Wyskakuje piąty Bieg
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Max7
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Wyskakuje piąty Bieg
Witam wszystkich
VW T4 2.4D
Mam problem mianowicie wyskakuje podczas jazdy piąty bieg jak jadę i odejmę gazu to wyskoczy
Poproszę o podpowiedź co może być
VW T4 2.4D
Mam problem mianowicie wyskakuje podczas jazdy piąty bieg jak jadę i odejmę gazu to wyskoczy
Poproszę o podpowiedź co może być
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Wyskakuje piąty Bieg
Przyczyn może być wiele: piasta synchronizatora, tuleja przesuwna, wybite kamienie, pęknięta sprężyna kamieni, rozbite na wieloklinie stałe kolo V-go biegu
Bez ściągnięcia dekla i oględzin tego co wyżej napisałem, nie obejdzie się.
Przy okazji do sprawdzenia luzy łożysk na wałkach.
Bez ściągnięcia dekla i oględzin tego co wyżej napisałem, nie obejdzie się.
Przy okazji do sprawdzenia luzy łożysk na wałkach.
-
Max7
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedź
To ile może kosztować taka naprawa Optymistycznie i pesymistycznie
To ile może kosztować taka naprawa Optymistycznie i pesymistycznie
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Od 500 do 2500
Ja ostatnio robiłem właśnie z Mikolim <brawo> . Wymiana wszystkich łożysk , połowy obudowy skrzyni biegów,
uszczelniaczy oraz koło zębate V i IV biegu 1300 zł robota nasza <01> <01>
Ja ostatnio robiłem właśnie z Mikolim <brawo> . Wymiana wszystkich łożysk , połowy obudowy skrzyni biegów,
uszczelniaczy oraz koło zębate V i IV biegu 1300 zł robota nasza <01> <01>
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli do wymiany tylko kompletna piasta synchronizatora z tuleją przesuwną + synchronizator to za 50zł mogę odsprzedać coś takiego tylko bez kół zębatych,a jak grubsza robota to tak jak chmielik pisał.Max7 pisze:To ile może kosztować taka naprawa Optymistycznie i pesymistycznie
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
panowie podłączę się do tematu, biegi 1234 chodzą idealnie, ale 5 bieg potrafi krwi napsuć , gdy przełożę go przy zbyt małej prędkości i obrotach to wyskakuję, gdy cały czas pilnuję obrotów to jeszcze idzie tak jeżdzić ale broń boże żeby coś wybiło auto z rytmu, przyspieszenie na 5 biegu nie wchodzi w grę, nie mogę nawet ominąć ciągnika, muszę redukować na 4,
zrobiłem:
wymiana oleju w skrzyni
luzy na wybieraku, wymiana tych kulek
i teraz pytanie: czy ja jako laik po ściągnięciu zaslepki piątego biegu jestem w stanie określić co mu dolega, czy zbierać kasę na kompletny 5 bieg jeżęli tak to jaki? silnik acc 20.benzyna, z góry dziękuję za pomoc
zrobiłem:
wymiana oleju w skrzyni
luzy na wybieraku, wymiana tych kulek
i teraz pytanie: czy ja jako laik po ściągnięciu zaslepki piątego biegu jestem w stanie określić co mu dolega, czy zbierać kasę na kompletny 5 bieg jeżęli tak to jaki? silnik acc 20.benzyna, z góry dziękuję za pomoc
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie ma na co czekać, tylko ściągnąć dekiel i ustalić przyczynę (mogą być wytarte widełki, mogą być do regulacji te widełki, a może być do wymiany cały kompletny V-ty bieg), a czy rozpoznasz usterkę, to już mnie ciężko określić <bezradny> .
Do ustalenia przełożenia V-ki potrzebny symbol skrzyni Ten temat jeszcze sobie poczytaj
Do ustalenia przełożenia V-ki potrzebny symbol skrzyni Ten temat jeszcze sobie poczytaj
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dziękuję za odzew <hi> , w weekend zajrzę pod dekiel i zrobię zdjęcia, mam nadzieje że nie będzie to najdroższa opcja naprawy
co do przesuwki, na allegro jest kilka, w razie czego czym kierować się podczas zakupu? czy przesuwka dobierana jest do symbolu skrzyni?
czy widełki można kupić osobno i czy na ich zakup szukać już żyrantów? <38>
co do przesuwki, na allegro jest kilka, w razie czego czym kierować się podczas zakupu? czy przesuwka dobierana jest do symbolu skrzyni?
czy widełki można kupić osobno i czy na ich zakup szukać już żyrantów? <38>
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Olej wymianę samej przesuwki, ponieważ jeśli ona jest wywalona to ta część na trybie też.
Po synchronizacji przesuwka z trybem zaskakuje idealnie na wprost.
