Skrzynia biegów do 2.4d

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
tbm
Aktywny T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: Transporter
Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Skrzynia biegów do 2.4d

Nieprzeczytany post autor: tbm »

Witajcie.

Padła mi moja skrzynia biegów. Kod to CRN, zapoznałem się z tabelką w wiki.de i wiem, że skrzynki montowane zamiennie do mojej caravelli z silnikiem AAB z 94 to m. in. CRN/CRM/CCY i kilka innych. Niemniej szukam skrzynki która będzie pasowała na zasadzie Plug And Play czyli wyrzucam starą i wkładam nową, zalewam olej i tyle. Zależy mi natomiast na szybszym 5 biegu i opcje są 2. Albo zmiana zębatek 5 biegu albo wybór innej szybszej skrzynki. Sporo osób poleca skrzynie z oznaczeniami DUJ/DUH/EWA/EWB jako najszybsze, przełożenia tam się sporo różnią od moich 0,765 bo są 0,711 lub 0,700. Pytanie czy te skrzynki podpasują bez problemu pod mój silnik i i czy trzeba coś modzić w środku. Przebiłem się przez topic o szybkich skrzyniach biegów niemniej jest tam sporo informacji dla 2,5tdi a stosunkowo niewiele dla 2,4. CHodzi mi też o budżetową naprawę czy też zakup bo student kasą nie śmierdzi :)

Wyczytałem również, że część skrzynek pasuje od passata b3/b4 ale nie wiem czego szukać bo takiej tabeli jak o skrzyniach biegów dla t4 nie znalazłem dla pasków. A ponieważ nie mam zaplecza warsztatowego a mój mechanik stwierdził, że nie będzie się bawił w łatanie skrzynek z 2 i chce jedną to modzenie odpada :/ Ktoś jest w stanie coś polecić któryś sprawdzony model od paska b3/b4 bo cena zdecydowanie zachęca bo zaczynają się od 200-300PLN.
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Re: Skrzynia biegów do 2.4d

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Wedle tego co się interesowałem przed wkładaniem EWB u siebie, to pasuje do wszystkich 1.9 (D, TD, TDI) i 2.4D, oraz 2.5 TDI 88KM (do mocniejszych już nie). Jest to najdłuższa skrzynia w małej obudowie a pasuje do w. wymienionych silników, bo ma otwory na dwa rozstawy śrub. Do mojego 1.9 TDI 90KM rzekłbym, że jest idealnie skrojona (zresztą nic dziwnego, skoro pochodzi z modelu 88KM) a jak będzie to u ciebie jeździło, to nie wiem.

Z tym, że ciężko dostać w rozsądnych pieniądzach taką skrzynie. Ja swoją wziąłem za 1300zł oddając starą DQL z 1.9 TD i skrzynie z golfa III a i tak facet narzekał potem że za mało wziął i chyba mi ją złożył na zużytych elementach, bo coś mi stuka na wolnych obrotach (chyba to skrzynia), ale to inna sprawa. Widzę, że jesteś z Trójmiasta więc naprawy skrzyń biegów w Jagatowie za Gdańskiem (droga na Starogard Gdański) raczej odradzam. Jakbyś chciał zobaczyć jak to jeździ, to możemy się gdzieś tam spiknąć na mieście przy okazji.

Swoją drogą co to znaczy "padła" skrzynia? Jak to wyglądało?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Już widzę jak to 2.4d z ewb będzie brało lekkie górki na 5tce :-D
tbm
Aktywny T4

12
Tematy: 6
Model:
Auto: Transporter
Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tbm »

Do jagatowa dzwoniłem i regeneracja to 1200PLN. Tyle że netto :) Na allegro mają też parę skrzynek wystawionych w cenie 1500PLN i po telefonie się okazuje, ze cena z allegro to jest cena netto i trzeba im dopłacić jeszcze 550PLN :) Także śmieszni są...

A co do przelatywania górek - od czego jest redukcja na 4 bieg :) 5 przydaje się głównie w trasiei tyle...
88kurek
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: 88kurek »

Witam.
Orientuje się ktoś czy skrzynia CCY będzie pasowała bez żadnych modyfikacji (półosie, przeguby) w miejsce CRN?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Zapomniałem o jednym, skrzynie z 02B 2.5TDI mają inne dolne mocowanie poduszki. Jeśli masz auto z 94r to czeka Ciebie wymiana sanek na takie z płetwą skrzyni po 96r
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”