Zbiornik LPG
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Opis: W promieniach słońca blacha jak złota lśni...
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Zbiornik LPG
Witam Szanowne Grono!!!
Mam problem, moje auto nie przeszło dzisiaj przeglądu technicznego z powodu zbiornika LPG. Diagnosta przyczepił się, że nie mam atestu na zbiornik, a właściwie na sito które z niego zostało. W związku z tym, czy orientujecie się jaki największy zbiornik można włożyć w koło zapasowe, ewentualnie, czy istnieje możliwość montaż pod podłogą w części środkowej samochodu. Mam wersję długą nadwozia, oraz pełną pakę. Teraz mam założony zbiornik w kole zapasowym o pojemności netto jakieś 42 litry. Wiem, że ma 225 mm wysokości (toroidalny). Zależałoby mi na odzyskaniu miejsca na koło zapasowe, dlatego pytam o możliwość umieszczenia zbiornika pod podłogą paki.
Mam problem, moje auto nie przeszło dzisiaj przeglądu technicznego z powodu zbiornika LPG. Diagnosta przyczepił się, że nie mam atestu na zbiornik, a właściwie na sito które z niego zostało. W związku z tym, czy orientujecie się jaki największy zbiornik można włożyć w koło zapasowe, ewentualnie, czy istnieje możliwość montaż pod podłogą w części środkowej samochodu. Mam wersję długą nadwozia, oraz pełną pakę. Teraz mam założony zbiornik w kole zapasowym o pojemności netto jakieś 42 litry. Wiem, że ma 225 mm wysokości (toroidalny). Zależałoby mi na odzyskaniu miejsca na koło zapasowe, dlatego pytam o możliwość umieszczenia zbiornika pod podłogą paki.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Zbiornik LPG
Z doświadczenia wiem że w koło wchodzi butla 108l 720x300 pełna, co do założenia gdzie indziej to wzdłuż progu wchodzi 20-30l mała butla na niemieckiej stronie gość tak ma ale zdobycie takowej graniczy z cudem
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Ja mam dokę czyli dubel kabina + paka krótka, butlę mam w poprzek pod paką bodajże za pierwszą "poprzecznicą" sprawdzę jaka średnica pojemność chyba około 70 l oczywiście ustawiona tak że na przeglądzie idzie odczytać tabliczkę znamionową (z kanału)
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
odgrzewam kotletachemik211 pisze:Z doświadczenia wiem że w koło wchodzi butla 108l 720x300 pełna, co do założenia gdzie indziej to wzdłuż progu wchodzi 20-30l mała butla na niemieckiej stronie gość tak ma ale zdobycie takowej graniczy z cudem
piszac w kolo masz na mysli pod autem???
300 mm tam wchodzi? to musi brutalnie zmniejszac przeswit, przegladu sie legalnie nie dostanie...
czy sie myle?
tutaj koles wrzucil butle 270 mm wysoka i nad taka sie zastanawiam do siebie..
http://www.gaskutsche.de/lpg_frank.php
tyle, ze chce butle z plyta zworowa - zawory oddzielnie - bo ponoc tylko do takiej podlacze tzw szybki wlew.
Szalu dostaje przy mojej obecnej butli 50 l ktora tankuje sie ponad 3 minuty...
Chce zalozyc taki wlew i dac przewod flex do zbiornika o przekroju 1/2" :
http://www.lpgonderdelenshop.nl/WebRoot ... rd01_m.jpg
Cel: zwiekszony zasieg auta oraz duzo szybsze tankowanie.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2014, 13:45 przez flax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Obecnie do siebie wsadziłem 650x270 72l gdyż większe niestety cenowo zabijają, co do butli z armaturą fajna sprawa ale wiele więcej na tankowaniu nie zyskasz oprócz bólu przy zapłacie jak będziesz kupował butle i zawory, jak dla mnie szkoda kasy , co do wysokości 300 normalnie przegląd tylko należy usunąć wzmocnienie tam gdzie jest rezerwa, i najważniejsze jak montujesz butle pod autem przesuń ja jak najbardziej do przodu do takiej belki między wahaczami, ja u siebie źle wymierzyłem i jeszcze raz będę wiercił podłogę aby butla do przodu poszła, po obecnych wakacjach gdzie średnio robiłem postoje co 3godziny stwierdziłem że 72l butla wystarczy całkowicie zwłaszcza że pływak podgięty i wchodzi na maksa, po trasie 400km i jeszcze troszku zostaje więc jest dobrze , a przy spokojnej jeździe to pod 600km
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja mam w miescie przy 50 litrach 260 km zasiegu, w trasie max 300...
to wykancza na urlopie ;) ...
czysta strata czasu ;)
to wykancza na urlopie ;) ...
czysta strata czasu ;)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A ile ci wchodzi do tej butli?? co fakt dał bym ale jednak tak jak do siebie bo cena jest 350zł za butle a za taką która ma 90-108 zależności to juz 700-750 a to jest przesada, do tego ty chcesz armaturę holenderską i tu cena wzrasta o kolejne 300-400zł, bez sensu, prawda jest taka że wszystko zależy co ile ktoś robi przerwę, wiadomo jak nad może to za jednym razem się da ale jak jadę 2100km w stronę to pierni,,, i robię co 3godz przerwę,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Normalnie w hurtowni z artykułami do gazu, kumpel ma zakład co montuje i na niego kupuje częsci,
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zbiornik LPG
Powiem szczerze, ze kwestia kasy w tym wypadku jest drugorzedna. Wkurza mnie ta sytuacja i zamierzam to zrobic.
Ok, musze poszukac namiaru na jakas duza hurtownie, bo w lodzkim nagaz24.pl nie widze butli z plyta zaworowa.
Ok, musze poszukac namiaru na jakas duza hurtownie, bo w lodzkim nagaz24.pl nie widze butli z plyta zaworowa.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bo takową butlę kupić nie jest prosto, spróbuj tutaj http://polmocon.com.pl/lpg,1.dhtml tylko pamiętaj ze przewody też są inne niż zwykłej butli
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dostalem w stako bezposredni namiar na posrednika detalicznego. Teraz musze poczekac, az im sie skonczy okres wakacyjny no i bedzie zlecenie na te butle, wtedy przy okazji wyprodukuja moja. Mam czas.
Wybralem 720x270, ta wysoka na 30 cm wystawala by za mocno jak na moj gust.
Dzieki za pomoc.
Wybralem 720x270, ta wysoka na 30 cm wystawala by za mocno jak na moj gust.
Dzieki za pomoc.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Huh, przygladam sie od kilku tankowan pistoletom w dystrybutorach LPG - wszystkie maja wylot zblizony do 8mm...
Slabo, powiekszenie przewodow do zbiornika moze nie wiele zaradzic..
Slabo, powiekszenie przewodow do zbiornika moze nie wiele zaradzic..
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I najważniejsze musisz mieć redukcję do tankowania typu holenderskiego czyli następne zwężenie, i tak jak wcześniej napisałem wiele na szybkości nie zyskasz szkoda kasy lepiej się za te pieniądze napić