Wyrobienie to wytarcie lub wybicie tych elementów, które powoduje ześlizgiwanie się.
Na pierwszy rzut oka wszytko wygląda ok dopiero jak porównasz z nówką lub jak spec ci pokaże jak i gdzie masz patrzyć to zauważysz usterkę.
W momencie wymiany przesuwki wcześniej lub później (lecz raczej wcześniej) wyrobiony element na trybie zniszczy przesuwkę i powrót do punktu wyjścia.
Kowalskim nie polecanym rozwiązaniem na tym czasem za założeniem , że i tak wszytko wymienisz jest obrócenie przesuwki (tak jest to tech możliwe)
Wyrobienie to wytarcie lub wybicie tych elementów, które powoduje ześlizgiwanie się.
Na pierwszy rzut oka wszytko wygląda ok dopiero jak porównasz z nówką lub jak spec ci pokaże jak i gdzie masz patrzyć to zauważysz usterkę.
W momencie wymiany przesuwki wcześniej lub później (lecz raczej wcześniej) wyrobiony element na trybie zniszczy przesuwkę i powrót do punktu wyjścia.
Kowalskim nie polecanym rozwiązaniem na tym czasem za założeniem , że i tak wszytko wymienisz jest obrócenie przesuwki (tak jest to tech możliwe)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Nie zgadzam się z tobą kolego, jeśli tylko przesuwka to wymieniać ją i się nie bać,pokor pisze:Olej wymianę samej przesuwki, ponieważ jeśli ona jest wywalona to ta część na trybie też.
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czy przesuwka jest określona do danej skrzyni czy jest częścią uniwersalną w t4?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oj tego nie jestem pewien, poza tym dobrze to opisałeś trzeba wiedzieć gdzie patrzeć aby stwierdzić co wymieniać.pokor pisze:... obrócenie przesuwki (tak jest to tech możliwe)
Z tego co wiem przesówka i widełki podejdą z każdej skrzyni od T4 w obudowie 02B (mała skrzynia) jak i od osobówek koncernu VW Audi ze skrzyń w obudowie 02A
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czy ta przesuwka warta jest uwagi?
http://moto.allegro.pl/skrzynia-biegow- ... 61754.html
http://moto.allegro.pl/skrzynia-biegow- ... 61754.html
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
koledzy problem rozwiązany, wymieniłem przesuwkę i 5 bieg wrócił do żywych, dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Czyli maiłem racjęPAWELZWLADKA pisze:koledzy problem rozwiązany, wymieniłem przesuwkę i 5 bieg wrócił do żywych, dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
koledzy minął rok i problem powrócił i teraz czy to przesuwka(używana )zużyła się czy to koła 5 biegu czy widełki z kamieniami? wiem że bez rozebrania nikt na odległość nie postawi diagnozy, jutro rozbieram piątkę i okiem laika może coś zauważę sprzedający z allegro zasugerował uszkodzenie głównego koła piątego biegu i chce za nie 180pln
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Kolego oby to nie było łożysko na wałku atakującym, bo wówczas czeka Cię spory wydatek.
Możesz to sprawdzić, odkręcając dekielek i poruszać przód tył i na boki to małe koło zębate. Jeżeli jest tam luz, to możesz mieć problem.
Możesz to sprawdzić, odkręcając dekielek i poruszać przód tył i na boki to małe koło zębate. Jeżeli jest tam luz, to możesz mieć problem.
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sprawdziłem luzu nie wyczułem, nie wiem czy nie kupić następną przesuwkę, pamiętam że miesiąc przed wypadaniem piątka zaczęła delikatnie zgrzytać podczas wbijania, dolałem wtedy oleju do skrzyni weszło jakieś 0,5 litra pod korek zgrzyty nie ustały
-
Siberian Express
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: t4 syncro
- Kontakt:
Witam!
Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem, choć z forum biernie korzystam od 2.5 roku, kiedy to kupiłem zaniedbaną dokę syncro. Dziękuję wszystkim, autorom postów, dzięki którym udało mi się nieco "reanimować" moją dokę, choć sporo ciągle do zrobienia i wciąż nowe rzeczy wychodzą....
Chciałbym odświerzyć temat, bo właśnie mam problem jak w tytule, a jestem poza domem, i muszę jakoś sam się z tym uporaćsię z problemem. Grzebałem sporo po forum, ale ostatecznie się pogubiłem i mam kilka pytań:
- czy przesuwka, o której mowa we wcześniejszych postach to te widełki, zwane też na allegro np. dzwignią włączającą?
- Czy kompletny 5 bieg do mojej skzyni ARF to taki sam jak do skrzyń w obudowie 02B, choć ponieważ mam syncro to chyba obudowa u mnie inna (02G?). Zastanawiam się przy okazji naprawy wyskakującego biegu nad " przyspieszeniem" mojej doki na 5 biegu nieco, bo jeżdzę na dalekie trasy i i moje autko trochę wolne a jak jadę ponad 90/h, to spalanie gwałtownie wzrasta.
