sztanga turbiny pytanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
sztanga turbiny pytanie
Witam. Posiadam t4 2.5 td 88 km 1999r mechanik wymienił ostatnio wtryski bo nie miał mocy niby moc jest ale mam pytanie co do gruszki od turbo bo widać ze coś przy niej grzebl. Czy sztanga po odpaleniu ma iść do dołu ? Czy przy dodawaniu gazu ma się ruszać czy nie ? U mnie po odpaleniu sztanga stoi w jednej pozycji cały czas tak samo po dodawaniu gazu . Czy tak ma być czy przy gazowaniu powinna się ruszać ? Zaworek n75 i n18 cały czas brzeczy nie cyka tylko brzeczy
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: sztanga turbiny pytanie
W czasie jazdy ma się ruszać, na postoju nie zrobisz takiego ciśnienia w układzie
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Aha a te zaworki to maja tak brzeczec bzykac nie wiem jak to nazwać ? Po około 2 min na postoju wyłączają się i jak dodam gazu włączają ponownie to tak ma być?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie, zaworki powinny pracować cicho,
ogólnie są to zawory elektromagnetyczne, bzyczenie w nich oznacza, że coś jest nie tak
ogólnie są to zawory elektromagnetyczne, bzyczenie w nich oznacza, że coś jest nie tak
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Panowie to co mam pierw sprawdzić dziś je wymieniłem bo myślałem ze może są uszkodzone ale nic się nie zmieniło dalej głośno brzecza a auto dziwnie jedzie. Od czego mam zacząć ?
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
OK więc uporałem się z tym, było zwarcie do masy przy n75 oczyściłem wtyczkę i na razie działa ale przy okazji zaczęły wychodzić inne problemy na 4 i 5 biegu jest problem z moca i po nagrzaniu sie silnika zaczynaja wariować obroy na biegu jałowym i przy dojeżdzaniu do skrzyzowania wtedy jest objaw taki typowy czyli silnik chodzi raz twardo raz miekko chwilowe braki reakcji na pedał gazu i wg cuda sie dzieja, w vagu mam zastrzeżenia tylko do jednej pozycji ing. timmig jest 0.0 BTDC a jak skacza obroty to sie podnosi do 1.8 2.4 BTDC i spada , zaczasami jest ciepły dzien jak np dziś a auto odpaliło na ssaniu miało wysokie obroty po zgaszeniu i odpaleniu wrociło do normy. czy problem może być z zapłonem ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak na szybko to mogą być objawy niedrożnego/zapowietrzonego układu paliwowego,
zobacz czy czasem nie masz w wężyku zasilającym przy pompie bąbli powietrza
od tego bym zaczął
zobacz czy czasem nie masz w wężyku zasilającym przy pompie bąbli powietrza
od tego bym zaczął
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No własnie nie ma pęcherzyków wtryski wymienione filtr paliwa wszystko poustawiane i lipa na 4 biegu jak czsami mu do dechy przycisne to cos lekko szarpie i zaczyna ciągnac jakby nagle paliwa zaczał dostawac wiecej a jak lekko przyspieszam to lipa
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
no własnie nie ma żadnych i nie mam punktu zaczepienia ;/ to sie dzieje tylko jak się zagrzeje na zimnym jest idealnie wszystko. jeszcze jedno pytanie czy pompa vacum w tym silniku ma jakiś wpływ na turbine tzn na moc itp bo moja strasznie juz wali głośno i nie wiem czy wymieniać czy nie zawracać sobie głowy
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ja bym zrobił logi grup
001 - dawka paliwa i napięcie na nastawniku dawki
004 - kąty wtrysku
007 - czyli temperatury z czujników paliwa, powietrza i chłodziwa
może niestety najgorszy wariant czyli coś się z pompą dzieje, może tylko nastawnik dawki do czyszczenia
vacu nie ma nic wspólnego z niczym więcej jak serwem od hamulców, na forum masz opisane jak można ją zreanimować jeśli już nie jest kompletnie wyklepana
001 - dawka paliwa i napięcie na nastawniku dawki
004 - kąty wtrysku
007 - czyli temperatury z czujników paliwa, powietrza i chłodziwa
może niestety najgorszy wariant czyli coś się z pompą dzieje, może tylko nastawnik dawki do czyszczenia
vacu nie ma nic wspólnego z niczym więcej jak serwem od hamulców, na forum masz opisane jak można ją zreanimować jeśli już nie jest kompletnie wyklepana
-
norbert138
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
ok, to złapie moment jak to się bedzie działo i postaram się zrobić te logi,