dymi na niebiesko ale tylko na wolnych obrotach podczas post
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
damianT4
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
dymi na niebiesko ale tylko na wolnych obrotach podczas post
Witam forumowiczów, wałkowałem 30 stron zeby nie otwierać nowego tematu ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na bolączke mojego ACV. Otóż w trasie po przejechaniu 500km w kierunku niemiec tankowałem na A4 pod wrocławiem do pełna ON i po jakiś 200km na Parkingu podczas postoju na odpalonym w spalinach czuć olej i dymi na niebiesko.
Potem gdy jade przez pierwsze 500m dosyć mocno dymi na niebiesko na kazdym biegu i dalej juz normalnie. W dynamice jazdy czasami miewam odczucie że coś go trzyma miedzy 120-130km ale to może przez to ze załadowany dosyć mocno.
Oleju na szabelce miałem jakies 3mm wiecej ponad maximum ale bus objechał przed wyjazdem trase po górzystej Norwegi jakies 5000km i nic sie nie działo.
Czy możliwe że przez ten nadmiar na szabelce poleciały uszczelniacze na głowicy i na wolnych obrotach olej scieka na zawory czy może jakiś lejący wtrysk i taki objaw a może poprostu paliwo do du*y zalane.
Czy ktoś sie spotkał z takim nietypowym dymieniem i może cos podpowiedzieć.
Aktualnie jestem w Niemczech w pracy raczej bez możliwość podpiecia pod VAGa a pasuje nim wrócić bezpiecznie do domu.
Z góry dziekuje za każdą podpowiedź
Potem gdy jade przez pierwsze 500m dosyć mocno dymi na niebiesko na kazdym biegu i dalej juz normalnie. W dynamice jazdy czasami miewam odczucie że coś go trzyma miedzy 120-130km ale to może przez to ze załadowany dosyć mocno.
Oleju na szabelce miałem jakies 3mm wiecej ponad maximum ale bus objechał przed wyjazdem trase po górzystej Norwegi jakies 5000km i nic sie nie działo.
Czy możliwe że przez ten nadmiar na szabelce poleciały uszczelniacze na głowicy i na wolnych obrotach olej scieka na zawory czy może jakiś lejący wtrysk i taki objaw a może poprostu paliwo do du*y zalane.
Czy ktoś sie spotkał z takim nietypowym dymieniem i może cos podpowiedzieć.
Aktualnie jestem w Niemczech w pracy raczej bez możliwość podpiecia pod VAGa a pasuje nim wrócić bezpiecznie do domu.
Z góry dziekuje za każdą podpowiedź
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: dymi na niebiesko ale tylko na wolnych obrotach podczas
Mialem tak sytuacje bo nalalem za duzo oleju ,znaczy mechanik przy wymianie.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Oleju było więcej od wymiany czy teraz przybyło?
-
damianT4
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
zrobiłem 5000km i od wymiany nic oleju nie przybyło, ogólnie mało co oleju bierze
-
damianT4
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
jesli chodzi o płyn chłodniczy to troszku ubywa ok 0,1 na 2000. mam delikatny wyciek na króćcu termostatu. Kiedy sie schylam pod samochodem na wezu zawsze wisi sopel a ktoś coś podejrzewa.
Dzisiaj jade na Shell niemiecki zeby wyeliminować złe paliwo ale kolega jest tu drugim samochodem i tankowaliśmy na tych samych cpnach i jemu nic sie nie dzieje.
Podejrzewam albo lejący wtrysk albo uszczelniacze zaworowe co o tym mysliCie
Dzisiaj jade na Shell niemiecki zeby wyeliminować złe paliwo ale kolega jest tu drugim samochodem i tankowaliśmy na tych samych cpnach i jemu nic sie nie dzieje.
Podejrzewam albo lejący wtrysk albo uszczelniacze zaworowe co o tym mysliCie
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Odessij na początek ten nadmiar oleju z bagnetu.
-
lupus83
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Od dłuższego już czasu przeczesuję to forum w poszukiwaniu informacji o swoim nowym wymarzonym nabytku. W okolicach czerwca nabyłem drogą kupna Multivana 2.5TDi. Samochód mimo że leciwy całkiem nieźle się prezentował. Po zakupie wymieniłem rozrząd, olej i filtry. Wszystko było w porządku do czasu aż na zewnątrz zrobiło się chłodniej. Teraz odpalaniu zimnego silnika towarzyszą objawy takie jak u przedmówcy w pierwszym poście. Chmura niebieskiego dymu o zapachu oleju. Należy dodać że po przejechaniu około kilometra wszystko wraca do normy. Oleju nie ubywa prawie wcale aczkolwiek poziom jest około 3mm powyżej maksimum na bagnecie. Ubywa za to płynu chłodniczego.
Jako że nie jestem jakoś specjalnie zaawansowany technicznie, proszę kolegów o diagnozę. Jaki może być powód takiego dymienia? Jak bardzo jest to poważne i ile mnie będzie kosztować?:) Proszę znawców tematu o wskazówki co dalej z tym robić.
W tej chwili jadąc do pracy rano, sąsiedzi widzą tylko chmurę dymu przesuwającą się przed ich oknami. Pewnie rozgrzanie silnika by pomogło ale za nic nie mogę uruchomić podgrzewacza silnika.
Pozdrawiam
Radek
Od dłuższego już czasu przeczesuję to forum w poszukiwaniu informacji o swoim nowym wymarzonym nabytku. W okolicach czerwca nabyłem drogą kupna Multivana 2.5TDi. Samochód mimo że leciwy całkiem nieźle się prezentował. Po zakupie wymieniłem rozrząd, olej i filtry. Wszystko było w porządku do czasu aż na zewnątrz zrobiło się chłodniej. Teraz odpalaniu zimnego silnika towarzyszą objawy takie jak u przedmówcy w pierwszym poście. Chmura niebieskiego dymu o zapachu oleju. Należy dodać że po przejechaniu około kilometra wszystko wraca do normy. Oleju nie ubywa prawie wcale aczkolwiek poziom jest około 3mm powyżej maksimum na bagnecie. Ubywa za to płynu chłodniczego.
Jako że nie jestem jakoś specjalnie zaawansowany technicznie, proszę kolegów o diagnozę. Jaki może być powód takiego dymienia? Jak bardzo jest to poważne i ile mnie będzie kosztować?:) Proszę znawców tematu o wskazówki co dalej z tym robić.
W tej chwili jadąc do pracy rano, sąsiedzi widzą tylko chmurę dymu przesuwającą się przed ich oknami. Pewnie rozgrzanie silnika by pomogło ale za nic nie mogę uruchomić podgrzewacza silnika.
Pozdrawiam
Radek
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
z tym problemem idź do kurola albo do niebieskiego-n2 sądzę że pomogą.lupus83 pisze:Pewnie rozgrzanie silnika by pomogło ale za nic nie mogę uruchomić podgrzewacza silnika.
Pozdrawiam
Radek
Z pierwszym nie pomogę