- no i ewentualne rady kolegów, na co patrzyć, żeby zdiagnozować uszkodzenie po zdjęciu dekla 5 biegu?
Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem, choć z forum biernie korzystam od 2.5 roku, kiedy to kupiłem zaniedbaną dokę syncro. Dziękuję wszystkim, autorom postów, dzięki którym udało mi się nieco "reanimować" moją dokę, choć sporo ciągle do zrobienia i wciąż nowe rzeczy wychodzą....
Chciałbym odświerzyć temat, bo właśnie mam problem jak w tytule, a jestem poza domem, i muszę jakoś sam się z tym uporaćsię z problemem. Grzebałem sporo po forum, ale ostatecznie się pogubiłem i mam kilka pytań:
- czy przesuwka, o której mowa we wcześniejszych postach to te widełki, zwane też na allegro np. dzwignią włączającą?
- Czy kompletny 5 bieg do mojej skzyni ARF to taki sam jak do skrzyń w obudowie 02B, choć ponieważ mam syncro to chyba obudowa u mnie inna (02G?). Zastanawiam się przy okazji naprawy wyskakującego biegu nad " przyspieszeniem" mojej doki na 5 biegu nieco, bo jeżdzę na dalekie trasy i i moje autko trochę wolne a jak jadę ponad 90/h, to spalanie gwałtownie wzrasta.
- no i ewentualne rady kolegów, na co patrzyć, żeby zdiagnozować uszkodzenie po zdjęciu dekla 5 biegu?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przesuwka to tuleja piasty synchronizatora, a widełki to widełki które przesuwają przesuwkę (można uznać że to dzwignia włączająca).Siberian Express pisze:- czy przesuwka, o której mowa we wcześniejszych postach to te widełki, zwane też na allegro np. dzwignią włączającą?
Taki sam jak występuje w skrzyniach 02B, u ciebie właśnie jest 02B a właściwie chyba 02D (czyli 02B + wyjście na syncro).Siberian Express pisze:- Czy kompletny 5 bieg do mojej skzyni ARF to taki sam jak do skrzyń w obudowie 02B
Ty masz katalogowo V-kę 36:43=0,837, proponuję poszukać kompletny bieg o przełożeniu 34:45=0,756 to ją trochę przyśpieszysz, coś takiego http://allegro.pl/skrzynia-biegow-piaty ... 40101.html razem z piastą, przesuwką i dobrze by było z widełkami których na tej aukcji nie widać.
Taki komplet powinno się nawet taniej wyrwać, nie są to jakieś specjalnie poszukiwane tryby, nawet sam poszukam czy nie mam takowych na zbyciu, dam znać.
Tytuł: Wyskakuje piąty BiegSiberian Express pisze:- no i ewentualne rady kolegów, na co patrzyć, żeby zdiagnozować uszkodzenie po zdjęciu dekla 5 biegu?
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
U mnie piątka wyskakiwała, gdy skrzynia chodziła na sucho. Najtaniej - to sprawdzić czy w skrzyni jest olej.
-
Siberian Express
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję mikoli, mam już jasność co do potrzebnych mi częśći do skrzyni, najpierw jednak sprawdzę za radą b8tz poziom oleju w skrzynce. Widząc inne zaniedbania przy tym autku, wysoce prawdopodobne, że może byś za mało oleju.
Obawiam się jednak, że jak tam sucho, to już "zamordowałem " swoją piątkę...
Na razie jednak nie mogę odkręcić głupiego korka, bo nie mam imbusa 17 a prowizorki ze śruby nie zdają egzaminu. może w poniedziałek lub wtorek porzyczę w zaprzyjażnionym warsztacie...
Obawiam się jednak, że jak tam sucho, to już "zamordowałem " swoją piątkę...
Na razie jednak nie mogę odkręcić głupiego korka, bo nie mam imbusa 17 a prowizorki ze śruby nie zdają egzaminu. może w poniedziałek lub wtorek porzyczę w zaprzyjażnionym warsztacie...
-
Siberian Express
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wracam do tematu, z niepewnością, bo wbrew regulaminowi, pod swoim postem, ale pojawiły się nowe fakty, nowe problemy i znowu potrzebuję pomocy kolegów.Nie chcę zakładać nowego tematu, bo problem ten sam.
Bez piątego biegu wróciłem ostatecznie do domu i po dłuższej przerwie zabralem się do naprawy.
Mam uszkodzoną skrzynię passata, więc liczyłem że z niej pozyskam kompletną piątkę, zastępując uszkodzone części i przy okazji wymienię tryby na szybsze.
