wysokie obroty 2,4 td
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
wysokie obroty 2,4 td
Witam. moze ktos podpowie albo podrzuci schemat pompy z opisem srub regulacyjnych gdyz po zwiekszeniu dawki paliwa na wolnych obrotach jest ponad 2000 rpm . sruba od naciagu linki popuszczona - nie pomoglo. wszelka pomoc mile widziana
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: wysokie obroty 2,4 td
mam nadzieje, że nic nie pokręce.
Oprócz śruby dawki, którą jak rozumiem kręciłeś masz jeszcze 3 śruby.
1- ta o którą opiera się dźwignia gazu przy maks. wciśnięciu pedału - reguluje maks. prędkość obrotową.
2- ta o którą opiera się dźwignia gazu przy biegu jałowym - reguluje tzw. wydatek szczątkowy ( jeśli nie pomyliłem określenia ). Niektórzy uważają te śrubę za regulację wolnych obrotów ale w tym przypadku mylnie.
3- śruba ustawiona pionowo z boku pompy - regulacja wolnych obrotów.
Śruby 2 i 3 są od siebie zależne i ważne jest ustawienie obu wzajemnie bo inaczej mogą być problemy, np. szarpanie albo słaba dynamika.
Tak jest przynajmniej w moim roczniku 1993 bo te pompy ewaluowały, było wiele odmian i w młodszych rocznikach może być inaczej.
Oprócz śruby dawki, którą jak rozumiem kręciłeś masz jeszcze 3 śruby.
1- ta o którą opiera się dźwignia gazu przy maks. wciśnięciu pedału - reguluje maks. prędkość obrotową.
2- ta o którą opiera się dźwignia gazu przy biegu jałowym - reguluje tzw. wydatek szczątkowy ( jeśli nie pomyliłem określenia ). Niektórzy uważają te śrubę za regulację wolnych obrotów ale w tym przypadku mylnie.
3- śruba ustawiona pionowo z boku pompy - regulacja wolnych obrotów.
Śruby 2 i 3 są od siebie zależne i ważne jest ustawienie obu wzajemnie bo inaczej mogą być problemy, np. szarpanie albo słaba dynamika.
Tak jest przynajmniej w moim roczniku 1993 bo te pompy ewaluowały, było wiele odmian i w młodszych rocznikach może być inaczej.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2013, 7:09 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
wojtek.n2
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Dzieki panowie. 4 sruba mi umknela bo znalazlem na forum zdjecie gdzie byly tylko 3 sruby reg. tez mam 93r :-)
-
roxman
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
A mam pytanie czym może byc spowodowany fakt że raz obroty mam koło 1000 obr/min a drugim razem obroty sa koło 800 obr/min. Pompa wyregulowana rozrząd zmieniony i takie komedie jest jakiś czujnik sterujący obrotami w 2,4 D gdzie szukac przyczyny takiego zachowania ?
-
roxman
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
chciałbym podpiąć się do tematu podobna sytuacja u mnie odpala ładne ma obroty a następnie rosną do 1000 lub 1100 i sie utrzymują silnik nie obciążony świece już nie grzeją i tak podbija obroty
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
-
roxman
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
nie jest totalnym golasem elektryczne szyby i lusterka tylko. Po odpaleniu ma 500 obr po minucie wskakuje na 800 obr na jak złapie temperaturki po 10 minutach wskakuje na 900-950 wcześniej tak nie było coś jest nie tak tylko nie wiem gdzie uderzyć aby wróciło do normy. Jak by jakis czujnik temperatury wymuszał podbicie obrotów ale podobno czegoś takiego jak ssanie nie ma tutaj
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Odpal silnik i po chwili wyciągnij przekaźnik 102 - na tych obrotach 500.
Zobacz jakie będą wtedy obroty.
Zobacz jakie będą wtedy obroty.
-
roxman
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok podskakuje do 800-850 i to jest prawidłowa reakcja tylko nie rozumiem tego że po około 10 minutach jak silnik złapie temperature obroty podbijają się jeszcze o 100 i trzymają się koło 950 to mnie zastanawia. Aczkolwiek przy odpaleniu 500 obr to za mało powinno tutaj podbić do 900 i po przestaniu grzania wyrównać czy się mylę ?
Jako że odpowiedzi na forum nie uzyskałem a doszedłem sam o co biega podaje dla ludzi u których mogą wystąpić takie same objawy. Obroty skakały ponieważ w bloku silnika są 2 czujniki tuż nad misą i w jednym urwany był kabelek po podłączeniu jego dziwne zachowanie obrotów ustało nie wiem co to za czujnik ale pomogło :)
Jako że odpowiedzi na forum nie uzyskałem a doszedłem sam o co biega podaje dla ludzi u których mogą wystąpić takie same objawy. Obroty skakały ponieważ w bloku silnika są 2 czujniki tuż nad misą i w jednym urwany był kabelek po podłączeniu jego dziwne zachowanie obrotów ustało nie wiem co to za czujnik ale pomogło :)
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
hej kolego musisz go dobrze wyregulowac, ja tez tak mam, że jak odpale obroty są niskie okoł 500-600 (grzeją świece) jak przekaźnik puści obroty są około 900 i zaczynają rosnąc około 1000 (silnik się dogrzewa) jak złapie temperaturę pracy to obroty stoją idealnie na 900. Wyreguluj go na gorącym i tyle. pozdro