śruby pogubili i nie wiem które były fabrycznie montowane. Ale wracając do sedna, pierwsze dwie z dołu poszły od strzała a z tą trzecią był problem. Udało się ją odkręcić za pomocą trzech przedłużek. Potem już tylko zamontować wszystko z powrotem. Przykręcone i sprawdzamy czy działa.

/* Od tego momentu zaczyna się właściwy wątek /*

Pięknie odpalił od strzała, więc gaszę i bierzemy się za osłonę. Po zamontowaniu osłony i próbie odpalenia tylko coś cyknęło. Próbuje więc drugi raz, trzeci, czwarty. Wkurzyłem się, ale chwilę odczekałem i zapalił znowu od strzała. Potem go już nie gasiłem, wróciliśmy do domu bo było już ciemno. Zgasiłem silnik i próbuje odpalić ponownie i wszystko ok. Za drugim razem to samo. Trzeci raz już nie było sensu go katować, zobaczymy jutro, ale boje się że znowu będzie cykać i znowu ta sama robota mnie czeka. Teraz pytanie co to może być, w internecie wyczytałem, że elektromagnes lub tulejki ale wszyscy pisali o używanych, które działały do tej pory a nie o regenerowanych. Ktoś jeszcze napisał, że to może być źle przykręcona klema ale to już sprawdzę jutro i jeszcze wyczyszczę i przesmaruję. Piszę to tutaj bo może ktoś się spotkał z tym problemem, a być może ktoś źle zregenerował i trzeba będzie oddać. Miałem już takie przeboje z alternatorem, bo ktoś zamontował zły regulator napięcia i bez auta byłem tydzień. Dlatego teraz wolałem kupić regenerowany, aby w razie potrzeby przełożyć stary i nie wozić ciężarów osobówką.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A masa na silnik przykręcona
Cyklon
Znawca T4

16
Tematy: 28
Model:
Auto: MULTIWAN
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Cyklon »

walcz bo baza jEst GRUBA I W H... DAJE RADE
a uwiez mi ma słowo ze daje rade wiem co gadam bo to mam i prawie 140 km :)
hdi
Forumowicz T4

12
Model:
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hdi »

sprawdź w jakim stanie masz masę pod akumulatorem...tam pod podstawą jest klema minusowa do karoserii przykęcana i jeszcze do obudowy skrzyni, ja miałem w miejscu pod akumulatorem naderwnaną mase przez co slabo stykało aż się nadpaliło i był efekt zwarcia na rozrusznkiu, pyk i wszystko gaśnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”