Okazało się , że mam wysypane łożysko igiełkowe pod wiekszym trybem. Bieżnie łożyska nie wyglądają źle, ale rolki luzem, a koszyczek w postaci strzępków plastiku osadził się na dnie obudowy. Niestety piątka w mojej skrzyni z passata jest jeszcze wolniejsza 35/44 czyli około 0.79, więc zamiana nie ma sensu. Na dodatek przesówka jest troszkę inna, choć może by pasowała, ale łożysko igiełkowe też nieco inne.
I tu moje pytanie, choć z góry przepraszam za niefachowe określenia części łożyska.
Zewnętrzny pierścien łożyska jest taki sam w moim t4 i passacie, koszyczek też chyba, ale wewnętrzny pierścień łożyska (właściwie taką tuleję) w passacie mogę łatwo zdjąć z piasty, a w t4 wygłąda jakby był integralną jej częścią. Może być to złudzenie, może poprostu nie mogę tylko go zdjąć.
W związku z tym, mam pytanie czy wielką zbrodnią było by w tej sytuacji wymiana samego koszyczka z rolkami? Czy ma to szansę zadziałać, czy lepiej wymienić choć zewnętrzną cześć łozyska, czy koniecznie całość? (nie mogę zdjąć tego wewnętrznego pierścienia)
No i jak wysypało się łożysko, co mogło się jeszcze uszkodzić? Tak na moje oko, reszta wygląda dobrze, żadnych dużych luzów, uszkodzonych trybów, widełki ok. itp, ale brak mi doświadczenia, więc proszę o podpowiedzi co sprawdzić jeszcze?
Bez piątego biegu wróciłem ostatecznie do domu i po dłuższej przerwie zabralem się do naprawy.
Mam uszkodzoną skrzynię passata, więc liczyłem że z niej pozyskam kompletną piątkę, zastępując uszkodzone części i przy okazji wymienię tryby na szybsze.
Okazało się , że mam wysypane łożysko igiełkowe pod wiekszym trybem. Bieżnie łożyska nie wyglądają źle, ale rolki luzem, a koszyczek w postaci strzępków plastiku osadził się na dnie obudowy. Niestety piątka w mojej skrzyni z passata jest jeszcze wolniejsza 35/44 czyli około 0.79, więc zamiana nie ma sensu. Na dodatek przesówka jest troszkę inna, choć może by pasowała, ale łożysko igiełkowe też nieco inne.
I tu moje pytanie, choć z góry przepraszam za niefachowe określenia części łożyska.
Zewnętrzny pierścien łożyska jest taki sam w moim t4 i passacie, koszyczek też chyba, ale wewnętrzny pierścień łożyska (właściwie taką tuleję) w passacie mogę łatwo zdjąć z piasty, a w t4 wygłąda jakby był integralną jej częścią. Może być to złudzenie, może poprostu nie mogę tylko go zdjąć.
W związku z tym, mam pytanie czy wielką zbrodnią było by w tej sytuacji wymiana samego koszyczka z rolkami? Czy ma to szansę zadziałać, czy lepiej wymienić choć zewnętrzną cześć łozyska, czy koniecznie całość? (nie mogę zdjąć tego wewnętrznego pierścienia)
No i jak wysypało się łożysko, co mogło się jeszcze uszkodzić? Tak na moje oko, reszta wygląda dobrze, żadnych dużych luzów, uszkodzonych trybów, widełki ok. itp, ale brak mi doświadczenia, więc proszę o podpowiedzi co sprawdzić jeszcze?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ta tuleja powinna siedzieć ciasno.Siberian Express pisze:Zewnętrzny pierścien łożyska jest taki sam w moim t4 i passacie, koszyczek też chyba, ale wewnętrzny pierścień łożyska (właściwie taką tuleję) w passacie mogę łatwo zdjąć z piasty, a w t4 wygłąda jakby był integralną jej częścią. Może być to złudzenie, może poprostu nie mogę tylko go zdjąć.
Najlepiej było by rozebrać skrzynię i oglądnąć łożyska na wałkach, ale skoro skrzynia zapewne jest na aucie to wymień samo łożysko jeżeli ta tulejka jest gładka i nie ma wżerów powinno to pracować.Siberian Express pisze:W związku z tym, mam pytanie czy wielką zbrodnią było by w tej sytuacji wymiana samego koszyczka z rolkami? Czy ma to szansę zadziałać, czy lepiej wymienić choć zewnętrzną cześć łozyska, czy koniecznie całość? (nie mogę zdjąć tego wewnętrznego pierścienia)
Oleju zalej ponad stan (już nie pamiętam ile u mnie weszło, ale jak już zalejesz pod korek to dodaj do tego jeszcze od 0,5 do 1l) podnieś autko za jeden bok i dolejesz.Olej oczywiście 75W/90 Gl-4